Magyarok az Őshazában No4 – Korodi István

Interjúsorozatunk következő részében szeretnék bemutatni nektek egy Erdélyi srácot, akinek beleláthatunk kicsit az életébe, abba, hogy miként vált belőle harcos és megosztja velünk gondolatait is szeretet sportágunkkal kapcsolatban feltett kérdéseinkben. Ő Korodi István.

 

Hol és mikor születtél?

Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön születtem 1994-ben, és ott is nőttem fel.

Nyelven kívül van-e magyar kötődésed, ha igen milyen?

Persze, több első unokatestvérem is Magyarországon él, meg nagymamám családjából többen is akkor születtek Erdélyben, amikor még Magyarországhoz tartozott.

Az Erdélyben élő magyarok többsége úgy nő fel, hogy magyarnak mondja magát, addig, amíg rá nem jönnek, hogy a Magyarországon élők legtöbbje nem tartja őket magyaroknak.

Mikor kezdtél el sportolni, hogy jutottál el és hány éves korodban a muay thai-hoz?

Mindig is sportoltam hobbi szinten, de nem küzdősportot,

12 - 13 éves lehettem, amikor láttam az Ong Bak: A Muay thai harcosa című filmet, és az hittem, hogy amit a filmben láttam az a Muay thai, (közben muay boran volt, az is a Hollywood i változat.)

De Erdélyben nem volt semmi féle muay thai terem meg talán egész Romániában sem akkoriban. Talán most igen, úgy hogy pár nap alatt a lelkesedés el is múlt, de meg maradt bennem, amit a filmben láttam.

Majd csak miután Írországba költöztem, egy francia srác, akivel egy kurzuson ismerkedtem meg, mondta, hogy van egy muay thai terem 5 percnyire az én lakásomtól és ő is oda jár, ha gondolom ugorjak le vele biztos tetszeni fog.

Így hát lementem pont a 20-dik szülinapom előtt, és a filmben látottakra számítottam, de hamar rájöttem, hogy milyen az igazi Muay thai.

Volt-e a kezdetekkor példakép harcos, aki miatt esetleg ebbe az irányba indultál?

Nem volt példaképem meg semmi, csak simán kicsi gyerekkorom óta mindig is szerettem verekedni, (anyukám rendszeres látogató volt a suliban e miatt, meg az óvodában is folyton azzal várták, hogy megint megvertem valakit) és így, hogy a muay thai-ban mindent lehet csinálni egyből beleszerettem, de akkoriban még nem gondoltam rá úgy mint sport vagy, hogy versenyzés, csak simán edzés.

Melyik klubban edzettél?

Erdélyben nem edzettem, jártam focizni meg súlyzózni, de csak hobbi szinten semmi komoly, semmi küzdősport.

Éltem a club-os, bulis-is életmódot mint a legtöbben hétvégéről hétvégére.

 

Hány évesen kezdtél el versenyezni?

Ahogy elkezdtem edzeni rá 3 hónapra volt az első amatőr meccsem, vagyis 20 évesen kezdtem.

Mikor és miért költöztél Dublinba?

Anyukám már több éve kint élt és megígértem,hogy miután befejezem a sulit akkor kiköltözök én is. De suli után még 1 évet buliztam, szórakoztam aztán mondtam magamnak, hogy oké, de ígértem valamit, ideje betartani és így én is kiköltöztem 2013 decemberében.

Ott melyik klubban edzel?

A Dublin Combat Academy - ba, először más neve volt a teremnek mert más volt a tulajdonosa, de miután ő elköltözött Thaiföldre és én meg 2 másik srác (akik az elejétől a terembe voltak) vittük a termet.

De miután észrevettük, hogy a tulaj lehúz minket, 3-an  megalapítottuk a mostani termet.

Mikor jutottál ki először Thaiföldre?

Először azt hiszem 2017 elején, Koh Samui-ra 3 hónapig ahol a Yodyut muaythai-ban edzettem és 4 alkalommal is harcoltam.

