Nak Muay Legendák 28. rész – Jean-Charles Skarbowsky “A tetovált Sárkány”

Jean-Charles Skarbowsky 1975. március 10-én született Franciaországban. Skarbowsky az egyik legjobb és legismertebb farang a Muay Thai történelmében, aki valaha is meccsezett Thaiföldön. Thaiföldön Chong Skarbowsky-nak nevezték. Legtöbben csak úgy nevezték őt, hogy „A tetovált Sárkány”. 1997-ben eltört a jobb keze, miközben megvédte Európai bajnoki címét. Aztán két év kényszerpihenő után 1999-ben visszatért és folytatta karrierjét. 2005. szeptember 9-én Buakaw-al meccsezett a WBC világbajnoki címért, ezt azonban pontozással elvesztette. 2006-ban visszavonult. 2010-ben részt vett az Amerikai MMA valóságshow 12. évadjában, ahol ő volt a Georges St-Pierre csapatának a Muay Thai edzője.

Interjú (Serge Trefeu közreműködésével, 2006):

Trefeu: Hello Jeannot, hogy vagy? Minden rendben?
Skarbowsky: Igen minden.
Trefeu: Mindig keményen és a Jocky Gym-ben, Bangkokban edzettél?
Skarbowsky: Igen mindig
Trefeu: Egy éve azt mondtad nekem, hogy szeretnél „Khru” (mester) lenni a Muay Thai-ban, amit mindig is műveltél, még mindig ezen az úton haladsz?
Skarbowsky: Igen, hamarosan nyitok egy Gym-et Bangkokban…
Trefeu: Tudsz mondani nekem egy két nevet, akik Mesterei a Muay Thai-nak?
Skarbowsky: Jocky Gym edzői, Pipa és Pidet (Thaiföld egykori nagyszerű bajnokai)
Trefeu: Mi a különbség a mester és az edző között?
Skarbowsky: A tapasztalat!
Trefeu: A 2005-ös évben nem volt túl sok meccsed, 10 ütközeted volt Muay Thai bajnokok ellen, ha emlékezni kéne, akkor melyik meccs volt a legjobb?
Skarbowsky: Mindegyik.


Trefeu: Kétszer vesztettél az első fordulóban míg külföldiekkel bunyóztál (Új-Zéland és Franciaország), technikai magyarázata van ezeknek a vereségeknek?
Skarbowsky: Vesztettem, de az egyiknél a doki szüntette be a meccset, a másik esetben pedig háromszor számoltak rám. Túlságosan le akartam nyűgözi a közönséget. Mindenki nyerni akart látni Új-Zélandon, különösen Franciaországban. Túlságosan nagy nyomás akaszkodott rám, „Skarbowsky a Muay Thai legendája…” ez nyomasztott egy kicsit. Aztán ahelyett, hogy irányítottam volna ezeket a meccseket, nagyon hamar be akartam fejezni KO-val…
Trefeu: Most Európában, leginkább Franciaországban a Muay Thai meccseken kötelező a könyökvédő, szerinted ez nem rontja a Thai Boksz-ot?
Skarbowsky: De, valójában sokkal veszélyesebb így. Khider elleni meccsem során a könyökvédő jól megsértette az arcomat és felszedte a fejbőrömet. Sose láttak ilyen sebet Thaiföldön…
Trefeu: Szerinted egy nap majd Franciaországban a profi rendszer mellett lesz majd amatőr Muay Thai is?
Skarbowsky: Nem tudom
Trefeu: A Thai Boksz-ot egyre többen és többen gyakorolják világszerte, a thai bajnokok hogyan viszonyulnak ehhez? Elégedettek vagy közömbösek?
Skarbowsky: Elégedettek, számukra ez megtiszteltetés…


Trefeu: 5-ször néztél szembe Khunsuk-kal, nem volt egy kicsit bosszantó ilyen sokszor ugyanazzal az ellenféllel szembe szállni?
Skarbowsky: Nem, ez egy élvezet. Kezdetekben nagy hatással volt rám, de aztán minden egyes küzdelem során mindig mondogattam magamban, hogy „jobb vagyok nála” és mentálisan ez tette lehetővé, hogy legyőzzem. Az utolsó meccsünk során teljesen én domináltam…
Trefeu: A természetes súlycsoportod olyan 63-64 kg, de sokszor mentél -72-ben is.  Így gyakorlatilag te vagy a harcosok azon egyike a Földön, aki állandóan változtatja a súlycsoportját, ezt kihívás gyanánt csináltad vagy, hogy gyakrabban meccsezzél?
Skarbowsky: Hogy gyakrabban meccsezzek
Trefeu: 2006 elején Ko-val verted meg az akkori -70 kg-ban lévő Radja bajnokot (Lamsongkram), mivel ez nem a te kategóriád nagyon szép teljesítmény. Szeretnél vele ismét meccsezni?
Skarbowsky: Nem igazán
Trefeu: -64kg-ban lévő Radja bajnokot (Bernung S.Onechart) és a Lumpinee bajnokot (Phetnumaik S.Siriwat) ismered?
Skarbowsky: nem
Trefeu: Szerinted fogsz majd meccsezni valamelyikkel a két bajnok közül, az övért?
Skarbowsky: Lehet. Nem az öv a legfontosabb, hanem az, hogy legyen neved. Leginkább ez az, ami számít Thaiföldön. Jelenleg a legjobbak és a legismertebbek Anuwat és Saenchai
Trefeu: Kevés farangnak jutott az a megtiszteltetés, hogy megküzdhessen a Radja vagy a Lumpinee övért, szerinted ez miért van (csak három farang mehetett a Radja vagy a Lumpinee öv egyikéért, a japán Fujiwara, 1978-ban nyerte el a Radja övet, egy másik japán 2000-ben, a francia Sari 1999-ben, ő egy Lumpinee övet nyert is, a francia Nikiema 1999-ben, de ő vesztett a Lumpinee-ben)?


