Nak Muay Legendák 30. rész – Baxter Humby “Az egykezű bandita”

Az egykezű bandita, ahogyan hívták Baxter Humbyt, Kanadában, Winninpegben született, 1974-ben. Humby jobb kéz nélkül született, már születésénél amputálni kellett könyöktől lefelé azt követően, hogy összefonódott a köldökzsinórjával, így fiatal korában nem sok mindent tehetett a jobb kezének elvesztése miatt. 11 éves korától versenyszerűen futott, még Paralympiákon is részt vett (1992- Barcelona, 1994- Berlin). 17 éves korában elkezdett érdeklődni a Muay Thai és a Kickbox iránt, amelyekben bajnok szeretett volna lenni, és most már számos övet is birtokol, mint a nemzetközi IKBA kickbox bajnoki övet, az IMTC középsúlyú világbajnoki övet és az IKKC USA kickbox bajnoki címet is megszerezte, ezen kívül még 15 címet nyert a karrierje során, továbbá megszerezte Tae Kwon Doból a fekete övet és a sik tai-t is. Elképesztő rekordja van, 70 győzelem, 11 vereség, 1 döntetlen, és ebből több mint 13-at nyert KO-val. A pókember 3-ban még egy harci jelenetnél is segédkezett, Kínában filmet is csináltak róla ("One Arm Hero"). Ő az egyetlen olyan ember, aki egy kézzel is rengeteg világbajnoki övet szerzett.

Interjú (Total Muay Thai, the science of 8 limbs):

TMT: Eredetileg honnan jött az ötlet hogy részt vegyél a Muay Thai-ban?
Humby: Az egész Winnipegben (Manitoba-ban, Kanadában) kezdődött. Volt egy lány, akivel randiztam és a bátyja a Muay Thai-t tanulta. Ez úgy hangzott, amit meg akartam nézni. Lementem a Gym-be és beleszerettem. Az oktató Muay Thai bajnok volt, Arthur Pereira. Többnyire Muay Thai-t oktatott és volt egy saját stúdiója is.
TSO8L: Milyen sporttal kezdtél?
Humby: Versenyszerűen futottam, mint középtáv futó 1550m-ben, 5 km-ben és 10 km-ben. Kanada színeiben futottam a Barcelonai (1992) és a Berlini (1994) Paralympián.
TMT: A Muay Thai előtt más harcművészetet is tanultál?
Humby: Tae Kwon Do-t tanultam, és mindenből egy kicsit, de elsősorban ezt.
TMT: A Muay Thai-on kívül részt vettél más harcművészetek versenyein is?
Humby: Igen, számos harcművészeti versenyen vettem részt. De ezeken rengeteg technikát nem tudtam természetesen alkalmazni a harcban. Úgy éreztem a Muay Thai sokkal praktikusabb a valós helyzetekben.
TMT: Fiatal korodban sok utcai harcban vettél részt?
Humby: Igen. Kanadának egy elég durva részén nőttem fel. Egy részben indiai vagyok, ami ott kisebbségnek számít és csak egy kezem van. A gyerekek is kötekedtek velem, úgyhogy ki kellett állnom magamért.
TSO8L: Miért döntöttél úgy, hogy Kanadából Los Angeles-be, Kaliforniába költöztél?
Humby: Amikor kanadai bajnok lettem a Muay Thai-ban, akkor már nem volt több ellenfelem ott. Nem volt túl sok promóter sem Winnipegben, és egyik sem igazán adott nekem meccs lehetőséget. Ezért elköltöztem, hogy fejlesszem a Muay Thai tudásomat.


TSO8L: Kik voltak még rád nagy hatással a harcművészetben?
Humby: Nagyon szerettem Bruce Lee harci tudását úgy általában és Don „A sárkány” Wilson a kickboxban.
TMT: Kérlek, meséld el, hogy milyen bürokrácián kellett átmenned az Atlétikai Bizottságnál, ahhoz hogy meccsezhess?
Humby: A Kaliforniai Atlétikai Bizottság elnöke Armando Garcia volt. Azt gondolta, hogy egykezű embernek nem kéne bunyóznia. Ezért a nagy hatalmának köszönhetően mindent meg is tett annak érdekében, hogy megállítson engem, pedig akkor már világbajnok voltam. Adtam egy interjút a négyes csatorna híreiben, ahol megcáfoltam az ügyemet a bizottság ellen. Alapvetően egy boszorkányüldözést csináltak, így történt, hogy én lettem a boszorkány. Egy barátom és egy tanítványom – aki egy nagy hatalmú ügyvéd volt – képviselt engem. Elment a bizottsághoz, és lényegében azt mondta nekik, hogy erre semmi okuk nem volt, és hogy nekik semmibe sem kerül, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy Baxter tud harcolni, avagy sem.
TMT: Volt már máskor is erre példa?
Humby: Az első ilyen, amikor Vegas-ban meccseztem, az én meccsemet eltörölték, mert ők még nem ismerték az én esetemet. Végül ezért ütöttem ki a srácot kevesebb, mint egy perc alatt, mire sikerült elintézni, hogy bunyózhassak. Akkorra már nemzetközi bajnok voltam, amikor azt mondták nekem, hogy nem ismerték még az ügyemet, hogy tudtam volna harcolni vagy sem.


