Ruesri Dat Ton – A Thai Jóga

Bevezető

A Thai jóga (Szerzetesek öngyógyító gyakorlatai) a hagyományos Thai gyógyítás értékes eleme. Míg sok ember hallott már a Thai masszázsról és tapasztalta annak jótékony hatásait, addig a Thai jóga művészete Thaiföldön kívül még kevéssé ismert. A hagyományos Thai orvoslás három ága: a Thai masszázs, a Thai jóga, és a Thai gyógynövényes orvoslás. A Thai gyógyászat holisztikus szemléletű, a betegek kezelése az életenergia testben való szabad áramlásának biztosításával történik.

Rishi ábrázolása

A hagyományos Thai orvoslás a történelem során más országok hatásait is magába ötvözte. Ezért az indiai jóga bölcselet, az ájurvéda, a hagyományos kínai orvoslás és a buddhizmus egyes elemei fellelhetők a Thai jógában is. A Thaiföldön élő emberek évszázadok óta végzik a Ruesri Dat Ton (Thai jóga) nevű testgyakorlatot. A Ruesri Dat Ton lassú, egzotikus mozdulatait látván a nem thai emberek az indiai jógához (Hatha, Ashtanga) hasonlították ezt a mozgássort, holott a kettő nem ugyanaz. Mások a Thai masszázzsal azonosítják, mely szintén nem azonos vele, mivel ott egy másik személy (masszőr) végez jógát a kezelt személyen. A Thai jóga végzése külső személy (masszőr) nélkül történik. Rendszere nem bonyolult, de fontos az egyes pózok helyes elsajátítása és kivitelezése, hiszen a gyakorlatok gyógyító jellegűek, javítják a jógát végző személy egészségi állapotát.

A Ruesri Dat Ton története

A Ruesri Dat Ton gyakorlatok művelésének eredetét nagy homály fedi. Sokan úgy vélik, hogy évekkel ezelőtt a remeték, akik az erdőben keresték a megvilágosodást, úgy meditáltak hosszú időkön keresztül, hogy meg sem változtatták a testi pozíciójukat. Annak érdekében, hogy enyhítsék a fáradtság és az izom-merevség érzését, alakultak meg ezek a nyújtógyakorlatok.  Ízületeiknek csavarásával, kitekeréseivel és szerveik, végtagjaik nyújtásával, illetve önmasszírozásaiknak köszönhetően hosszabb ideig voltak képesek ülni, mindenféle fizikai fáradtság nélkül. A gyakorlatok szájról szájra kerültek át generációról generációra.

A hagyomány szerint a Tradicionális Thai gyógyítás és Thai jóga alapítójának egy buddhista orvost, Shivago Komarpajt (Jivaka Kumara Bhacca) tartják. Mielőtt csatlakozott Buddhához, és a szerzetesek közösségéhez, rishi, vagyis remete volt. A hozzá hasonló remeték intenzív aszketizmust és meditációs gyakorlatokat folytattak a Himalája távoli völgyeiben. A testen és elmén végzett rendkívüli gyakorlatok arra késztették a rishiket, hogy olyan gyakorlatokat, fejlesszenek ki, melyek hosszú időn át megerősítik a testet, és elősegítik annak zavartalan működését. Ezekből a gyakorlatokból nőtt ki egy olyan teljes mozgáskészlet, amit most jógaként ismernek. Jivaka Kumara Phacca gyógyászati technikái 1238 táján jutottak el Thaiföldre.  Miután kiűzték a közösségeket a Himalájából, azok először Ceylonba, majd Kambodzsába vándoroltak, ahová magukkal vitték tanításaikat. Ezt a területet 1238-ban hódította meg a Thai Királyság. A buddhista kultúra számos elemét átvették, köztük a Ruesri Dat Ton jógagyakorlatok végzését is. A burmai nép hódítása idején (1767) sajnos sok, a hagyományos Thai orvoslás részét képező, orvosi szöveg pusztult vagy veszett el.

Wat Po

Vannak, akik úgy gondolják, hogy ezeket a gyakorlatokat pár száz évvel ezelőtt fejlesztették ki, mivel első hivatkozás a Ruesri Dat Ton-ra 1836-ban, Wat Po-ban volt, Bangkok egyik legnagyobb templomában.

Wat Po

1836-ban III. Rama Király (1824-1851) 80 db Ruesri Dat Ton szobor építését rendelte el. A szobrok cink és ón keverékéből készültek, melyek néhány Ruesri testhelyzetet mutattak be: 57 ülő/térdelő, 20 álló 2 páros és 1 fekvő. Továbbá elrendelte azt is, hogy minden egyes szoborhoz készüljön megfelelő vers is, melyek részletezik az adott póz (egészségügyi) előnyeit. Maga a Király 6 verset írt, úgy vélik, hogy a többit magas rangú hivatalnokok, szerzetesek és laikusok írták.

