A tökéletes harcossá válás 25 “titka”

1.       Csak úgy

Döntsd el, hogy mit akarsz, hogyan valósítod meg és csináld is úgy! A legjobb eredményt akkor fogod látni, ha egy tudatos döntést hozol, és emellett kötelezed el magadat az edzésed során. Nincs több kifogás, sem önsajnáltatás. Kezdj el felelősséget vállalni magad felé és megígérem, hogy látni fogod a drasztikus változásokat az edzésed terén.

2.       Szenvedélyes emberekkel vedd körül magadat 

Vedd magadat körül hasonló gondolkodású emberekkel, ez az egyik legjobb módja annak, hogy mindig motivált, koncentrált és eltökélt maradj, a céljaid elérése érdekében. Már megtetted az első lépést, ha elolvasod az egész listát (illetve megfelelő fórumok, ahol tudsz beszélni olyan Muay Thai fanokkal, akik ugyanolyan szenvedélyesek, mint te! – Muay Thai Nation hírlevél). Ennél is fontosabb, hogy bizonyosodj meg arról, hogy az edzőtársaid és a barátaid támogatják azt, amit csinálsz.

3.       Készíts egy ütemtervet és ragaszkodj hozzá

Legyen egy napi, heti vagy havi ütemterved, amely egy remek lehetőség arra, hogy nyomon követhesd a fejlődésed, és el tudj számolni magad felé. Ha készítesz egy ütemtervet, akkor többé-kevésbé elkötelezz téged, hogy tartsd az ütemtervet. De ne törj le, ha kihagysz egy-két edzést, csak lépj tovább, és folytasd az edzést, meglátod folyamatosan javulni fog napról-napra. Még én is csak ritkán tudok mindent megcsinálni az edzéstervemben, de legalább ez törekvésre sarkall.

4.       Lassíts le

Amikor van benned egy kis edzés drukk vagy egy kicsit off vagy egy adott technikánál, akkor lassíts le mindent, és érezni fogod, hogy mit is csinál valójában a tested. Nem csak az edzés közben hatásos, hanem az életben is. Lépj vissza egy kicsit és értékeld, hogy milyen messze jutottál az edzésed terén.

5.       A fókuszpontban a minőség legyen a mennyiség helyett

Ha 100%-osan összpontosítasz és intenzíven edzel egy órát, akkor 100% lesz az ebből nyert haszon, több mintha csak lemész mozogni 3-4 órát az edzőterembe. Nyilvánvaló, hogy a célzott edzéssel, sokkal jobban tudod csinálni, de ne vizezd fel az edzésed, ne csinálj túl sokat belőle!

6.       Tedd egészségesebbé az étkezési szokásaidat

Megfelelő élelmiszerekkel és tápanyagokkal a tested óriási különbségeket tud produkálni az edzés kimenetelét tekintve. Az egészséges táplálkozástól jobban fogod érezni magadat, pokolian jól fogsz kinézni és intenzívebbé válsz edzéseid során. Győződj meg arról, hogy az alapvető étkezési irányelveket követed, hogy visszanyerd az erődet, újjáépítsd a testedet és feltöltsd a lelkedet egy intenzív edzés után.

7.       Aludj úgy, mint egy csecsemő

Az éjszakai alvás az egyik leglényegesebb aspektusa a mindennapi életnek, amit sok sportoló figyelmen kívül hagy. Aludj 7-9 órát éjszaka, máskülönben letargikus, fáradt és demotivált leszel az edzéshez.

8.       Vezess edzési naplót 

írd ki magadból a gondolataidat edzés előtt és után, ez egy nagyszerű módja annak, hogy megtaláljuk a kézzelfogható dolgokat, hogy hogyan tudsz javítani az edzéseden és átjutni az akadályokon, holtpontokon, amikkel szembe kell nézned. Amióta vezetem ezt a naplót, azóta azt vettem észre, hogy a koncentrációm és a tudatosságom drasztikusan javult az edzések során. Tudom, hogy mik azok, amin dolgoznom kell és dolgozom is rajtuk. Még ha csak hetente is írod, garantálom, hogy a papírra vetett gondolatok olyan tapasztalatot ad, amely felnyitja a szemedet.

