Nak Muay Legendák 34. rész – Orono Wor Petchpun

Orono Wor Petchpun - thaiul โอโรโน่ ว.เพชรพูล - többszörös bajnok nak muay. A 175 cm magas harcos 1978. augusztus 22-én született a thaiföldi Nonthaburiban. Az "Orono" ringnevét egy másik legenda, Orono Por Muangubon ihlette. A fordított alapállású titán rekordja 120-36-3 - 120 győzelméből 21-et KO-val ért el.


A 9 bajnoki övvel bíró, kora egyik kiemelkedő harcosa napjainkban az Evolve MMA csapatnál dolgozik tanárként. De hogyan jutott a csúcsra? Milyen sokak által ismert bajnokok legyőzésével érdemelte ki a "legenda" címet?
Ezt meséli el az Evolve MMA-nak adott beszámolójában:

"Az egyik utolsó emlékem gyerekkoromból Nonthaburiban, hogy felkelek a 7 fiú és 2 lánytestvérem közt azon töprengve, hogyan segíthetném a szüleimet. Rizsföldeken dolgoztak, alig kerestek eleget, hogy legyen mit ennünk. Egyszerűen csak túl sokan voltunk nem elég pénzzel. Akkor 10 voltam. Láttam a bátyáimat szenvedni a földeken, ahogy rizst szedtek és ültettek a vakító Thaiföldi nap alatt. Tudtam, hogy ha követem ezt az utat, valószínűleg 20 év múlva is ugyan ezeken a földeken leszek, ahogy a többi családtagom.

Ekkor döntöttem el, hogy segítek nekik rendbe jönni anyagilag. Úgy gondoltam, több pénzt fogok keresni halászként, mintha a földekre mennék. Szükségem volt pénzre az iskola folytatásához, hogy legalább egy diplomám legyen - hogy ne legyek teher a családom számára.

Minden este, miután megírtam a házi feladatom és tanultam, kimentem és kidobtam a halászhálókat. Reggelente pár órával korábban keltem, mint a többiek, hogy visszamenjek összeszedni a halakat a hálókból, hogy eladhassam őket pár baht-ért. Nem kellett sokat keresnem, csak eleget az iskola befejezéséhez és egy-egy falatra itt-ott.

Vasárnaponként apám thai boksz meccseket nézett a TV-ben. Mi fiúk ilyenkor összegyűltünk körülötte az otthonunkban, hogy figyeljük a 8 végtag gyönyörű művészetét. Nem számított, ki bunyózott - elég izgalmas volt, ahogy harcosok küzdöttek a vásznon. “8 fiam van” - mondta egyszer apám - “és szégyen, hogy egyikük sem thai bokszol.” Amit mondott, folyton visszhangzott a fejemben. “Mi volna, ha én válnék az egyik sráccá a TV-ben” - gondoltam. “Talán egy nap.

Amikor 15 voltam, az egyik osztálytársam odajött hozzám, miközben a zsebeimben túrtam pénzt keresve. “Feltűnt, hogy eléggé le vagy égve” - mondta. Ránéztem leplezni próbálva helyzetem. Ennyire nyilvánvaló lett volna, hogy nem volt elég pénzem? Körbenézett és megmutatta a zsebét: tele volt pénzzel. “Egy muay thai meccsel kerestem.” - mondta. “Érdekelne a bunyó?” Eszembe jutott, amit apám mondott sok évvel azelőtt és beleegyeztem. Meg persze a pénz is elég csábító volt.

Suli után az osztálytársammal elsétáltunk a muay thai teremhez. Nem volt túl messze az iskolától, csak néhány kilométerre. “A barátom Muay Thai harcos akar lenni.” - jelentette be osztálytársam, ahogy beléptünk. Sosem voltam thai boksz edzőteremben azelőtt. A zsákokon állandó ritmusban csattanó ütések és rúgások hangja lenyűgöző volt. Voltak ott fiúk minden korosztályból, 7 éves kortól fiatal felnőttekig, akik rúgtak, ütöttek, térdeltek, könyököltek, ugráltak - mozgásformák kavalkádja, ahova csak néztem.

A falak tele voltak az edzőik mellett álló, öveiket viselő aktuális bajnokok bekeretezett képeivel és azon gondolkodtam, milyen lehet közülük valónak lenni.

A hely tulaja odasétált hozzánk és rám nézett, méregetett. “Túl sovány.” - jegyezte meg óvatosan hosszú karjaimat és lábaimat vizsgálva. “Könnyen meg fogsz sérülni és a csontjaid el fognak törni.” Vállat vontam emlékezve a barátom zsebében lévő pénzre. “Akkor is meg akarom próbálni.” - mondtam neki.

Tovább nézegetett engem - körbesétált, megnézett minden szögből. “Hány éves vagy?” - kérdezte. “15.” - válaszoltam. Az edző elfordult is csettintett a nyelvével. “Túl késő, hogy elkezdd.” A barátomra pillantottam segítségért; el volt foglalva, a többi haverjával dumált. “OK, megpróbálom.” - mondtam végül.

És rá is cáfoltam. Amikor megnyertem az első meccsem, 300 baht-ot kerestem. Nem volt sok, de kezdetnek jó volt, nagyon boldog voltam. Az ellenfelem egy balkézzel és térddel ütöttem ki. Diák volt, úgy mint én, és egy ideje már thai bokszolt. Az első győzelmem miatt még inkább küzdeni akartam. Ezután volt még 8 meccsem, miközben iskolába jártam.

