Nak Muay Legendák 19. rész – Buakaw Banchamek “A fehér lótusz”

 

Felvezetés

Mr. Sombat Banchamek 1982. május 8-án született. Aki a thai-boksszal foglalkozik valamilyen módon, előbb utóbb elkerülhetetlen, hogy találkozzon ezzel a névvel, hogy: Buakaw. Thaiföldnek lassan a Garuda madár után ő lesz a második ismertető jele. Napjaink nagy harcosa, utóbbi éveiben bizonyította, hogy nem nagyon akad számára igazi ellenfél. Az igazi fordulat a 2005-ös K1 Max döntője után történt, amikor is pontozással kikapott Andy Souwertől, azóta megállíthatatlan, és rá egy évre ismét találkoztak a K1 Max döntőjében, ahol kegyetlenül elbánt vele. Sajnálatos módon az utóbbi időkben azt is tapasztalhattuk, hogy jóval kevesebbet is meccsezett, és nagy ellenfeleket sem kap, reméljük, hogy ez nem annak tudható be, hogy szakított a Por Pramuk klubbal. Pont ezért számtalanszor felmerült a hír, hogy Buakaw áttér az MMA-ba, de ez idáig még nem tette meg. Mindenesetre elszántságáról, akaraterejéről nagyon is lehet példát venni. Szerény és tisztelettudóként lehet ismerni, igazi harcos szív dobog benne. Az élete teljes mértékben a Muay Thai. Saenchai-al együtt, véleményem szerint napjaink thai boksz világát teljes mértékben uralják. Míg Saenchai elképesztő trükkökre képes, Buakaw nem nagyon cifrázza túl. Letisztult, hirtelen, pontos, gyors, egyszerű, de annál hatásosabb technikáival szinte mindent leüt, illetve rúg ellenfelén. Mértékletes, és hihetetlen hidegvére bárkiben félelmet kelthet.

Talán az ő története hozhatja közelebb, azt a világot, amelyben az ottani harcosoknak élni kell. Thaiföldön, a bokszoló alá van rendelve a táboroknak, ezek a thai társadalom elvei alapján vannak. De ebben semmi drámai, sőt, ez egy igazi lehetőség a fiatal bokszolók számára. A Muay Thai Camp egy olyan struktúra, amely teljes mértékben támogatja azt, hogy az edző, aki vezette a Sportoló pályafutását, annak cserébe a harcos köteles visszafizetni bizonyos százalékot, minden egyes meccs által megkeresett összegből, amely elérheti a 60 - 70%-ot is, bizonyos esetekben. Erről bővebben A ring mögötti világ című cikkben olvashattok többet.

Legtöbbször a szülők nagyon szegények, akik bíznak a gyerekek táborba adásába, hogy ott kapnak ételt és esetleg mást is."Ez is egy lehetőség a gyermekeknek elérni az iskolai oktatást”. Thaiföldön, a gyerekek számára, akik a Muay Thai útját választják, azoknak ideális lehetőséget biztosítanak a tananyag eléréséhez. Ők egy napon nagyszerű bokszolók lesznek, talán thaiföldi bajnokok is, biztosan ott hagynak majd óriási összegeket a táborok számára, de ők is tudnak majd venni egy házat a szüleik számára, és olyan életszínvonalat biztosítani, amely kezdetekben szinte lehetetlen volt megközelíteni.

A szabadság az, amit akartam

Néhány száz bahtot kapott, amikor még fiatal volt és meccsezett Thaiföldön. Buakaw több 10 ezer dollárokat hozott a Por Pramuk tábor javára. Egy igazi „aranytojás tojó tyúk” volt és tulajdonosa nem is habozott ezt jól kihasználni, így a menetrendjét túlzsúfolásig bővítette, ami túlterhelést okozott.

15 évig volt lojális a Por Pramuk gym-hez, de a folyamatosan nehezülő nyomás hatására elhagyni kényszerült a tábort, ahol felépítették a karrierjét. A fura bejelentés előtt már ki is hirdették a következő nagy harcot 2012 márciusára Fabio Pinca-val szemben. A Tv-n keresztül tett is egy nyilvános bocsánatkérést a rajongóitól a tette miatt. Ezután a Yokkao márka kezdte szponzorálni Buakaw-ot, de végül a Top King tudta megvalósítani az álmát, hogy építsenek saját kezűleg egy tábort a szülőfalujában, Ban Ko Kaeo-ban és úgy döntött, hogy a harci nevét is megváltoztatja Benchamek-re.