Hogyan indultál neki, mi volt a cél, meccsnézés vagy már edzeni mentél?

Elsőre az akkori edzőm miatt mentem ki, mert ő kiköltözött és saját termet épített és hívott, hogy dolgozzak nála, mint fitnesz edző, és az ottani teremben majd edzek és bunyózok.

Ez úgy hangzott mint egy valóra vált álom, csak annyi volt a bibi, hogy ebből semmi nem volt igaz.

A terem közel sem volt ahhoz, hogy kész legyen és én nem fitnesz edzősködtem, hanem építőmunkás lettem és még fizetést sem kaptam,

3 hónapig voltam ott aztán már se pénzen nem volt, meg a vízumom is lejárt, úgyhogy visszamentem Dublin-ba. Elmeséltem a másik 2 srácnak mi volt a helyzet és rá 1 hónapra megalapítottuk a saját termünket.

Hogy kerültél a PK. Saenchai gym-hez? Más klubokban is edzettél?

Úgy kerültem oda, hogy miután az első thaiföldi utam egy nagy szívás volt (mert valaki másra kellett számítsak), hazaérkezvén eldöntöttem, hogy vissza fogok menni egyedül és úgy csinálok mindent, ahogy én akarom.

Úgy, hogy kb. 10 hónapig a terem és a bunyózás mellett beálltam security-zni (heti 45 - 50 órát) hogy legyen elég pénzem. Azalatt nonstop néztem, hogy hova lenne a legjobb menni, mennyibe kerül meg minden, és így 2019 április 2-án érkeztem meg PK Saenchaihoz, azzal a tervvel, hogy minimum 1 évet maradok.

Nem voltam más klubokban, mert én abban hiszek, hogy ha egy terembe jársz (persze ha profit bunyós vagy, nem pedig hobby szinten csinálod) akkor nem fogsz más terembe menni edzeni már csak tiszteletből sem, a többi helvről nem is beszélve.

Elég jó nevek edzenek abban a klubban, sorolnál pár embert, akikkel sparringoltál ott?

Mindenkivel, kb. másfél évem volt, ahol 100%-osan tudtam edzeni, mert, hogy utána jött a covid és a sérülésem.

Kb. 6 hónap után már úgy, kezeltek mint egy thai bunyóst, úgyhogy mindenkivel edzettem, meg segítettem főleg a közel velem egy súlycsoportban lévőket.

Muangthai, Rodlek, Tawanchai, Kaona, Sensatan, Suakim, Topic, Yamin, Kongsak, ezek a nagyobb nevek, de szószerint mindenkivel edzettem.

Kelet-közép európai kötődésű harcosok is vannak még nálatok? Topic, Bublea azt tudom, hogy ott edzenek, de rajtuk kívül.

Olyan nincs, aki többet lett volna kint, mint 3 hónap.

Csak Topic az, aki olyan 8 hónapokat van, majd  haza megy és aztán megint vissza 8 hónapra.

Bublea pedig pont akkor érkezett a terembe, amikor én mentem vissza Dublinba, de látom, hogy elég sokat marad ő is, de csak ők ketten, akik több időre maradnak és elit harcosok.

Milyen gyakran jársz ki és ilyenkor mennyi időt szoktál kint tölteni? 

Nem szoktam csak úgy utazgatni, ha megyek, akkor minimum 8hónap 1 év, a covid óta nem voltam Thaiföldön.

Mikor volt az első kinti meccsed?

Az első meccsem Thaiföldön 2017-ben volt, Koh Samuin.

Aztán amikor magamtól mentem Bangkokba a PK Saenchai-hoz akkor 2019 április 2-án értem oda és 27-én már verekedtem a Lumpinee-ben, beugrottam valaki helyett, csütörtökön kérdezte meg, hogy bunyóznék e szombaton?

Csak profiban indulsz?

Most már igen.

Milyen súlyban versenyzel?

63-66 kg-ban indulok, de lehet hamarosan a 63-at már nem tudom hozni.