9.       Tűzz ki célokat

Célok nélkül mi a célja az edzésnek? Muay Thai bajnok akarsz lenni? Szeretnéd megtanulni, hogyan kell saját magadat kezelni? Fogyni szeretnél? Bármilyen céljaid is vannak, szükség van rájuk, hogy folyamatosan a fejedben legyenek, tervezz úgy, hogy megvalósítsd őket!

10.   Kérdezz

Kérdezd meg az edzőtársaidat, hogy min lehetne még dolgozni a legközelebbi sparringon, vagy, hogy milyen réseket látnak a védelmeden. Kérdezd meg a mesteredet/oktatódat, hogyan lehetne javítani a technikáidon vagy, hogy milyen ötletei vannak, az edzések a mentális részére vonatkozóan. Mindenki tud valamit tanítani, tedd félre a büszkeségedet, ne legyél szégyenlős és kérdezd meg a többieket, hogyan lehet javítani az edzéseden.

11.   Légy alázatos

Légy alázatos a Muay Thai-ban, tudnod kell, hogy a sikeres harcosoknak (és személyeknek is) ez az egyik legfőbb jellemzője, az alázatosság. Minél nagyobb az egód, annál kevésbé leszel tisztában a hibáiddal. Tartsd nyitva az elmédet és legyél tisztában azzal, hogy nem te vagy a legjobb, és akkor mindig képes leszel fejlődni.

12.   Képzeld el

Ez remekül működik a harcok során, de edzéseken is csodákra képes. Mindig azt mondom az embereknek, hogy képzeljék el a meccsüket, sétáljon a ringbe, hallgassa, ahogy bemondják a nevét, érintse meg a kesztyűket és végül maga a küzdelmet is… ugyanez a helyzet az edzésnél is. Képzeld el a technikákat és a kombinációkat, amiket tökéletesíteni szeretnél, és fókuszálj ezekre, amikor ütöd a zsákot. Ezek a vizualizációk (még ha ezt akkor teszed, amikor az autóval mész az edzésre) segítik, hogy sokkal koncentráltabb maradj, és hatékonyabb legyen az edzésed.

13.   Meditálj

A meditáció más, mint a vizualizálás, mert itt az elméd tiszta és nyugodt. Ülj egy csendes szobában, végy egy nagy és mély lélegzetet, csak arra figyelj, ahogy a tüdődbe érkezik, illetve távozik onnan a levegő. A gondolatok véletlenszerűen jelennek meg. Hagyd őket. Ismerd meg a gondolataidat anélkül, hogy aggódnál miattuk, majd térj vissza a lélegzeted figyelésére. Tudományosan bizonyított tény, hogy a meditáció jó hatással van az egészségre, így ez természetesen a Muay Thai-odon is segíteni fog!

14.   Nyújts

Nyújtsd meg a végtagjaidat és lazítsd el az izmaidat, ez egy nagyszerű módja annak, hogy elkerüld a sérüléseket, rugalmasságra teszel szert és javítani fogja az egyensúlyodat. A nyújtás egy típusaként ajánlanám a jógát! Nem csak fizikai előnye van egy órás (vagy több) nyújtásnak, hanem mentális gyakorlat is a légzésed ellenőrzésére. Meditáció és összpontosítás ugyanabban a pillanatban… minden, ami segít, amikor a ringben vagy.

15.   Erősítsd a törzsed

Figyeld meg, hogy azt mondtam törzs és nem csak azt, hogy has. Ugyanannyira fontos, a törzsedet is megdolgoztatni, mint amennyire a hát alsó részét is, máskülönben kiegyensúlyozatlanság lesz az izom stabilizátorokban, amelyek így könnyen megsérülhetnek. Ha van rá lehetőséged, akkor munka/edzés után próbáld meg legalább 5 percig dolgoztatni a törzsedet. Minél erősebb a törzsed annál erőteljesebbek és robbanékonyabbak lesznek az ütéseid. Nem is beszélve arról, hogy sokkal jobban fog menni a testrúgás!