Ez időtájt állt be Buakaw szerzetesnek is, ez a thai kultúra része, hogy valamennyi ideig mindenki beáll szerzetesnek, amikor elvonul mindenki elől, és rendbe teszi életét. Erről a Theravada Buddhizmus cikkben olvashattok többet.

"Semmi sem történik erőfeszítés nélkül. Amit akartam az a szabadság volt. Sikerült. A családom és a barátaim mellettem vannak, akik támogatnak engemet. Azt hiszem, ez alapvető fontosságú."

A megegyezés Por Pramukkal

Buakaw tulajdonosa végül beperelte őt. Az eredményt Buakaw magyarázza: „Mr. Teeraphat és én megegyeztünk, hogy minden, ami az én képviseletemben történik, az Buakaw Por Pramuk-ként fog történi egészen 2018. november 4-ig. A meccseim bevételeinek 40%-át Mr. Teeraphat kapja, a 60%-át pedig én. Azon jövedelmek, amelyek reklámokból és egyéb nyilvános szereplésekért jár, beleértve azokat a tevékenységeket, ahol a Buakaw Por Pramuk nevet használom, ott 25% részesedést kap Mr. Teeraphat és 75%-ot én. Azonban, ha én már nem vagyok képes többé bokszolni, valamilyen okból kifolyólag, ez a jövedelemről szóló záradék megszűnik működni”

Ellentétben az első szerződéssel POR PRAMUK-kal, Buakaw azt is mondta, hogy csak ő dönthet arról, hogy elfogadja-e a munkát, amit kínálnak neki.

"Mr TEERAPHAT beleegyezett, hogy azt az utat járjam, amit én akarok, és azt is, hogy egyetért azzal, hogy ezentúl élhetek a Por Pramuk táboron kívül.”

Interjú (Yokkao és Serge Trefeu közreműködésével - 2011, 2012):