 

5x5 vagy 3x3 menet fekszik jobban neked?

Én személy szerint az 5 meneteseket szeretem, de jó pár 3 menetes meccsem is volt. Mind a 2 megy, de az 5 menetes sokkal vonz

óbb számomra.

Amatőrről mi a véleményed? Ifma?

Hogy ha tényleg amatőr lenne, akkor azt mondanám, hogy nagyon profi, amit az Ifma csinál és nagyszerű.

De mivel, hogy az a felfogásuk, hogy bárki, aki minden féle védőfelszerelést felvesz az is indulhat amatőrként, az hatalmas nagy hülyeség szerintem.

Most képzeld el ha Tawanchai ugrana be, hogy ő is akar indulni, őt ki fogja megverni?

Melyik volt a legnehezebb meccsed? Több is akár.

Két olyan meccsem volt, amikre azt mondanám, hogy legnehezebb és egyik sem a vereségeim közül.

Az egyik a Lumpinee-ben volt egy magasabb clinch harcos ellen, ott a meccs közben kellett változtatni a stratégián és meg is valósítani úgy, hogy az ellenfél folyamatosan a nyakadban van és próbál keresztül térdelni rajtad. Nem volt könnyű dolog.

A másik, amelyik szerintem a legnehezebb az Írországban volt. Súlycsoportot váltottam, mert nem volt akivel már verekedjek a súlyomban.  Amikor már 4-5 kg-ot elenged az ember, akkor már elég komoly különbségek vannak. 5 menetet bunyóztam egy ír gyerekkel, aki a meccs napjára 6kg-mal volt nehezebb mint én, soha senki nem ütött olyan erősen mint ő, a második menetben megrepedt a bal szemüregem és egy percig hármat láttam belőle, végig könyököltük egymást a meccsen.

Thaiföldön, hogy néz ki a pénzelosztás? Mennyit kapsz abból Te, mennyit a klub?

Az a klubtól függ, meg, hogy ha te fizetsz az edzésért, meg a szállásért, akkor nem vesznek el semmit.

És ha pedig szponzorálnak, akkor bármi lehet: 20%-50%ig.

A pénzed annak függvényében megy fel vagy le, hogy épp nyertél vagy vesztettél, mert a stadion fizet.  Én ezt tapasztaltam.

Mi a véleményed a fogadási, lefizetési botrányokról, hallottál ilyeneket, találkoztál már ezzel a problémával?

A fogadással igen, rendszeresen. De a lefizetésekkel még nem, de biztosan jelen van mindegyik stadionban.  A fogadások egyrészt nagyon is jók, plusz pénz a harcosoknak, és a fogadók, szurkolók nélkül biztosan nem lett volna azaz eszméletlen hangulat, ami a stadionokat jellemezte annak idején. Ez most már nem nagyon él szerintem. Másrészt a fogadások már annyira átvették a hatalmat, főleg a covid után, hogy már a fogadók döntötték el, hogy ki nyer, akkora befolyásuk lett.

Lumpineeben több alkalommal meccseztél? Melyik a kedvenc stadionod?

Igen, 5x bunyóztam ott. Kinézetre a kedvencem a Rajadamnern, de hangulatra meg hagyományra a Channel 7.

Eredményeidről, címekről, statisztikádról írnál pár dolgot?

31 meccsem volt eddig, 26 Gy 4 V 1 D (12ko),

Többszörös ír bajnok vagyok és folyamatosan kellett nagyobb súlycsoportban verekednem Írországban, hogy meccset kapjak.

Thaiföldön 2x is egy lépésre voltam a One Championship-től, egyszer a covid miatt úszott el és utána pedig a sérülés miatt.

A covid miatt a Rise Japánbeli promóciójában való meccsem is elúszott.

Milyen sérülésed volt,ami miatt ezek nem jöttek össze?

