Nak Muay Legendák 2. rész – Saenchai

Suphachai Saenpong széles körben elismert a mai legtehetségesebb Muay Thai harcosok körében - Thaiföldön - a villámgyors reflexeivel és a hihetetlen képességeivel. Saenchai ritkán kap lehetőséget olyan meccsekre, ahol az ellenfele ne kapna némi súly előnyt. Amikor magasabb súlycsoportbélivel küzd, akkor az ellenfele általában egy vagy kettő súlycsoporttal is nagyobb.

Mahasarkham tartományban született, Thaiföld északkeleti részén, 1980. június 30-án. Egész korán, már 8 évesen elkezdte karrierjét a Muay Thai világában. Nem kellett sokat várni, hogy ismert legyen, számos északkeleti thaiföldi bajnokságot megnyert. Saenchai végül Somrak Khamsing (avagy Somluck Khamsing) szárnya alá került, aki abban az időben nagy sztár volt a Muay Thai-ban. Ennek következtében elment edzeni és küzdeni Bangkokba Sukonesongchai menedzselése alatt, ahol lehetőséget kapott, hogy megmérettesse magát a legjobbakkal szemben. Saenchai ragyogott Somrak irányítása és Sukonesongchai menedzselése alatt. Első Lumpinee övét 52 kg-ban nyerte el Nungsiam Fairtex-től (15 évesen), majd 53,5 kg-ban Ponpitak Petchudomchai-tól is elnyerte a Lumpinee övet. Azonban ezt az övet elvesztette Nungubon Sitlertchai-al szemben (18 évesen), de azonnal vissza is szerezte a következő alkalommal.  1999-ben a Sportswriter’s of Thailand megválasztotta az év Thai-Bokszolójának. Később váltott menedzsert. Saenchai kétszer elment Japánba meccsezni Somrak ezekbe bele is egyezett, de a harmadjára már ellenezte. Habár Somrak próbálta megállítani Saenchai-t, ő mégis elment néhány muay thai harcossal együtt. Ennek következtében Khamsing megszakította vele a kapcsolatot és Saenchai átment a Kingstarhoz. Khamsing ezért kapott 300 000 bahtot a Kingstartól, átvételi díj gyanánt. Később átigazolt a Sinbi Muay Thai Gym-hez. 2010. március 14-én az MTAA által szervezett világbajnokságon elnyerte a világbajnoki címet Tetsuya Yamato (Japan) ellen Los Angelesben (első menetben, egy high kick-kel). Nős és egy gyerek édesapja.

A 2012-es év

A legelső vereségét egy farang-gal szemben, január 21-én Fabio Pinca ellen (Milánóban) szenvedte el. De évekkel ezelőtt már megverte őt. Szeptember 8-án Singdam ellen kikapott a Lumpinee Stadionban, de Október 4-ei visszavágót megnyerte a Rajadamnern Stadionban. Aztán november 10-én megverte Pakom Sakyothin-t a Super Showdown 4-en, majd rá 12 nappal Damian Alamost is maga mögé utasította a Best of Siam 2 Párizsban rendezvényen. December 9-én a 3. Liam Harrison elleni küzdelmet is megnyerte.

A 2013-as év

Január 4-én a 8. Singdam vs. Saenchai mérkőzést Singdam nyerte meg (így a jelenlegi állás: 5:3 Saenchai javára). A Yokkao Extreme 2013. január 26-ai gálán megverte ellenfelét Diesellek Aoodonmuang-ot.

Interjú (közreműködtek: Muay Thai Online, 2005 és a The science of 8 limbs riportere, 2010):