Trefeu: Hello, hogy vagy? Remek formában vagy?
Buakaw: Igen jól vagyok nagyszerűen.
Trefeu: Hány éves vagy?
Buakaw: 29 éves.
Yokkao: Mi a Muay Thai?
Buakaw: Szerintem a muay thai Thaiföld szimbóluma.
Trefeu: Thaiföld melyik részéről származol?
Buakaw: Ban Ko Kaeo-ban születtem, ez egy kis falu Surin tartományában, Isaan-ban, északkeleten, hozzávetőlegesen 10km-re van Samrong Thrap városától, Itt nőttem fel a családommal, akik még mindig ott vannak…
Trefeu: Házas vagy? Van gyereked?
Buakaw: Nincs gyerekem, egy nap remélem, de jelen pillanatban még nem vagyok házas, hamarosan lehet... (nevetés)
Trefeu: Testvéreid vannak?
Buakaw: 5-en vagyunk gyerekek a családban.
Trefeu: Van olyan fiútestvéred, aki harcolt?
Buakaw: Nem, egyedüli bokszoló vagyok a családban.
Trefeu: Hány évesen kezdted el?
Buakaw: 7 évesen.
Trefeu: Gyerekként inkább balhés voltál vagy nem teljesen?
Buakaw: Igen, csak egy kicsit..
Trefeu: Hogyan fedezted fel a Muay Thai-t?
Buakaw: A bátyámnak köszönhetően, gyakran nézte a meccseket a Tv-ben, nagyon szerette, nagy rajongója volt, így ő volt az, aki bevezetett engemet a Muay Thai-ba.
Trefeu: Hány évesen volt az első meccsed?
Buakaw: 7 évesen, pontozással megnyertem, a saját falumban volt ez a meccs és 100 baht-ot kaptam érte.
Trefeu: Ez nem sok ahhoz képest, amit ma kapsz, ugye?
Buakaw: Persze, ez tényleg semmi, de most már azt hiszem, hogy az sok volt egy kis vidéki gyerek számára (nevetés)
Trefeu: Melyik táborban kezdted a Muay Thai-t?
Buakaw: Nem táborban kezdtem el, otthon edzettem a bátyámmal, ő tanított meg mindenre engemet, ő és az apám szervezte a meccseimet, ők voltak a menedzsereim bizonyos értelemben…
Trefeu: Sokat meccseztél Isaan-ban?
Buakaw: Igen, rengeteget, 7-től 12 éves koromig kb. 100 meccsem volt, az összes az északi tartományban.
Yokkao: Hogy lettél tagja a Por Pramuk Gym-nek?
Buakaw: A meccseim után kis sztár lettem Surinban, egy nap a Pramuk gym főnöke eljött Surinba hogy találjon tehetséges harcosokat… nagyon beakartam lépni a pramuk gym-be mert tényleg nagyon híres volt… így hát megkérdeztem őket, hogy csatlakozhatom-e a gym-hez… olyan 12-13 évesen lehettem, amikor csatlakoztam hozzájuk… a megérkezésem óta nagyon keményen edzettem… néha azt gondolom, hogy nem tudtam volna újra megcsinálni.. . de akkor semmi nem tudott arra késztetni, hogy kilépjek... így hát folytattam… egy nap meg volt az első Lumpinee meccsem, de elvesztettem és nagyon rosszul éreztem magamat emiatt, de amikor 3-4 szer is kikaptam, igen… … Amikor otthon voltam, ott néha nyertem néha vesztettem… de a por Pramuk gym bízott bennem és adott még egy lehetőséget, és nyertem, ez volt az a pillanat, amikor elkezdtem sokat edzeni és meccsezni és egyre nagyobb tapasztalatot szereztem a meccsekben…
Yokkao: Mi volt a napi rutin edzésed?
Buakaw: Minden reggel felkeltem 5:30-kor, 6kor elkezdtem a futást, ez 10 km-t jelentett, visszaértem a gym-be 7 körül, majd elkezdtem az edzést a program szerint, például rugdosni a zsákot, ez tartott kb. 9-ig, de 10-nél biztos nem tovább, lezuhanyoztam… egy kis relaxálás, majd evés… aztán délután 3-4 fele elmentem ismét futni, aztán amikor visszatértem, akkor úgy 7től 8ig még edzettem… utána vacsoráztam majd mentem aludni… ezt kellett minden nap csinálnom kivéve vasárnap, akkor volt a pihenő nap, akkor csak futottam.
Yokkao: Másként edzettél, amikor meccsezned kellett?
Buakaw: Persze, akkor másként kellett… ha nem volt meccsem, akkor csak azért kellett edzenem, hogy fitt maradjak, de ha volt meccsem, akkor az előtte lévő 20 napban nagyon keményen edzettem, extra edzések, az edzőm felelős volt a felkészülésemben.
Trefeu: Abban a táborban rengeteg jó bokszoló volt, nem?
Buakaw: Igen, és rengeteg nemzetközileg elismert thai-bokszoló is ott volt, nagyszerű bajnokok, mint Namsaknoi, Chookdee, Ponsawan, Kompayak, Nonthanon, és még sokan mások…
Trefeu: Miért hagytad el a Por Pramuk táborát?
Buakaw: Nagyon sokat köszönhetek Mr Rochannatan-nak, de már nem bírok tovább együtt dolgozni a Pramuk csapattal, ezen túl már Buakaw Banchamek néven leszek (Buakaw nem nagyon akart beszélni erről)
Trefeu: Így megnyitottad a saját táborodat?
Buakaw: Igen, nemrég megnyitottam a táboromat a szülővárosomban, Ban Ko Kaeo-ban, itt, a saját otthonomban, közel a házamhoz. A szponzorommal, a Yokkao-val közösen építettük ezt a tábort, ami alig ért véget, mindössze 10 nap alatt épült fel!
Trefeu: Akkor most a táborodban fogsz edzeni és felkészülni a meccseidre?
Buakaw: Igen, rákényszerültem, hogy megépítsük ezt a tábort, hogy helyesen tudjam folytatni az edzést, mert most már magamat szeretném menedzselni, és a harcosaim karrierjét. De ugyanúgy a falum gyermekei számára is készült ez a tábor, így fel tudják fedezni a Muay Thai-t, és talán egy szerencsés napon, majd olyan jól tudnak élni, mint én, ennek a sportnak köszönhetően…
Trefeu: Te edzed a gyerekeket a faludban?
Buakaw: A kezdetekben igen, de tervezem, hogy hozok még két edzőt, akik szintén gondoskodnak a fiatal bokszolókról…
Trefeu: Mennyi bokszoló van jelenleg a táborodban?
Buakaw: Egyelőre csak 3-4 kis bokszoló van…
Trefeu: A táborodban máshogy edzel, mint annak idején a Por Pramuk Gym-ben?
Buakaw: Igen, vannak némi változások az edzéseimben, mert nincs többé edzőm jelen pillanatban, reggel mindig lekocogom az a 10 km-emet, délután csak 4-5 km-t futok, mert nagyon meleg van itt Isaan-ban, ugrókötelezek, és pár menet zsákmeló…