2020 augusztusában, az egyik meccsen eltörött az alkarom, végig bunyóztam a meccset és nyertem is. A meccs után senki nem akarta elhinni, hogy eltörött az alkarom és majd 30 percig kellett mondjam az ott lévőknek, hogy vigyenek a kórházba megröntgenezni. Aztán volt vele két műtétem Thaiföldön, majd miután hazajöttem, túl hamar fogtam neki sparringolni és edzésen ismét eltört ugyan azon a ponton, ez 2021 szeptemberében volt.

Az egy döntetlened az Spencer ellen volt a Yokkao gálán ugye? Hogy érezted azt a meccset? Döntésről mi volt a véleményed?

Igen, azaz 1 döntetlenem van. Én már a PK-ben voltam, kezdtek az emberek felfigyelni rám, a WBC világranglistára is beraktak.  Az írországi edzőm kérdezte, hogy haza mennék e bunyózni, és simán igent mondtam. A meccs jó volt, de én nem voltam a legjobb formában, mivel ott nagyot hibáztam, hogy 2 héttel a meccs előtt utaztam haza és kb. 1 hét után kezdett a szervezetem visszaállni az ír időhöz. Minden másképp volt: az alvás, az, hogy mikor ettem. Úgyhogy az nagy hiba volt, mert akkor a leggyengébb a test.

A döntés pedig 'többségi döntetlen' attól függ, hogy nézzük, de szerintem igazságos. Ha Thaiföldön alakult volna a meccs, thai bírókkal, akkor vagy döntetlen, vagy vereség lett volna,

Így Európában, európai bírókkal vagy győzelem, vagy döntetlen, úgyhogy elég igazságos, ahhoz képest amennyire lehetett.

Említetted és képet is láttam róla, hogy találkoztál kint nálatok magyarokkal, esetleg van kapcsolatod magyar klubbal, edzővel, versenyzővel?

Klubbal nincs, de Bányász Adrián a válogatott kapitányával igen, vele Koh Samuin ismerkedtem meg a Yodyut muay thai-ban és még vele volt akkor Herceg Alex és Zsákai Béci.

Aztán amikor már a PK. Saenchai-ban voltam és láttam, hogy Adriánék Bangkokban vannak a csapattal és, hogy a Y.....(nagyon nem bírom  Y..... haha) ban edzenek, hívtam,hogy jobb, ha átjönnek a PK.- be és akkor több válogatott taggal is meg ismerkedtem, Spéth Norbi többször is lejött edzeni, mert folyamatoson utazott Thaiföldre.

Szabó Lászlóval pedig Koczó Henrik által ismerkedtem meg, Henrik úgy 2 hónapot volt a PK-ben.

Majd amikor Magyarországon jártam, László elhívott az egyik gálájukra, amin Norbi is verekedett.

Főállásban sportolsz, vagy munka mellett csinálod ezt?

Eleinte csak hobbi volt, aztán az edzőm javaslatára komolyabbra vettem és egy pár évig meló mellett csináltam, de ahogy kikerültem a PK Saenchai-hoz, azóta csak sport meg edzősködés, meg privát edzések.

Tud párhuzamosan működni a két dolog, hogy te magad is edzel, készülsz illetve, hogy edzéseket tartasz?

Igen tud, közben egy kicsit kimerítő vagy éppenséggel az edzésem kell abbahagynom, mert másokat kell tanítani.

De amikor meccsre készülök, akkor pár héttel a meccs előtt már nem tanítok, hanem valamelyik másik edző fogja csinálni. Így tud összhangban működni, ha egyedül volnék edző akkor nem menne.

 

Írországban létezik edzőképzés muay thai-ban? Neked milyen tapasztalatod van ahhoz, hogy jó és hiteles edző legyen valaki, szükség van úgymond hivatalos képzésre vagy kellő tapasztalat is elég ahhoz, hogy valaki jól tudja oktatni?

