Nak Muay Legendák 35. rész – Andrei “The Bullet” Kulebin

Andrei Kulebin 1984.05.14-én született. 8 éves korában kezdte el a kickbox gyakorlását Minsk-ben, ahol Taekwondo-t tanult, csak négy évvel később 12 éves korában váltott a Muay Thai-ra, amikor is csatlakozott jelenlegi klubjához, a Kick Fighter Gym-hez, amit Evgeni Dobrotorski vezet. Ezen az új helyen lehetősége nyílt, néhány Belorus kiválóságal edzenie, köztük pár olyan kiválósággal, mint a jövőbeli Dmitry Shakuta, Andrei Kotsur, Aliaksei Pekarchyk és Vasil Shish-el. Tinédzserként számos fehérorosz amatőr versenyen megmérettette magát és megnyerte a 38 kg-os junior nemzeti címet. 1999-ben debütált a profiknál. 2001-ben. 2005-ben a Király születésnapján szenvedte el első profi vereségét Durica ellen, amely a W.P.M.F. címért folyt. 2006-an, 21 életévében már hét világbajnoki címet nyert el. 2006 októberében megrendezték a W.M.C. I-1 Muay Thai Grand Prix világbajnokságot, ahol a legjobbak vettek részt a 63,5 kg-os mezőnyből. Itt sikerült megtorolnia Rudolf Durica elleni vereségét, hiszen itt ő került ki győztesen az elődöntőben. Ezután Santichai Or Boonchauy-t verte meg a döntőben. Rákövetkező évben újra elindult ezen a tornán és ismét megnyerte.

Így ugyanazt a két embert is sikerült legyőznie újra, akiket előző évben is csak most pont fordítva. Az elődöntőben most Santichai-t, a döntőben pedig Duricát győzte le. 2009 szintén egy sikeres évnek számított Kulebinbek, ekkor nyerte el a pehelysúlyú WMC címet a regnáló bajnoktól, Mosab Amranitől a Champions of the Champions rendezvényen. Majd ezt követően az év vége felé, kiütéssel megvédte ezt a címet, az áldozat Michael Dicks volt, fejrúgással tette egyértelművé, kit illet ez cím. Ezután azonban nem volt egy túl szerencsés éve, 3 vereséget elszenvedett thai ellenfeleitől. Az egyiket Jeeprasak Inudomtól szenvedte el, melyet az IFMA világbajnokság negyeddöntőjében mért rá a thai kiválóság. A másik kettőt pedig Sudsakorn Sor Klinmee-től szerezte, melyek mindkét esetben WKN címmeccsek voltak. A szerencsétlen év ellenére így is sikerült két világbajnoki címet bezsebelnie (WMC I-1 bajnokság, World Dynamite Thaiboxing cím), illetve az IFMA Európa bajnokságán is aranyérmet szerzett. 2011 év elején nyert egy másik aranymedált is az Antaya-ban.

2012-ben Liam Harrisontól kapott ki TKO-val a 3. menetben. Ugyanebben az évben Singmanee Kaewsamrittől szintén kikapott.

2013-ban viszont megnyerte a Max Muay Thai 1. bajnokságát, ahol Umar Semata-t és Petchaswin Seatransferry-t verte meg.

Bár rengeteg nagy nevet győzött le, köztük: Deo Phetsangkhat-ot, Singmanee Kaewsamrit, Victor Nagbe, azért voltak egy páran, akik nem adták a skalpjukat neki: Buakaw Banchamek, Fabio Pinca, Aikpracha Meenayotin, Saenchai PKSaenchaimuaythaigym, Saiyok Pumpanmuang

Kulebin egy óriási harcosa a Muay Thai-nak, rengeteg meccsel öregbítette a Muay Thai hírnevét. Szegény lenne nélküle ez a csodás világ 🙂

 

Interjú (Trefeu, 2011):

Trefeu: Hello Andrei, köszönöm, hogy vállaltad az interjút. Abban a kerületben, ahol születtél sok Muay Thai Gym volt kamaszkorodban?