16.   Tarts egy kis szünetet és értékeld újra

Az soha sem rossz ötlet, hogy egy kicsit visszavonulj és nézd meg az edzésed külső szemlélőként. Néha el tudsz veszni a mindennapi életben és elfelejted, hogy miért is edzel. Akkor különösen jó ötlet, ha kicsit kiégettnek, vagy túledzettnek érzed magadat. Amikor egy pár napra szüneteltetem az edzésemet, akkor ez táplálja az edzőterem iránt érzett éhségemet és segít újra összpontosítani a céljaimra.

17.   Posztolj motiváció posztereket/mantrákat

A lakásom tele van motivációs beszédekkel, mantrákkal és poszterekkel. Mindennap pozitív állításokat látva segít abban, hogy motivált maradj az edzések során. Az is segít, ha minden reggel mondasz pár ilyet, hogy elérd a napi céljaidat.

18.   Legyen egy játék terved edzés előtt

Próbálj meg úgy menni edzésre, hogy vannak céljaid és tartsd ezeket szem előtt. Vannak bizonyos dolgok, amikre szeretnél koncentrálni? Sparring este lesz? Miket szeretnél eladni a sparring alatt? Legyen valamilyen stratégiád, mikor lemész edzésre, ne csak úgy minden szándék nélkül menj le.

19.   Emlékeztesd magadat, hogy miért edzel

Gyakran elfelejtkezek erről, amikor belemerülök az edzésbe. Csak végig csinálom az edzést és elfelejtem, hogy miért kezdtem el a Muay Thai-t az első helyen. Emlékeztesd magadat, hogy miért kezdted el először, és hogy miért szereted a Muay Thai-t, ez egy remek módja annak, hogy újraéleszd a tűzet.

20.   Végy egy masszázst

Nem csak enyhíti a stresszt, lazítja a feszes izmokat, és teljesen csodálatos érzés nyújt, hanem egy kis időt is ad a kikapcsolódásra és elvonja a figyelmedet a mindennapi életről.

21.   Végy egy sós fürdőt

Egy másik nagyszerű lehetőség a pihenésre, stressz oldásra és izomlazításra, hogy végy egy Epsom sós fürdőt. Ez tökéletes, ha nem engedheted meg magadnak, hogy hetente kifizess annyi pénzt egy masszázsra, és majdnem olyan jó is. Pezsgőfürdősen még jobb... ne utáld, amíg nem próbáltad ki!

22.   Nézz és elemezz bunyós/technikás videókat

A youtube tele van végtelenül sok harci és technikai videóval. Nézegesd ezeket a top youtube csatornákat, amelyek szinte naponta töltenek fel harci videókat!

23.   Keverd más típusú edzésekkel is

Nagyszerű módja annak, hogy feljebb kapcsold a fejlődésed, új és izgalmas más típusú edzéseket is csinálni! Menj el a helyi Crossfit boxhoz, nézd meg a legközelebbi jógát, menj úszni egyet, vagy akár próbáld ki a tornát. Bármi, ami segít javítani az erődet, a kitartásodat, az egyensúlyodat, a rugalmasságodat, és a teljes atlétikai képességeidet az előnyös a Muay Thai gyakorlásánál, és segít abban, hogy mindig motivált maradj!

24.   Találj egy elszánt edzőpartnert

Könnyebb mondani, mint megtenni, de ha találsz egy szenvedélyes, elkötelezett edzőpartnert, akkor jóval messzebb jutsz ebben a sportban, mintha úgy döntenél, hogy ezt az egészet egyedül csinálod. Találj valakit, aki tartja a pao-t, nehéz olyat találni, aki súlyban és képességekben is közel azonos veled, de ha ez sikerül, akkor a határ a csillagos ég.

25.   Maradj pozitív és optimista

Talán ez a legfontosabb dolog, amit tehetünk. Nem számít, hogy milyen akadályokkal vagy kihívásokkal kerülsz szembe, maradj pozitív! Az önsajnálat és a „várni a jobb dolgokat” magatartás nem vezet sehova. Vállalj felelősséget az életedért és a boldogságodért!

Forrás: Muay Thai Guy

Comments

comments