Trefeu: A pao-zások és a klincselések nem hiányoznak?
Buakaw: Jelen pillanatban nem igazán, a kezdetektől idáig sok éven keresztül, a meccseim alatt rengeteg tapasztalatot szereztem a boksz ringben és így már meg van a képességem, hogy helyesen dolgozzak, és hogy a kondícióm maximális legyen…
Trefeu: Milyen stílust képviselsz?
Buakaw: Olyan harcos vagyok, aki megy előre és technikás is, az erősségem az, hogy a boksztudásomat mindig tudom igazítani az éppen velem szemben álló ellenfél stílusához…
Trefeu: Melyik technikát szereted a legjobban a küzdelem során?
Buakaw: A combrúgást, a testrúgást, és a fejrúgást, ezeket a technikákat szeretem harc közben!
Trefeu: Melyik volt a legnehezebb csatád?
Buakaw: Az összes meccs nehéz, de úgy emlékszem a Japánban lévők voltak a legnehezebbek, mert az ottani szint főleg a K1 Max bajnokságon lévő szint nagyon magas!
Trefeu: A K1 Max harcosai közül, akikkel találkoztál, mint például: Masato, Kraus, Souwer, Sato, John Wayne Parr, Askerov, Holzken, Drago, Zambidis… melyikkel volt a legnehezebb csatád?