Skarbowsky: A függetlenség vagy a fizetés miatt. A promoterek, nem szeretnek kockázatosan befektetni. Aki megnyeri az övet, annak muszáj maradnia Thaiföldön és rá nem sokkal később meg kell védenie a címet, a promoter miatt…
Trefeu: Egy thai bajnoki öv elhozása nagy hírnevet hozz neked,  de milyen pénzbeli elismerés követné?
Skarbowsky: Ez az, amiben még nem volt részem, nem tudom…
Trefeu: Már több éve, hogy letelepedtél Thaiföldön, nem hiányzik Franciaország?
Skarbowsky: Megyek oda egy hónapon belül
Trefeu: Szeretnél később Muay Thai-t oktatni Franciaországban?
Skarbowsky: Igen, vagy Thaiföldön
Trefeu: Nagyon alárendelted magadat a thai kultúrának, sokszor látni téged, amint tartod a király képét a meccs idején, ennyire fontos számodra, hogy átvedd a helyi kultúrát?
Skarbowsky: Igen, nagyon…
Trefeu: Gyakorlatilag az összes meccseden Bangkokban, jelen volt a tetováló mestered (Master Kew), mit hozott magával, spirituális erőt?
Skarbowsky: Igen, még ha nem is volt jelen, volt rajtam tetoválás tőle…


Trefeu: Szeretnél K-1ben meccsezni Japánban?
Skarbowsky: nem igazán
Trefeu: A Jocky Gym világszerte ismertté vált, kiváltképpen Franciaországban, nem szállták meg a külföldiek a tábort?
Skarbowsky: Nem, vannak páran, akik lejönnek egy-két napot edzeni, de nem maradnak túl sokáig itt…
Trefeu: Toulouse-ban lévő Tago Gym mesterének, Teddy Guillemet-nek van egy tanítványa, aki itt edz a Jocky Gym-ben, Anthony Fiorelli, ismered?
Skarbowsky: Igen
Trefeu: Egy fiatal farangnak, aki csinált pár meccset Thaiföldön anélkül, hogy részt vett volna a Radja vagy a Lumpinee körforgásban, van esélye, hogy meccsezzen a két stadion egyikében?
Skarbowsky: Igen. Van mindenféle szintű meccs. Nem kényszerítik őket, hogy bajnokokkal meccsezzenek. Attól függ, hogy milyen estét szerveznek.
Trefeu: 1. besorolású voltál a súlycsoportodban a Radjaban,  jelenleg 4. vagy. Csak egy állandóan Thaiföldön tartózkodó és küzdő harcos kaphat a stadionban besorolást?
Skarbowsky: Egy dolog szükséges, meccsezz az adott súlycsoportban


Trefeu: Szerinted egyenértékű a Lumpinee vagy a Radja bajnoki cím a világbajnoki címmel?
Skarbowsky: Senki se legyőzhetetlen. Minden bokszoló bajnok. Több meccs elvesztése után is megverheted a stadion bajnokát, függetlenül attól, hogy övért megy vagy nem…
Trefeu: Thaiföld kicsit a paradoxon országa, mert néhány bokszoló kis ideig vagy örökre szerzetessé (semmi-erőszak) válik, még az egykori óriás harcos is a francia Fabrice Payen, a jövőben szeretnéd kipróbálni ezt a misztikus kísérletet?
Skarbowsky: Érdekel a Buddhizmus, de ortodox voltam ezelőtt
Trefeu: Jean Charles Kop Khoun maak khrap
Skarbowsky: Köszönöm

Mérlege: összesen: 101, győzelem: 75 (51 KO), vereség: 23, döntetlen: 3

Címei:

2002 Superbout Királyok kupa győztese
2000 ISKA Muay Thai világbajnok
1995 Francia Muay Thai bajnok
3x Európa bajnok
Ranglista 1. Radja Stadion – 2003, 2006
Ranglista 4. Radja Stadion - 2005

A sárkány lángcsóvái:

A harcos fegyvere a teste:

Comments

comments