Thaiföld nevezetességei

Néhány hasznos tipp, ha Thaiföldre utazol, hogy miket érdemes meglátogatnod:

 

1. Bangkok (thai nyelven Krung Thep, magyarul angyalok városa):

Thaiföld legmodernebb és legnagyobb városa. A "bang" durva fordításban vizi települést jelent, ezért nem csoda, hogy "Kelet Velencéjének" is szokták nevezni. A Chao Phraya folyó jobb partján fekszik. A város lakosságát 10 millióra becslik, leginkább forróság, zaj és fullasztókipufogó gáz, szmog jellemzi, sőt nehéz tájékozódni mert nincs városközpontja se (szorosabb értelemben van: Lakmaung - szentély), de ezek ellenére mégis érdemes ellátogatni ide. Sokszínű építészete, a színpompás ruhákba öltözött lakói, a mindenütt pompázó egzotikus virágok és a piacokat elárasztó friss gyümölcs és fűszerek mind hozzájárulnak e városképhez. Több látványosság is akad ebben a városban, mint például: Demokrácia Emlékmű, az új World Trade Center, Khao San út, Sukhumvit út, Lumphinee park, úszó piac, Királyi Palota és a Wat Phra Kaew (Smaragd Buddha Temploma), jó pár szórakozó-negyed a Silom út körül. Ezeket külön bekezdésekben taglalom majd. A közlekedés jó és olcsó, lehetőség van tuk-tuk-osokkal (motoros taxik) bejárni a várost. Miként a közlekedés, úgy a látnivalók belépti díja se jelent nagy terhet a pénztárcának. Az étkezés is olcsó, még az éttermekben is. Thaiföld időjárása az egész évi turisztikára alkalmas.

2. Pattaya:

Bangkoktól körülbelül 150 km-re délre található, mely évek óta az egyik legismertebb és legkedveltebb hely Thaiföldön. Leginkább éjszakáiról híres a város. Rengeteg klub, kabaré, egzotikus étterem, bár található itt. Igazi nyüzsgő élet folyik itt éjszaka. Aki inkább nyugodtabb környezetet keres inkább valamelyik szigetet keresse fel. Egyéb szórakozási lehetőséget is biztosít: golf, tenisz, sporthorgászat, windsurfing, vizi scooter, motorverseny, bowling, sportlövészet, thai maszázs, thai-box meccs nézés... stb. Látványosságban sem szegény, itt található a Wat Yanasangwararam buddhista templom.

3. Ayuthaya:

Az ország egykori fővárosa volt. Teljes neve: Phra Nakhon Si Ayutthaya. Ayutthaya tartomány fővárosa. Méltó még a mai napig is a "Sziám legnagyszerűbb városa" névre. A thai - burmai háború során 1667-ben aburmai csapatok elefánttal legyőzték a thai sereget és lemészárolták a lakosságot és az arany Buddhákat beolvasztották, majd hátrahagytak egy földig rombolt fővárost - Ayutthayat.

A mai város őrzi az ősi romokat - számtalan templomot találunk. Három folyó öleli közre, 3 km hosszú és 1,5 km széles kis sziget, mára már csak 40 ezres lakossága van. UNESCO Világörökség részét képzi. Ez a város is rengeteg látnivalóval rendelkezik: Chandra Kasem Palace, Bang Pa In nyári palota, Ancient Palace, Viharn Phra Mongkol Bophit, Wat Mahathat, Wat Ratburna, Chao Sam Phraya Múzeum,  National Múzeum, Wat Na Phramane, Wat Sri San Phet.

4. Koh Tao szigete:

Természetesen van lehetőség a természet lágy ölén is megpihenni, ha kevésbé szeretjük a tömeget és egy kis lelki békére vágyunk. Ez az egyik hely (Surat Thani tartományában helyezkedik el), amely képes ezt megadni nekünk. Lakossága még a 2000-et (2006-os adatok szerint) sem éri el. Rengeteg szórakozási lehetőség van itt, ugyanis minden holdfázisnak saját ünnepsége van. Otthonos, cölöpökön álló kis tengerparti házak szolgálnak a megpihenésre. A látogatókat az érintetlen természet és a kristálytiszta víz látványa fogadja. Nem csoda hát, hogy ez a hely kiválóan alkalmas búvárkodásra is. A víz gazdag élővilágát (leopárdcápák, óriáscápák, ráják, halrajok, bikacápák) nem csak búvárkodás közben figyelhetjük meg, hanem a kis tengerparti házak teraszáróla tiszta víznek köszönhetően.  Ezt a szigetet még Teknősbéka szigetnek is szokták nevezni az alakja miatt és mert a teknősök egyik kedvenc tojáslerakó helye is. Az egész sziget mindössze csak 21 négyzetkilométer, így könnyű körbejárni. Csupán csak az 1700-as évektől lehetett tudni a létezéséről, és a turisták számára igazán csak 1990-ben vált ismerté. Egyéb szórakozási lehetőséget is kínál ez a hely: túrázás, sziklamászás, vitorlázás, halászás, crossmotorozás.