Buakaw: Mindegyik nagyszerű bajnok, mindegyikkel nehéz volt a küzdelem, tényleg nem tudom megmondani melyik volt a legnehezebb. Azelőtt, amikor csak Thaiföldön meccseztem, azt hittem, hogy a thai harcosok a legerősebbek a világon, de amikor elkezdtem utazni a világban, azt kellett tapasztalnom, hogy rengeteg külföldi harcos van, aki szintén nagyon jó és vannak olyan külföldi harcosok, akik tényleg olyan erősek, mint a thai társaik!
Trefeu: Legszebb emléked?
Buakaw: A Thai Fight győzelmem, mert Thaiföldön, a szülőföldemen nyertem a közönségem előtt, ez a legszebb emlékem!
Trefeu: A K1 Max bajnokság megnyerése Japánban szintén nagyszerű emlék?
Buakaw: Persze, azok is szép emlékek, főleg Japánban, mert szeretem a japán közönséget, nagyon sok rajongóm van ott is (nevetés)
Trefeu: Sokat meccseztél külföldön, hány meccsed volt kint?
Buakaw: Kb. 56 db, és szeretek utazni!
Trefeu: És Franciaországban hány meccsed volt?
Buakaw: Franciaországban, 3 alkalommal.
Trefeu: Ismersz francia thai-bokszolókat?
Buakaw: Ismerem Fabio Pinca-t, aki először nyerte meg a Thai Fight-ot , és szintén ismerem Skarbowsky-t is, aki nagyon erős, meccseztem vele ráadásul Hong-Kong-ban (pontozással nyertem)…
Trefeu: Eredetileg találkoznod kellett volna Fabio Pinca-val Franciaországban, miért nem került sor erre a küzdelemre?
Buakaw: Nem tudok sok mindent mondani erről a mérkőzésről, voltak magánéleti problémáim, amelyek megzavarták ezt a meccset Franciaországban (Nem akart beszélni ezekről a problémákról)…
Trefeu: Szerinted egy nap még szembekerültök egymással?
Buakaw: Nem tudom, lehet, igen…
Trefeu: Több alkalommal is találkoztál francia harcosokkal (Mourad sari, döntetlen, Djime Coulibaly, pontozásos győzelem, Abdallah Mabel, pontozásos győzelem, Mickael Piscitello, KO győzelem). Mit gondolsz a francia fighterekről?
Buakaw: Jó harcosok, gyakran nagyon technikásak!
Trefeu: Számodra ki a legjobb külföldi Nak Muay?
Buakaw: Mielőtt elkezdtem gyakrabban meccsezni külföldön, láttam Ramon Dekkers meccseit videón, azt hittem, hogy ő a legerősebb külföldi harcos, de aztán láttam sok olyan harcost, akik olyan kemények voltak, mint Dekkers. Különösen Európában vannak nagyon jó fighterek!
Trefeu: Szerinted napjainkban ki a legjobb thai thai-bokszoló?
Buakaw: Nem tudom megmondani, Thaiföld tele van nagyszerű harcosokkal…
Trefeu: És most ki a promótered?
Buakaw: Nincs többé promóterem, az egyetlen menedzserem a Yokkao szponzor, ezen túl velük dolgozom, de azt szeretném, ha most már egyedül menedzselhetném a karrieremet, függetlenül…
Trefeu: Jó életed van a boksszal?
Buakaw: Igen, sok pénzt kerestem vele, megvettem a házamat, van egy nagyon szép autóm, otthon vagyok a családommal. OK. Jól vagyok…
Trefeu: Mennyi pénzed van most?
Buakaw: 1 millió baht.
Trefeu: Thaiföld, Japán és Európa országai közül, hol szeretsz meccsezni?
Japánban, mert ott több a pénz, de nyerni Thaiföldön, a thai közönségeddel szemben szintén nagy megtiszteltetés!
Trefeu: Mennyit meccseztél Japánban?
Buakaw: Több, mint 30 meccsem volt ott.
Trefeu: Melyiket szereted jobban a Muay Thai vagy a K1 szabályrendszert?
Buakaw: A Muay Thai az életem, jó ideje, Nak Muay vagyok, a Muay Thai-t preferálom, de K1 szabályrendszerben verekedni is jó, mert megvédi a harcost az igazán súlyos sérülésektől. A thai-bokszban a legveszélyesebbek döfős technikák, amelyekkel nagyon komoly sebeket lehet okozni a harcosok karrierjében, a K1-ben nincsenek ilyen döfős technikák…
Trefeu: És a boksz karriered után mit szeretnél csinálni?
Buakaw: Átadni a szenvedélyemet a fiatalabb generációnak…
Trefeu: Volt egy villanásod egy filmben, a Muay Thai-ról szólt (Yamada, the Samurai of Ayothaya), jó tapasztalat volt?
Buakaw: Jó volt, nagy emlék, a filmben többen voltunk bokszolók (Anuwat, Saenchai, Yodseanklai, Jareonthong), nagyon jó tapasztalat volt, amit mindig szívesen idézek fel, persze..

Eredeti név: Sombat Banchamek

Küzdő neve: Buakaw Por Pramuk, majd Buakaw Banchamek

Bevonuló zenéje: ITT

Mottó: „Semmi nem tudja úgy dobogtatni a szívet, mint az, hogy nem hajlandó veszíteni”

Érdekesség: Minden reggel két nyers tojás sárgáját illetve fehérjéjét issza meg, mióta a Muay Thai-t csinálja.

mérleg: összesen: 419, győzelem: 369 (56 KO), vereség: 45, döntetlen: 5

címek:

Thai Fight bajnok 2012
Thai Fight bajnok 2011
WMC világbajnok 2011
WMC világbajnok 2009
WMC világbajnok 2006
K1 Max bajnok 2006
S1 bajnok 2005
K1 Max bajnok 2004
KOMA GP bajnok
Toyota bajnokság győztese 2002
Omnoi bajnok 2002
Omnoi bajnok 2001
Thaiföld bajnoka 2001

Egy kis hazai: Rehák György és Buakaw

A felemelkedés:

https://www.youtube.com/watch?v=lZB85mjKNaM

 A legbrutálisabb pillanatai:

A végső otthon, a szabadság édes pillanatai:

[youtube id="LiUMz8SnIlU" width="600" height="350"]

Az élete feldolgozva:

 

Még több videót találhattok róla a The Buakaw story cikkben.

Comments

comments