Ruesri Szobrok

 A szobrok a Wat Po 16 pavilonjában lettek elhelyezve, mindegyikhez kapcsolódik egy márványtábla, melyeken ezek a költemények szerepelnek. V. Rama Király (1868-1910) uralkodása alatt költöztették ezeket a jelenlegi helyükre, de sajnos a lopások és a sérülések miatt már csak 24 db maradt meg. A szobrok azokra a napokra emlékeztetnek, amikor a Wat Po volt még a hagyományos orvosi képzésnek az egyik vezető központja Thaiföldön. Néhány szobor még megtalálható a dél Wihan melletti kis dombokon, ahol mind a mai napig megtekinthetők. Sajnos, sok megmaradt vers el van választva a szobruktól és jelenleg a Sala Lai templomban tartják ezeket. Bár számos kísérlet történt már az összepárosításukra, a mai napig nem lehet biztosan tudni, hogy melyik verset melyik szoborhoz szánták. Szerencsére mind a verseket, mind a képeket bemásolták egy könyvbe, amely a Samut Thai Khao (fehér thai kézirat) névre hallgat, az összecsukható harmonika orvosi könyv a sziámi durva bokorból készült, melynek a kérge jó a fogfájásra. Egy szépség hibája van a dolognak, hogy a könyv már nem egészen épp, a fennmaradó töredék rendkívül törékeny, a kézzel készült 57 oldal össze-vissza van már hajtogatva, és az évek során komoly károkat szenvedett a penész által is.

A Ruesri Dat Ton 15 alap testtartása

A Thai Tradicionális Orvosi Intézet (1993-ban), amely része a Thai Egészségügyi Minisztériumnak, nemrég kiválasztott 15-öt, a hagyományos 127 Ruesri Dat Ton pózból, amelyek megállapításuk szerint minden korosztály számára alkalmasak. A 15 pozíció 8 üllő, 4 álló és 3 fekvő gyakorlatot foglal magába. Ez a gyakorlat-sorozat körülbelül 30 perc alatt elvégezhető. Minden egyes RDT pozíciónak meg van a maga speciális jótékony hatás a testre, az elmére és/vagy a lélekre. Például a 3. pozíció azok számára nagyon hatékony, akik feszültséget éreznek a vállaikban és derékfájással küzdenek.

1-es pozíció

2-es pozíció

3-as pozíció

4-es pozíció

A Ruesri Dat Ton előnyei

Amíg ezeket gyakorolják, nagyon szem előtt tartják a légzést. Összpontosítanak a belégzésre és a kilégzésre, ekkor a gyakorlók gyakran meditatív állapotot tapasztalnak. Ez a Ruesri Dat Ton egészségügyi előnyei miatt van, beleértve a fizikai mozgékonyság növekedését, az izom koordinációt, a teljes vérkeringés stimulációt, a megfelelő koncentrációt, a fókuszálást és a hatékony meditációt. A Thai Tradicionális és Alternatív Gyógyászati Minisztériuma támogatja is ezeket az eredményeket. További előnyöket is társítanak ehhez a jógához:

  • Segítik a végtagok és az ízületek közös mozgását, hozzájárulnak a karok, lábak és az ízületek természetes, sima mozgásához.
  • Segíti a légzési rendszert, a vér és a levegőáramlását.
  • Ellenállóbbá tesz a betegségek ellen, hogy hosszabb és egészségesebb életet biztosítson.
  • A meditáció használatával segítik enyhíteni a haragot, az ingerlékenységet, az álmosságot, a csüggedést és a stresszt.

Bár lehet, hogy a Ruesri Dat Ton egy ősi gyakorlat, az orvosok mégis támogatják a gyakorlását Thaiföldön. „ Ha a gyakorlatokat megfelelően és rendszeresen űzik, akkor a vérkeringés és az izomzat jobb lesz, és az ízületek képesek lesznek könnyen és hatékonyan mozogni.” állítja: Dr. Akachai Julajarit. „A legfontosabb előnyei, hogy hatékonnyá teszi az ízületek mozgását, fájdalomcsillapító hatása van, jobb egészséget biztosít, ellenállóbb lesz a szervezet a betegségek ellen, lassítja a degenerációt az idős korra és minőségi, hosszú életet biztosít.”

Dr. Phongsak Watthana kifejti továbbá, hogy bár a Ruesri Dat Ton gyakorlat enyhíti a fájdalmat és az izomfeszültséget, azért a hagyományos masszázs és a jóga sok olyan betegségre nem gyógyír, amelyek fel vannak sorolva a versekben (miszerint ezekkel gyógyítható). Ezek között említi az arcidegbénulást, gyomorfájást, migrént, stb.

Rishi ábrázolása

A Thai Jóga gyakorlása

A Thai gyógyászat a sen energiarendszeren alapszik. Lényege, hogy testünket tíz fontos energiacsatorna hálózza be. Amikor az áthaladó energia áramlásában zavar keletkezik, akkor az betegségek kialakulását vonhatja maga után. A Thai orvoslás célja, hogy biztosítsa az energiavonalakon keresztül folyó energia szabad áramlását, vagyis elősegítse a szervezet egyensúlyi állapotát. Thaiföldön a Thai jóga gyakorlását jellemzően kora reggel, a napkelte időpontja körül végzik. Ez a legideálisabb idő a gyakorlatok kivitelezésére, mert ilyenkor a levegő friss és éltető energiával teli. A kora reggeli levegőben végzett lélegzetvételek a jóga gyakorlása során segítenek eltávolítani az energiavonalakban fellépő blokkokat, dugulásokat. Terápiás, gyógyító jellegüknél fogva helyreállítják az egészséget és életerőt.

Egy-két gyakorlat bemutatása:

Források: 1, 2

Comments

comments