5. Koh Samui szigete:

Ez a hely is Surat Thani tartományában található meg. Ez a sziget már jóval nagyobb, 230 négyzetkilométer, lakossága pedig körülbelül 55 ezer. Ez Thaiföld 3. legnagyobb szigete. Ez hely sem szűkölködik látványosságokban. Többek között pálmafák, kókusz, korallzátonyok és fehér homokos strandok jellemzik. Az Ang Thong Tengeri Nemzeti Park része. Az átlag hőmérséklet 30 fok körül mozog, így az év egész részében látogatható. Bungalók és luxusvillák is lehetőséget adnak a megszállásra. Unatkozásra itt sincs sok lehetőség, mivel szinte mindig van ok az ünneplésre, ugyanis sokféle kultúra keveredik ( buddhista, muzulmán, kínai). Egyéb szórakozásra is van lehetőség: bikaviadalok, bowling bajnokság, teniszbajnokság, halász fesztivál, vásári sátrak, búvárkodás, zenészek nyújtotta muzsika és nem utolsó sorban minden évben megrendezik minden évben a nemzetközileg elismert Regatta vitorlásversenyt. Az étkezés is egzotikus örömöket okoz.

6. Krabi szigete:

Egy újabb példa arra, hogy Thaiföld nehezen fogy ki a káprázatos helyekből. Ezt erősíti meg az Andamán tengeren elhelyezkedő Krabi sziget is. a  Nem is lenne hazugság azt állítani, hogy ez a legszebb tartománya. Elsősorban barlangjairól és csodálatos mészkő domborzatairól híres. Természetesen meg kell említeni a rendkívüli klímát, lagúnákat, illetve a lenyűgöző strandokat. Az egyik varázsa, hogy a tömegturizmus még nem szennyezte be ezt a helyet, így ez is kiválóan alkalmas relaxációra. Azért, hogy ez így is maradjon a szálláshelyek korlátozottak. Így őrizheti meg érintetlenségét és nyugalmát. A Wat Tham Seua is itt található, melynek magyar neve Tigris barlangja. A neve megtévesztő is lehet, mivel egy templomról van szó, mely igen magas 1200 lépcsővel rendelkezik. Nem meglepő, hogy a látvány fantasztikus érzést nyújt a látogatóknak. Ahogy a többi szigetnél itt is lehetőség van búvárkodásra, vitorlázásra sőt még kajakozásra és madárlesre is.

7. Phuket:

Ez Thaiföld legnagyobb és legismertebb szigete. 48km hosszan és 21 km szélesen terül el Thaiföld dél keleti részén ,Bangkoktól délre, mintegy 900 km-re. Szintén az Andaman tengeren található. Ezen a szigeten mind a tavacskák, hegyek, völgyek dús növényzetű dombok, trópusi erdők, meseszép partszakaszok, lagúnák és öblöcskék is megtalálhatóak. Leginkább közkedvelt partszakaszai a Karon, Patong és a Kata. Szintén ezen a szigeten helyezkedik el a Rawai beach, ahol nem mellesleg kiváló minőségű gyöngyöket vásárolhatunk jó pénzért. A Khao Pra Taew Nemzeti Park egyik része is itt található, illetve a Gibbonok. Ananász kókusz és kaucsuk terem a belső részében. További látványossága a Big Buddha és a Bang Pae vízesés. Patong Beach nem csak strandolásra add lehetőséget, éjszakai élet nagy kedvelőinek is kitűnő szórakozást biztosít: bulik, koncertek, különleges ping pong show, karaoke bárok. Elkerülhetetlenül, lépten-nyomon lehet találkozni lady-boy-okkal, transzvesztitákkal, ők általában karcsúbbak, magasabbak, mint a valódi lányok és feltűnést keltő ruháikról lehet felismerni.