MTO: Miért kezdtél bele ebbe a sportba?
Saenchai: Néztem egy idősebb gyereket a falumban. Szerettem nézni, ahogy verekszik és nem bírtam várni, hogy ki ne próbáljam magamat a ringben.
TSO8L: Hogyan kezdted el a Muay Thai-t és hol kezdtél először edzeni?
Saenchai: Gyerek voltam és néztem a Muay Thai-t, nagyon szerettem. Mindig is ezt akartam csinálni. Mahasarkhamból származom. Édesapámmal kezdtem el gyakorolni, amikor 7 éves lehettem. Otthon csináltuk az egészet, mivel nem volt a közelben semmilyen terem sem. Ez még a kézi pao-k napjai előtt voltak és az apám ruhákkal kötötte meg a kezeit illetve a karjait, hogy megvédje azokat.
TSO8L: Milyen a mérleged idáig?
Saenchai: 8 évesen kezdtem el meccsezni, már túl vagyok a 300.-on is. Csak negyvenszer vesztettem és 2 döntetlenem volt. A legelső meccsemet én nyertem meg, ekkor voltam 8 éves. 30 bahtot kaptam érte. Oda kellett adnom 20 bahtot apámnak és megengedte, hogy eltegyem magamnak a maradék 10 bahtot.
TSO8L: Mint már sokan tudják Te már a Sinbi Muay Thai Phuket tagja vagy, mi késztetett arra, hogy ott hagyd a 13 Coins-t, Bangkokban?
Saenchai: Változtatni akartam az életstílusomon és jobb életet akartam magamnak és a családomnak. Sokkal nyugodtabb életstílust akartam. Gondoskodni akartam a feleségemről és a fiamról, aki most 9 éves. Bangkokban voltam 15 évig és tudtam, hogy tudok jobbat is a családom számára. Vissza szoktam menni Bangkokba nyaralni és edzeni a 13 Coins-nál. A 13 Coins-t használom, amikor fogynom kell egy meccsre, noha a legtöbb edzésem most már a Sinbi-ben van.
MTO: Milyen a stílusú ellenfelekkel szeretsz megküzdeni?
Saenchai: Olyan stílusúakkal szeretek verekedni, amilyen az enyém, technikásakkal.
MTO: És milyen a legkevésbé kedvelt stílusú ellenfél számodra?
Saenchai: Nem szeretem azokat, akik magasabbak és erősek a klincsben.
MTO: Ki volt a legkeményebb ellenfeled az eddigi karriered során?
Saenchai: Thongchai Tor Silachai.
MTO: Ki volt a leggyakoribb ellenfeled?
Saenchai: Nong Kit Yongyuth, akivel 5 meccsem volt összesen, ebből 4-et én nyertem, egyet pedig ő és Attachai Por Samranchai ellen is 5-öt küzdöttem, amelyből szintén 4-et én nyertem, egy pedig döntetlenre sikerült. (Illetve Singdam Kiatmuu9, aki ellen 8-szor mérkőzött 5:3-as vezetéssel)
TSO8L: Melyik harcossal szeretsz verekedni - Thaiföldön kívülivel - a képességei miatt?
Saenchai: Liam Harrisonnal szeretek csatázni. Szeretem a technikáját. Bármit csinálok rajta, lemásolja és visszaadja nekem. Szeretem ezt. Ez szórakozás.
TSO8L: Miután már meccseztél az egész világban, mit gondolsz melyik ország a legjobb a Muay Thai-ban, természetesen Thaiföldön kívül?
Saenchai: Mindenképp Európa, különösen Anglia, Németország, és Franciaország.
MTO: Melyek voltak a kedvenc meccseid?
Saenchai: Az egyik meccsem Nong-al, ahol 800 000 bahtnyit fogadtak, és az utolsó meccsem Singdam-al, amelynél csak 3 nappal előtte tudtam megfelelően edzeni rá, a lábsérülésem miatt.
MTO: Váltottál menedzsert és most Sukpetchyindee alatt futsz, hogy megy?
Saenchai: Jól, megígérték nekem, hogy rendszeresen fognak meccseztetni, amit mindig is akartam.
MTO: Mit mondasz, mi volt a legjobb versenysúlyod?
Saenchai: 57kg.
TSO8L: Sok olyan harcossal verekedtél, akik magasabb súlycsoportban vannak, mint Te és nyertél is. Mi késztet arra, hogy nálad nagyobb fighterekkel meccsez?
Saenchai: Nehezebb ellenfelekkel kell meccseznem, mert a saját súlycsoportomban senki nem akar megküzdeni velem.
TSO8L: Ki ellen szeretnél visszavágót és miért?
Saenchai: Thaiföldön nincs olyan, aki ellen szeretnék visszavágót. Jelenleg szeretnék más országokba menni, meccsezni.
MTO: Mennyi ideig folytatod tovább a meccsezést?
Saenchai: Ameddig képes vagyok rá és ameddig lesz ellenfelem. Mint technikás harcos a testem nem szenvedett túl nagy kárt, szóval úgy érzem, van még egy pár évem hátra a Muay Thai-ban.
MTO: A mérkőzésekre ellenfél specifikusan edzel és tanulmányozott előtte őket, vagy ugyanúgy edzel minden meccsre?
Saenchai: Mi mindig azon dolgozunk, hogy legyőzzük az ellenfél stílusát. Például az utolsó meccsem Singdam ellen, azon dolgoztunk, hogy alacsonyan jön be a klincsbe és én meg a karjaimmal blokkolom a dereka tájékán, miután elveszíti első alkalommal, azt próbálgattuk, hogy klincseljek fel a nyaka köré.
MTO: Volt egy kis kitérőd nemzetközi boksz szabályrendszer alatt, milyen volt?
Saenchai: Őszintén… nem igazán élveztem.
MTO: Mi volt a mérleged ezen szabályrendszer alatt?
Saenchai: 5 Meccsem volt ebből mind az ötöt megnyertem és elnyertem a P.A.B.A  bajnoki övet 53 kg-ban.
MTO: Fontolgatod, hogy visszamész bunyózni olyan szabályrendszer alatt?
Saenchai: Igen, minden bizonnyal, de ez nagyban függ attól, hogy ki a menedzser, és hogy mennyi pénzt ajánlanak.
MTO: Azután, hogy végül felakasztod a szegre a kesztyűket és visszavonulsz a Thai-bokszból, hogyan látod magad, mit fogsz csinálni a jövőben?
Saenchai: Őszintén szólva nem tudom. Most csak a jelenre koncentrálok, a küzdelmek során összegyűjtök annyi pénzt, amennyit csak tudok és félre teszem a jövőre nézve.
MTO: Mi a helyzet a családoddal, támogatnak téged és, eljönnek megnézni a meccsedet?
Saenchai: Az édesapám néha eljön megnézni, taxizik Bangkokban és megnéz néhány nagyobb meccset. Édesanyám nem jön sűrűn ráadásul visszament Mahasarakhamba. És van egy húgom is.
MTO: Szeretnéd, ha a fiad is bunyózna a jövőben?
Saenchai: Ha a szíve mélyéből szeretne, akkor támogatni fogom, de nem fogom erőltetni, mert tudom milyen nehéz ez az élet.
MTO: Van még valami kedvtelésed a Thai-Boskzon kívül?
Saenchai: Igen, szeretek focit nézni és játszani is.
MTO: Követed valamelyik csapatot vagy játékost?
Saenchai: Igen, szeretem a Real Madrid-ot, és Ronaldo-t.
STO8L: Volt némi spekuláció, hogy ott hagyod a Muay Thai-t, hogy profi futball játékos legyél. Ez igazi ambíció volt számodra?
Saenchai: Már vagy két éve nem játszottam focit. Valaki ajánlott nekem pénz, hogy futball játékos legyek. Megpróbáltam, de rá kellett döbbenem, hogy túlságosan szeretem a Muay Thai-t, hogy feladjam.
MTO: Végül milyen tanácsot adnál az tengeren túli olvasók számára, akik olyan kivételes harcosok akarnak lenni, mint te?
Saenchai: Először is ezt szívből kell csinálni. Eltökéltnek kell lenned. Mindig állítok magam elé célokat, amelyeket mindig megpróbálok túlteljesíteni. Például, ha megyek futni és 10km-t tűzök ki, akkor megpróbálok 11 vagy 12 km-t futni és akkor is túllépem, ha már 8 km-nél érzem, hogy fáradt vagyok. Ezt a hozzáállást alkalmazom az egész edzésem alatt. Amikor a technikai része jön, akkor dolgozz rajta újra és újra, amíg nem válsz a mesterévé. A legfontosabb dolog számomra a technikai sparring, mindig is ezt próbáltam csinálni,(amennyire csak lehetséges) az egész karrierem során, és azt gondolom, ennek kell a legfontosabb résznek lennie az edzések során. Meg kell próbálni ezt csinálni és sparringolni annyi emberrel, amennyivel csak lehetséges, sparringolni ellenőrzött körülmények között, hogy megtanuld nemcsak a nyers erődet használni, hanem az eszedet is. Ha már egy jó szinten vagy, akkor mindig keress magadnál jobbat és dolgozz vele, illetve tanulj tőle. Amikor feltörekvőben voltam, akkor annyit sparringoltam Somrak-kal, Robert Gannorasing-gal és Wanwiset Gannorasing-gal amennyit csak tudtam, ők voltak abban az időben a legnagyobb nevek egyike a Muay Thai-ban. Ez segített engem olyan harcossá formálni, amilyen manapság vagyok.
TSO8L: Sok rajongód van az USA-ban és az egész világon. Mit üzennél a rajongóidnak?
Saenchai: Támogassatok, és soha nem hagylak cserben titeket.