Az első edzőteremben tökéletesítettem a clinch technikámat, valamint a térdeléseimet és könyökléseimet. Az edzőim ezeket gyakoroltatták velem. Több százszor kellett a technikákat megcsinálnom, mire jól ment. Amikor később átmentem a Wor Petchun Gym-be, kifejlesztettem a balkörívemet. Az edzőm, Waiput Petchpun azt mondta, minden technikám rendben volt, de a bal köríves rúgásomon sokat kell még dolgoznom. Azt mondta, jobban rá kell forgatnom a csípőm, forognom kell a talppárnámon és segítenem a mozgást a kezemmel, miközben rúgok. Több évnyi thai boksz edzés ellenére beláttam, hogy sokat kellett még tanulnom.

A Muay Thai karrierem alatt leginkább a balkörívem, a bal könyököm és a térd technikáim miatt voltam ismert. Sok meccset nyertem ezekkel a technikákkal és néhány ellenfelem ki is ütöttem velük. Sok nagy névvel küzdöttem, többek közt Yodsanklai Fairtex-szel, Buakaw-val és Saenchai-jal. A sok meccsem alatt a mentalitásom cseppet sem változott - sosem féltem semmitől. Csak nyerni akartam.

2001-ben harcoltam Buakaw ellen a Lumpinee stadionban. Ez egyből azután volt, hogy megnyertem az első világbajnoki címem Petchek Sor Suwannapakdee ellen, ugyan abban az évben, amikor megszereztem a diplomámat. Thaiföldön, különösen az én provinciámban, nem mindenkinek adatik meg a felsőoktatás luxusa. Azonban én elég pénzt szereztem hozzá a meccseimmel. Számomra azért volt fontos, hogy lediplomázzak, hogy dicsőséget szerezzek a családomnak. Megszereztem a győzelmet és a diplomámat is - ez volt az első diploma a családban.

Az összes ellenfelem közül a legnehezebbnek Saenchai-t nevezném. Akkoriban Saenchai Sor Kingstar-ként volt ismert. A technikai tudása eszméletlen és nagyon könnyedén mozog. Okkal tartják a történelem egyik legnagyobb Muay Thai legendájának. A többi harcossal ellentétben ő nagyon gyors és mindig meg tud lepni egy támadással. Sosem tudhatod, mire számíts Saenchai-tól.

Az első meccsünkön Saenchai pontozással nyert. Ő volt a technikásabb harcos aznap este és bebizonyította legendás státuszát. Kiegyenlített küzdelem volt, de aznap a bírák úgy döntöttek, ő volt jobb. Tudtam, hogy egy nap újra küzdeni fogok ellene, amikor felkészültebb leszek.

Két évvel később újra találkoztunk Lumpinee-ben. A magasságom és karhosszom használtam ellene és tartottam a távolságot pár eltartó rúgással. Ha Saenchai egy látványos rúgással próbálkozott, én egy erős balkörívvel válaszoltam. Tudtam, hogy az erőmre kell támaszkodnom és nem szabad megtörnöm.

 

Kaptam néhány jó ütést az első menetben és pár combrúgás is betalált. Még a híres cigánykerékrúgását is megpróbálta eladni, de sikerült kitérnem. Nem vettem magamra a dolgokat, csak a meccs megnyerésére koncentráltam. Minden lehetőséget megragadtam és leforgattam őt, amikor csak tudtam.

Amikor végre clinch helyzetbe kényszerítettem, a térdeimet és könyökeimet használtam, amitől fel is szakadt a bőre közvetlenül az orra és a jobb szeme felett. Megnyertem a harcot azon az estén; karrierem egyik legdicsőbb pillanata volt. Emlékszem, hogy az egész meccs alatt érzelmileg és fizikailag kimerültnek éreztem magam, de valahogy sikerült kitartanom.

A karrieremre visszatekintve azt kívánom, bárcsak részletesebben tanultam volna a thai boksz technikákat, hogy megoszthassam az apróságokat a tanítványaimmal. Én azért tanultam thai bokszot, hogy harcos legyek, ezért maradtam a specialitásaimnál. Sosem fedeztem fel a sport fortélyait - ezt igazán bánom.

A muay thai oktatás olyan valami, amiről mindig is álmodtam; valószínűleg ezért mosolygok folyamatosan az óráimon. Mindent meg akarok osztani a tanítványaimmal, amit tanultam, hogy ők is úgy tudják szeretni a muay thai-t, ahogy én teszem azt. Azért vannak ott, hogy tanuljanak, úgyhogy én azt mondom: miért is ne hagyjam, hogy beleszeressenek ebbe a gyönyörű művészetbe?"

CÍMEI

Rang Yeh kupa győztes (2009)
It's Showtime 65MAX Világbajnok
WPMF World Muay Thai bajnok - 64 kg
Lumpinee bajnok - 59 kg
Kétszeres Thaiföld országos bajnoka - 59 kg
Thaiföld országos bajnoka - 57 kg
WMC Muay Thai Világbajnok - 54 kg (2001)

 

 

 

 

Comments

comments