Kulebin: Németországban születtem, egy szovjet katona családjában. Amikor 1,5 éves voltam a családommal együtt visszajöttül Fehéroroszországba. Mi egy kis városban élünk Gatovo-ban Minszk mellett. Nem volt túl sok sport lehetőség arrafele. 8 éves koromban apám elvitt engemet Minszkbe, egy Taekwondo iskolába. Amikor betöltöttem a 12. életévemet, eljöttem az edzőm Muay Thai termébe, a „Kick Fighter”-be, mert azt láttam, hogy a Muay Thai sokkal erősebb.

Trefeu: Hány évesen kezdted a  Thai Box-ot?

Kulebin: Körülbelül 12 évesen kezdtem el.

Trefeu: Miért pont a Muay Thai-ra esett a választásod?

Kulebin: Ez volt a legnépszerűbb küzdősport Fehéroroszországban. Mindenki ismerte Alexei Pekarchik-et, Dmitry Shakuta-t, Vasily Shish-t és Alexei Ignashov-ot.

Trefeu: Hogyan fedezted fel ezt a sportot?

Kulebin: Édesapám elhozott a leghíresebb Gym-be, ami volt Fehéroroszországban.

Trefeu: Beszélnél egy kicsit a legelső gym-edről, milyen volt az edződ?

Kulebin: Az edzőm volt a tulajdonosa a Kick Fighter Gym-nek, Evgeni Dobrotvorski, aki a fehéroroszországi kick-box és thai-box szövetségnek az elnöke.

Trefeu: Emlékszel a legelső meccseidre, amiket sikerült megnyerned?

Kulebin: Persze, a legelső meccsem Parviz Iskenderov ellen volt, ezt sikerült egy térd KO-val megynernem. Aztán megnyertem a fehéroroszországi gyerek bajnokságot 38 kg-os kategóriában. Ott 3 nehéz meccsem volt. Az első profi meccsem 42 kg-ban volt Kaliningrad-ban egy orosz városban, amelyet szintén megnyertem.

Trefeu: Abban az időben, amikor elkezdted et a sportot, ismert volt Fehéroroszországban?

Kulebin: Igen, nagyon népszerű volt, hiszen az első nagy profi bajnokságok éppen: Fehéroroszország-USA és Fehéroroszország-Thaiföld voltak…

Trefeu: És mannapság hogy áll a Muay Thai helyzete hazádban?

Kulebin: Ma Fehéroroszországban az legnépszerűbb a küzdősportokat tekintve, az összes sportra nézve pedig az 5. legfelkapottabb.

Trefeu: Kik voltak a fehérorosz bajnokok, amikor elkezdted a thai bokszos karrieredet? Vannak köztük olyanok, akik befolyásolták a pályafutásod alakulását a későbbiekben?

Trefeu: Hatalmas mennyiségű meccsed volt amatőrben, több mint 100. Mikor kezdtél el profiban is bunyózni?

Kulebin: Profiban 15 évesen kezdtem el.

Trefeu: Mi a nagy különbség az amatőr és a profi meccseid között?

Kulebin: Ó, hát nagyon nagy a különbség. Teljesen más a légkör, hosszabb meccsek és menetek, kevesebb felszereléssel. Két teljesen különböző sport, de mindkettőt szeretem…

Trefeu: Rengetegszer nyertél amatőr bajnokságokat, mely években?

Kulebin: Az első Amatőr világbajnokság WAKO égisze alatt volt 2001-ben, a következő IAMTF 2003-ban (Jabar Askerov ellen), Thaiföldön szintén IAMTF: 2004,2005,2006, IAMTF &IFMA – 2007, Ukrajna WAKO- 2003!

Trefeu: Melyik amatőrvilágbajnokság megnyerése a legjobb emlék számodra?

Kulebin: 2004-es, ami Chiang Mai-ban volt, nyílt arénában. A döntőben egy nagyon nehéz küzdelem árán sikerült felül kerekednem egy thai ellen.

Trefeu: Kikk ellen nyertél az első Európa bajnokságodon?

Kulebin: Az első harcaim kis súlycsoportban voltak és nem nagyon emlékszem az ellenfeleimre.

Trefeu: Nagyon fontos bajnokságokat nyertél, ilyen volt pl.: a WMC I-1 és a WKN Grand Prix, két nagyon nehéz döntővel, melyet Santichai-al vívtál a WMC - és Nopparat Keathamntorn ellen a WKN Gran Prix címért, milyen emlékeket őrzől e két meccsel kapcsolatban?