Saenchai mérlege: összes: 305, győzelem: 256, vereség: 47, döntetlen: 2

Címei:

2012 Muay Thai Harcosok váltósúlyú bajnok (65kg)
2012 W.P.M.F. Ideiglenes váltósúlyú világbajnok (66.8 kg)
WBC Gyémánt világbajnok
WMC könnyűsúlyú világbajnok (61 kg)
Lumpinee Stadion könnyűsúlyú bajnok (61 kg)
2010 Toyota Kupa bajnokság győztese
MTAA könnyűsúlyú világbajnok
Lumpinee Stadium Szuper pehelysúlyú bajnok (59 kg)
Lumpinee Stadium Harmatsúlyú bajnok (53 kg)
Lumpinee Stadium Szuper cirkálósúlyú bajnok (52 kg)
1999 Az év Thai-bokszolója (Sports Writers of Thailand)
2008 Az év Thai-bokszolója (Sports Writers of Thailand)

Boksz:

PABA Ideiglenes pehelysúlyú bajnok (megvédés: 1)

Egyéb nevei:

Saenchai PKSaenchaimuaythaigym
Saenchai Sinbimuaythai
Saenchai Sor. Kingstar
Sanchai Sor. Khamsing
Sangpetch Patanakan Gym

A Rokko Gym megtalálta a Muay Thai Szent Grálját, Saenchai-t

 

Comments

comments