TMT: Azt a tényt figyelembe véve, hogy csak egy kezed van, mi a tipikus stratégiájuk az ellenfeleidnek?
Humby: Mindenki a jobb oldalamat próbálja támadni, ahol a karom hiányzik. Úgy állok fel, illetve sokat mozgok, hogy ez a lehető legnehezebb legyen számukra. Ez az edzésemnek az alapja, hogy megakadályozzam a gyenge oldalamat érő támadásokat. Nem vagyok olyan kezdetleges. Nem állok oda „kereskedni” velük. Ez a 8 végtag művészete, de nekem csak 7 van.
TSO8L: Milyen korrekciókat kellett tenned a rövid karod miatt, hogy sikeres legyél a Muay Thai-ban?
Humby: Erős rúgásokat használok, váltogatom az állásomat. A Chlincelésnél több frontális könyököt használok, és álláscseréknél sokat ütöm az egyenest és a horgot.
TSO8L: Hogyan látod a Muay Thai szintjét az USA-ban? Hogy halad?
Humby: Nagyon gyorsan fejlődik. Rengeteg promóter van, akik hozzák a tehetségeket a világ minden tájáról, hogy megmérkőzzenek az amerikai Muay Thai bokszolókkal.
TSO8L: Milyen tevékenységekben és közösségi munkákban veszel részt?
Humby: Rengeteg jótékonysági munkában veszek részt, és beszélek a diákokkal is az iskolában. Az Operation Rebound-al is dolgozom. Olyan veteránoknak segít, akik maradandó fizikai sérüléseket szenvedtek el. Tanítom őket a Muay Thai-ra és MMA-ra is és egész USA-t beutazom, hogy ezt csináljam.
TSO8L: Mi volt idáig a legszebb legjobb dolog, amit elértél a Muay Thai-ban?
TSO8L: Az első emlékem a meccseidből a John Wayne Parr elleni csata volt az USA-ban. Parr kicsit zavart volt veled szemben a harc elején. Mi volt a stratégiád ebben a mérkőzésben?
Humby: Több korábbi meccsét is láttam JWP-nek, ezért igyekeztem kihasználni a szögeket és okosan bunyózni. Végül elkapott engem, de csak megdöbbentem, nem sérültem meg komolyabban. Nagyon ki voltam az edzőmre abban az időben, hogy megállította a meccset.
Humby: A legmeghatározóbb pillanat az volt, amikor megnyertem a világbajnoki övet Las Vegas-ban. Úgy éreztem ez a legnagyobb és a leghitelesebb elismerése a sok munkámnak és a sok harcnak, amit meg kellett vívnom.
TSO8L: Meccs közeledtével, hogyan módosul az étrended?
Humby: 2 héttel a meccs előtt már felfüggesztem teljesen az alkoholt. Alacsony szénhidrát tartalmú ételt fogyasztok, és növelem a fehérje bevitelt, illetve több zöldséget eszek.
TSO8L: A pókember 3-ban csináltál néhány kaszkadőr jelenetet. Honnan jött ez a felkérés?
Humby: Van egy barátom, aki kaszkadőrként dolgozik a filmiparban és a rendezőknek szüksége volt egy egykezű kaszkadőrre, ahhoz a jelenethez, amikor pókember keresztülüti a homokember testét. Még egy pár filmből ismerős lehetek, ilyen például a Discovery Channel-nek az Amped című filmje.


TSO8L: Hol edzettél Muay Thai-t, illetve most hol gyakorlod?
Humby: Sik Thai-ban kezdtem, Winnipegben, Kanadában, jelenleg a Muay Thai akadémián, Los Angleseben, Kaliforniában edzek.
TMT: Honnan szerzed a bátorságodat, és az inspirációdat?
Humby: Édesapámtól és Édesanyámtól. Mindig azt mondták nekem, hogy bármit meg tudok tenni, hogyha akarom, és ennek a világnak én akartam lenni a védjegye. Az apám tanított meg a boxra, amikor 4 éves voltam.

Mottó: „Egyedüli korlátaid azok, amiket saját magadnak szabsz.” (“The Only Limits You Have Are The Ones You Put On Yourself”)

Mérlege: összes: 82,  győzelem: 70 (több mint 13 KO), 11 vereség, 1 döntetlen

Címei:

IMTC bajnok
WBC bajnok
IKKC bajnok
IKBA bajnok

A Bandita:

Comments

comments