Én nem hiszek az úgymond hivatalos képzésekben, mert az esetek nagy részében akik követelik, vagy éppenséggel oktatják, közel semmi tapasztalattal bírnak, vagy ha igen akkor az meg 30 éve volt vagy több.... Én úgy hiszem, hogy úgy lehet valaki jó edző, ha maga is edzett több éven keresztül, volt egy pár meccse is és így ezekből van tapasztalata és tudja hogyan működik a sport.  De aki csak ellátogatott Thaiföldre és látott pár meccset, meg látogatott pár termet és az a személy akarja elmagyarázni, hogy és mi kell, hogy edző lehess, az baromság.

Thaiföldön az edzők nem vesznek részt képzésen, maguk is harcosok voltak, és amikor eljött az idő, akkor átváltottak edzőnek és lassan, lassan beletanultak miközben csinálták.

Rövidtávú terveid, következő meccsed?

Rövidtávú tervem, hogy minél többet verekedjek, április közepén lenne a következő meccsem

Már 2 gálát is töröltek, amiben kellett volna bunyózzak, úgyhogy remélem ez megmarad.

Mikor tervezed újra kimenni Thaiföldre? Ott szeretnél főleg meccsezni?

Őszintén nem tudom, mert inkább ott bunyóznék, de úgy megváltoztak a gálák kint meg minden, hogy nem tudom megérné e már visszamenni!?

Nagyon átmentek az "entertainment show" -ba, aminek nincs sok köze a muay thai-hoz és ez miatt az edzés is változik ott …

Hosszútávú tervek a sportban?

Nem igazán tudom még, próbáltam egy párszor gondolkozni ezen, de a jövő túl kiszámíthatatlan és egyenlőre csak arra fókuszálok, hogy amíg még tudok bunyózni, addig hozzam ki belőle a legtöbbet, és majd amikor az út végére értem, akkor majd eldöntöm, hogy legyen tovább.

Kedvenc harcosaid, akik motiválnak, akiket szeretsz?

Van egy pár kedvencem különböző okok miatt, de egyik sem motivál. Saját magamat motiválom, meg a családom.

A kedvenceim ebben a sorrendben: Muangthai, Seksan, Pakorn, Kaona.

Mostanában amik vannak kint gálák, versenysorozatok, azok közül melyik a kedvenced?

Eleinte azt gondoltam, hogy az RWS elég jó, de amilyen sokat szerveznek azok, most nagyon nem jönnek be.

Úgyhogy azt mondanám a Channel 7 a kedvencem, de azt nem lehet élőben nézni csak Thaiföldön közvetítik és csak külön a meccseket, nem nagyon szoktam nézni, csak ha valami nagy meccs van.

Román, ír és thai tapasztalataidat edzésről, mentalitásról leírnád? Hogy láttad és látod az adott országok közötti különbséget?

Romániában sosem edzettem, úgyhogy elsődleges tapasztalatom nincs, de látom, hogy inkább kick boksz-ra meg K1-re mennek. Nem nagyon technikásak, hanem inkább mind erőre és nagy paraszt lengőre építenek, de ahogy mondtam sosem edzettem Romániában.  Az írek elég jó felfogással állnak hozzá, mert legtöbbjük volt már Thaiföldön és így van alapjuk, viszont az ír stílus nagyon egy irányú, csak előre és nem túl sok védekezés, inkább támadás.

A thai meg azt mindenki aki volt Thaiföldön tudja milyen, mindegyik teremnek azonban különböző stílusa meg hozzáállása van, és a nagy termekben mint a PK is, mindegyik stílus megtalálható.

Amit észrevettem viszont a thai és az európai edzés között az, hogy az európai edzés sokkal technikásabb meg sokkal hamarabb lehet tanulni, fejlődni rövid idő alatt, mint Thaiföldön ugyan annyi idő alatt. De viszont Thaiföldön többet és jobban fejlődsz, meg több dolgot tanulsz hosszútávon.

Követni fogjuk a veled kapcsolatos híreket. További sok sikert. Ha Magyarországra jönnél sok szeretettel várunk a Rokko Gym-ben!

Köszönöm a beszélgetést!

Comments

comments