Kulebin: Nehéz ellenfelek voltak, nagyon sokat tanultam ezekből a harcokból.

Trefeu: Mit gondolsz azokról a nagyszerű bajnokokról, akikkel valaha találkoztál a kötelek között, pl.: Sudsakorn Sor Klinmee, Mosab Amrani, Rudolf Durica, kezdjük Sudsakornnal?

Kulebin: Jó harcos, nagyon kiegyensúlyozott, hihetetlenül jól érzi a távolságot és nagyon gyors.

Trefeu: Mosab Amrani?

Kulebin: Klasszikus holland harcos, jók az ütései, de nem thai iskola

Trefeu: Rudolf Durica?

Kulebin: Nagyon jó Clinch-ben, jó a lába, erős harcos, erős volt végig az 5 meneten keresztül.

Trefeu: Volt már dolgod számos francia bajnokkal is, úgy hiszem Mehdi Zatout ellen is, mit gondolsz a francia harcosokról?

Kulebin: A francia fighterek jók. Igen, két francia harcossal küzdöttem is, nagyon jó technikákkal és spiritusszal rendelkeztek.

Trefeu: Hamarosan találkozol Fabio Pinca-val, aki jelenleg a legjobb francia thai bokszer, ismered a stílusát, mit gondolsz róla? Szeretnél bármit is üzenni neki az interjú keretein belül?

Kulebin: Azt tudom, hogy nagoyn jó, szóval rendesen felkészült erre megmérettetésre. Tisztelem az összes ellenfelemet.

Trefeu: Hány mérkőzésed volt profiban, mennyit nyertél és vesztettél ebből?

Kulebin: kb. 50 volt összesen, ebből felnőtt éveimben 4-et gyerekkoromban pedig 2-t vesztettem el.

Trefeu: Hány meccsed volt Thaiföldön?

Kulebin: Profi csak egy, Durica ellen 2005-ben, amatőrben rengeteg a világbajnokságok kapcsán.

Trefeu: Melyik évben mentél ki először Thaiföldre?

Kulebin: 2001-ben az IAMTF világbajnokság miatt, ami Bangkok-ban volt.

Trefeu: Voltál ott különféle táborokban?

Kulebin: igen.

Trefeu: Milyen különbségeket észleltél Thaiföldön és a hazádban lévő edzések között?

Kulebin: Nagy különbségeket...

Trefeu: A legjobb thaiok ellen, akik a kategóriádban vannak, mint pl.: Orono Wor Petchpun, Thanongdeth Chengzimaiwgym, Kem Sitsongpinong, Numpon P.K. Sterio, Prakaysaeng Sit Or megküzdenél ellenük?

Kulebin: Minden harcosnak speciális felkészülésre van szüksége. Majd amikor az edzőm és a menedzserem egyetértenek abban, hogy itt az idő, meg kell, hogy küzdjek velük, akkor megkezdem a felkészülést. Jelenleg, nem hiszem azt, hogy ez aktuális lenne.

Trefeu: Volt már mérkőzésed Hollandiában, mit gondolsz a holland harcosokról?

Kulebin: Még sosem bunyóztam Hollandiában. Többnyire K-1 stílus van arafele, nem pedig Muay Thai.

Trefeu: Mi a legjobb thai boksz emléked eddig?

Kulebin: Semmi különleges.

Trefeu: És mi a legrosszabb?

Kulebin: Sudsakorn elleni, Itáliában.

Trefeu: Ki ellen volt a legnehezebb a megmérettetés?

Kulebin: Minszkben Nopparat ellen, mentálisan, Bangkokban pedig Durica ellen, fizikálisan.

Trefeu: Szerinted melyik ország a legerősebb a Muay Thai-ban, Thaiföld után?

Kulebin: Fehéroroszország.

Trefeu: Hányszor edzel egy nap?

Kulebin: Normál esetben kétszer vagy egyszer a felkészülési időszakomtól függően.

Trefeu: Mely technikákat szereted a legjobban használni a ringben?

Kulebin: Nagyon sokféle technikát, és nagyon imádom a Muay Thai-t, hiszen rengeteg erős technikával rendelkezik.