8. Kanchanaburi  (Kwai folyó):

Kanchanaburi, Thaiföld nyugati, Burmával határos tartománya, mely stratégiailag fontos volt a történelem folyamán. A folyón található egy híd, mely háborús film során vált népszerűvé. Ez volt a Híd a Kwai folyón című háborús filmdráma, amelyet David Lean rendezett, Michael Wilson és Carl Foreman forgatókönyve alapján. Természetesen találhat még egyéb látványosság is, ilyen az Erawan, Prasart Muang Sing khmer stílusú palota és  a Saiyok Yai vízesés. A temetőben rengeteg síremlék van, melyeket rendszeresen ápolnak és gyönyörűen karban tartanak, így maga a temető „szépnek” mondható. A síremlékeken olvasható a háború során elesett katonáknak a neve, ac beosztása.

9. Nakhon Pathom:

Az ország legrégebbi városa Bangkoktól 6O km-re nyugatra helyezkedik el, és itt található a világ legmagasabb buddhista emlékműve, a 127 m magas Phra Pathom Chedi.

-

 

10.Chiang Mai:

Több mint kétmillió lakosa miatt Észak Thaiföld fővárosaként is szokták emlegetni. Bangkoktól kb. 10-12 órányi buszozással található meg ez a szép város. Sokrétű szórakozást biztosít mindenki számára, legyen az a túrázás, kerékpározás, gokartozás, elefántolgatás, gyaloglás, de akár szóba jöhet a kajakozás, motoros kirándulás, bowling, kickbox, vadvízi evezés. Akik erősebb adrenalin löketre vágynak, kipróbálhatják a bungee jumpingot is. De otthont ad azoknak is akik meditálni, jógázni vagy thai chi-zni akarnak. Itt található Thaiföld legmagasabb csúcsa is a Doi Inthanon, mely 2595 m. A Wat Phra Sing, Wat Suan Dok és a Wat Phra That Doi Duthepet is itt látható. Továbbá a Buak Hard Public park, mely csodaszép, sőt két nevezetes vízesés is, a Siriphun és a Mae Klang.

11. Wat Benchamabophit (A márvány templom):

A Si Ayutthaya Roadon, a Chitralada Palotához közel található különleges márványtemplom V. Ráma Chulalongkorn király (1868-1910) uralkodása idején épült. Építészeti stílusán európai hatás érződik; festett üvegablakokkal látták el. A bejáratot két nagy oroszlán ( singha ) őrzi. A templomon kívül a kolostor körül díszes talapzaton 52 kézzel készített bronz Buddha szobor áll, mely Buddha szobor gyűjtemény az egyik legszebb a világon. Király palotája, a márvány templom, csodálatos építmény. Az építészeti értékek mellett, az óránként, a volt király tiszteletére bemutatott thai királyi-tánc is szép élményt nyújt.

12. Wat Phra Kaew (Smaragd Buddha temploma):

Ez a nagy becsben tartott szobor a Királyi Palota templomában található. Ez a mindössze hetvenöt centiméter magas, egy darab jáde féldrágakőből (Két különböző követ jelöl: az egyik a nefrit, a másik a jadeit. Mindkét ásvány több színben fordul elő, s nehéz megkülönböztetni őket. A nefrit színe általában zöld, ez szobor is ebből készült, de van szürkés, vastartalma esetén barnás vagy vöröses színű változata is készült.) készült el, Chiang Rai-i kézművesek által. Eredete a távoli múlt homályába vész, feltehetően Ceylonban készítették. Thaiföld legfontosabb szobra. Évszázadokig háborúztak érte a laosziakkal.

13. Wat Pho (Fekvő Buddha temploma):

A templom komplexum több mint 80 ezer négyzetméteres területen fekszik. A Wat Pho több mint 1000 Buddha szobrával már eleve elkápráztató, ám híressé a Fekvő Buddha szobra által vált. Az első oktatási központnak, de „Thaiföld első egyetemének” is szokták hívni. Az óriás méretű, igazgyöngyökkel kirakott talpazaton fekvő s arannyal bevont Buddha 46 méter hosszú és 15 méter magas, ez a legnagyobb templomi s beltéri Buddha ábrázolás. Wat Pho a tradicionális thai masszázs központja, ezt a látogatók is megtapasztalhatják. A Wat Pho komplexuma fallal van két területre osztva. A déli területen van egy működő buddhista kolostor, mely a szerzetesek lakóhelye és iskolája. Az északi területen található a hatalmas fekvő Buddha és a masszázs iskola.

14.  Wat Traimit (Az arany Buddha temploma):

Ez a szobor körülbelül a 13. században készülhetett. Igen méretes szobor a maga 3 m-ével és 5 tonnájával. Értéke is igen magas ugyanis színtiszta aranybók készült. 1957-ben egy több száz éves agyagszobrot költöztettek a bangkoki Wat Traimi templomba. A lótuszülésben meditáló Buddhát ábrázoló szobrot a szállítást végző szerzetesek véletlenül leejtették, mivel ez egy rossz ómennek számított, ezért otthagyták éjszakára a sárba. Később az egyik szerzetes kiment megvizsgálni, hogy milyen mértékű a károsodás. Ahogy belevilágított a repedésbe, fémes csillogást látott: kiderült, a szobor színaranyból készült, csak a felszínét borítja egy vékony agyagréteg. Az így felfedezett, később Arany Buddha névre keresztelt alkotást a 13. században készítették, majd a z 1700-as évek közepén a szerzetesek agyaggal vonták be, nehogy a megszállók kezébe kerüljön. Mivel a burmai katonák minden szerzetest lemészároltak, több mint 200 évre elfelejtődött a titok, amire aztán a bevezetőben említett módon derült fény.

15. Wat Saket (Az aranyhegy):

Bangkokban helyezkedik el. A Wat Saket fő látványossága az 1800-as években épült. Az arany kupolája miatt csak Aranyhegynek nevezett - a hegyről ismert, hogy Buddha földi maradványait őrzik itt - 78 méteres magasságával a 60-as évek elejéig ez volt Bangkok legmagasabb épülete. A tetejéről csodás kilátás tárul szemeink elé a fővárosra, ehhez azonban 320 lépcsőt kell legyűrnünk magunk előtt.

16. Sukhothai:

A név azt jelenti, a boldogság hajnala. Ez kifejezetten egy történeti park, tavakkal, fákkal. Lakossága sem túl terjedelmes. Számos Buddha szobrot lehet felfedezni ezen a könyéken, illetve ilyen harangalakú épületeket, melyeknek a rendes neve sztúpák. Ezek elengedhetetlen tartozékai a buddhista építészetnek. Ez a harang alak egyedül Thaiföldön jellemző (a buddhista nemzetek közül), így van különálló neve is, chedi. A Sukhothai királyság volt thai történelem első királysága. A 13.-14. században virágzott, mára csak a volt főváros kőből épült vallási épületei maradtak fenn. A világörökség része.

17.Damnoen Saduak (Úszó piac):

Persze nem csak lenyűgöző tájai és építményei adják Thaiföld látványosságait, hanem egyedisége is. Ilyen az úszó piac is, amelynek pótolhatatlan hangulata van. A 19. században rengeteg úszópiac volt, mára már csak ez az egy maradt.  Nagyon kedvelt filmforgatási helyszín is.

-

18. Vimanmek Palota:

Ez az építményt nem csak a szépsége miatt érdemes megtekinteni, hanem azért is, mert egyetlen szeg nélkül készült el, tikfából (aranyozott).   A palota a Dusit parkban helyezkedik el, melyet V.Rama király építettet. Összesen 72 helységgel rendelkezik, ebből viszont csak 31 látogatható. Amit még érdemes tudni, hogy csak cipő nélkül engedik be a látogatókat. Mivel ez a terület a királyi család tulajdonát képezi, ide sem lehet bemenni rövid szárú nadrágban/szoknyában és ujjatlan pólóban. A felkészületlen turistákra mindenhol gondolnak, itt is bérelhetnek a látogatók ruhákat.

19. Phra Borom Maha Ratcha Wang (A Nagy Palota vagy Királyi Palota):

A korábbi uralkodók lakhelyéül szolgáló Királyi Palota 300 éves (1782-ben épült). Ez is a világörökség része. Itt található a már említett Smaragd Buddha Temploma. Itt megtekinthetőek a királyi díszek, koronaékszerek, érmék, medálok, és a történelem során használt fizető eszközök. Az évszázadok során különböző építészeti stílusokkal gazdagodott az uralkodók elképzelései nyomán. Ma a palotát csak protokolláris állami rendezvények céljára veszik igénybe.