Trefeu: Mi az erősséged?

Kulebin: Nagyon keményen felkészülök a küzdelmekre, minden aspektusból.

Trefeu: Manapság jól megélsz hála a Muay Thai-nak?

Kulebin: Igen.

Trefeu: Mik a 2011-es terveid?

Kulebin: Van rengeteg: Pinca, Világbajnokság, Európa bajnokság, Sudsakorn, Big8, Thai fight…

Trefeu: Szeretnél még valamit mondani?

Kulebin: Sok szerencsét kívánok a magazin olvasóinak.

Trefeu: Köszönöm szépen az interjút és CHHOKDEE!

Kulebin: Kösznöm!

 

Mérlege:

Összes: 202, győzelem: 184 (73), vereség: 18

Csőre töltve:

Címek:

Amatőr:

Kickboxing:

2007 WAKO világbajnokságság győztese 63,5 kg
2003 WAKO világbajnokságság győztese 57 kg
2001 WAKO világbajnokságság győztese 51 kg

Muay thai:

2016 I.F.M.A. Muaythai világbajnokság - Jonkoping, Svéd bronz
2015 IFMA világbajnokság - ezüst 71 kg
2014 IFMA világbajnokság - arany 67 kg
2013 SportAccord Világ harci játékok Muaythai bajnokság - arany 67 kg
2012 IFMA világbajnokság - arany 67 kg
2011 IFMA világbajnokság - ezüst 67 kg
2009 IFMA világbajnokság - ezüst 67 kg
2008 IFMA világbajnokság - bronz 67 kg
2007 IFMA világbajnokság - arany 67 kg
2007 WMF világbajnokság - arany 63,5 kg
2006 IFMA világbajnokság - bronz 60 kg
2006 WMF világbajnokság - ezüst 60 kg
2005 WMF világbajnokság - arany 60 kg
2004 WMF világbajnokság - arany 57 kg
2003 IAMTF világbajnokság - arany 54kg
2001 IAMTF világbajnokság - bronz 48 kg

Profi:

2015 WLF 4-fighter kickboxing bajnokság győztese
2014 IPCC világbajnok (66,7 kg) Russia GPRO
2014 IPCC világbajnok (66,7 kg) Thailand Banchamek
2013 Max Muay Thai döntős(66,7 kg) Thailand
2012 Thai Fight döntős (66,7 kg) Thailand
2011 WKN világbajnok (66,7 kg)
2011 WKN Big-8 világbajnok (66,7 kg)
2010 WDKMA világbajnok (66 kg)
2010 Big-8 WKN - döntős (66,7 kg)
2010 I-1 világbajnok (66 kg)
2009 WMC világbajnok (66.678 kg)
2009 Big-8 WKN világbajnok (66,7kg)
2009 WMC világbajnok (63.503 кг)
2009 I-1 WMC - döntős (65 kg)
2008 I-1 WMC világbajnok (65 kg)
2007 I-1 WMC világbajnok (63,5 kg)
2006 I-1 WMC világbajnok (63,5 kg)
2005 WKN világbajnok (60,3 kg)
2004 WKN világbajnok (58,5 kg)

Jelölések:

2009 Legjobb harcos - Golden Belt Association
2012 legjobb harcos - IFMA világbajnokság
2014 legjobb harcos - IFMA világbajnokság

Nemzeti címek:

2015 Fehérorosz bajnok 71 kg
2014 Fehérorosz bajnok 67 kg
2013 Fehérorosz bajnok 67 kg
2012 Fehérorosz bajnok 67 kg
2011 Fehérorosz bajnok 67 kg
2010 Fehérorosz bajnok 67 kg
2009 Fehérorosz bajnok 67 kg
2008 Fehérorosz bajnok 67 kg
2007 Fehérorosz bajnok 67 kg
2006 Fehérorosz bajnok 63,5 kg
2005 Fehérorosz bajnok 60 kg
2004 Fehérorosz bajnok 57 kg
2003 Fehérorosz bajnok 54 kg
2002 Fehérorosz bajnok 51 kg
2001 Fehérorosz bajnok 48 kg
2000 Fehérorosz bajnok 45 kg

Források:

SIAMFIGHT

Wikipedia

Comments

comments