20. Krabuan Phayuhayattra Chonlamak (A királyi Dereglyemúzeum):

Az 50 díszített csónakból álló kiállítás szárazdokkban nézhető meg. A festett, faragott, aranyozott hajók mintázatát a Ramakien eposz ihlette, és csak ünnepi alkalmakkor bocsátják őket vízre.

-

-

-

21. San Phra Phrom (Erawan kegyhely):

Az Erawan kegyhely 1956-ban épült az állami tulajdonú Erawan hotel által, hogy megszüntesse a rossz karma hitet. Ez egy jó hely arra, hogy megtapasztalják a látogatók, a tradicionális thai táncot (hálát adnak Brahma jóságának), továbbá láthatják milyen a "thai vallás akcióban".

-

-

22. Lumpinee Stadion:

A Lumpinee Stadion a világ egyik leghíresebb bokszarénája.
Itt bajnoki címet szerezni hihetetlen elismeréssel bír, csak a szintén Bangkokban található Rajadamnern Stadion hasonlítható az elismertségéhez. A Lumpinee-t 1956. decemberében nyitották meg azzal a céllal, hogy népszerűsítse a thai bokszot Thaiföldön és külföldön egyaránt. De a Lumpinee híres arról is, hogy sok-sok más stílus képviselője is megmérettette már itt magát. A stadiont a Thai Királyi Hadsereg tartja fenn, és a bevételek egy részéből a sereg különböző osztályait támogatják. Így nem véletlen, hogy a nemzetközi színvonalú aréna felépítése is egy tábornok, Prapas Jarusatien nevéhez fűződik. A versenyzői ellátottságról 11 menedzser gondoskodik, akik folyamatosan azon vannak, hogy a legjobb harcosokat hozzák el a stadionbeli mérkőzésekre. A szabályok a Rajadamnern stadionban alkalmazottakhoz hasonlóak: a harcosok súlyának minimum 45,4 kg-nak, életkorának pedig legalább 15 évnek kell lennie.  Plusz: a mérkőző felek közt nem lehet két kilónál nagyobb súlydifferencia. A meccsek mindig kedden és pénteken 18:30 órától kezdődnek, a szombati, délutáni program pedig 17:00 órától 20:00 óráig tart - az esti küzdelemsorozat 20:30-tól kezdődik. Aki Bangkokban jár, semmiképp se hagyja ki a Lumpinee-kirándulást.

23. Rajadamnern Stadion:

Az első állandó ökölvívó stadiont 1945-ben építették fel Bangkokban, a Rajadamnern Stadion a mai napig is az egyik legismertebb küzdőhely, saját bajnoki sorozattal, a másik ilyen stadion, a már említett Lumpinee. Az itt rendezett mérkőzéseket a televíziók élőben közvetítik Thaiföldön.

-

Természetesen, ezeken kívül még sok látnivalót ígér a látogatóknak Thaiföld, de a legfontosabbakat tartalmazza ez a kis leírás.

-

Felhasznált források:

http://www.nagypihenes.hu/uticelok/thaifold_-_thailand/bangkok_nevezetessegei/wat_benchamabophit__marble_temple_.php
http://www.thaifold.info.hu/2007/06/10/pattaya/
http://www.amithaitravel.com/latnivalok/kanchanaburi.php
http://thaifoldolcson.uw.hu/olcsorepjegyphuket.html
http://www.autoberlesonline.hu/blog/category/thaifold/
http://www.azsia.net/index.php?module=News&func=display&sid=12548
http://www.thaicentrum.hu/hu/latvanyossagok/bangkok.php
http://www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=855
http://www.fuggetlenutazo.com/utazas/Thaifold/nevezetessegek/Bangkok/21561/
http://eletazortoronyutan.blogspot.hu/2012/03/arany-buddha.html
http://akinemlepegyszerre.blog.hu/2012/05/27/a_chedi_visszater
http://www.utazaselott.hu/utazas-thaifold-nevezetesseg-xsmb-2.html
http://www.budomagazin.hu/print.1829.unnepel_a_legendas_arena_-_50_eves_a_lumpini_stadion.html

Comments

comments