Nak Muay Legendák 16. rész – Sook Prasarthinpimai “Yak Pikamod”, aki a tripa X után kezdte a pályafutását

Sook Prasarthinpimai "Yak Pikamod" első edzése Corporal Boon Choorat-nál volt és az első mérkőzésére egy rögtönzött stadionban került sor a Pimai kerületben, 21 évesen. Ellenfelét, Nai Bao-t a második fordulóban kiütötte. Néhány napra rá, Sook-nak egy gyilkossági váddal kellett szembe néznie. Ennek köszönhetően 20 évre bebörtönözték a Nakorn Ratchasima börtönbe, amint 1946-ban kiszabadult, rögtön a Rajadamnern Stadion felé vette az utat, Pramote Puensoontom (a Stadion egyik menedzsere) támogatásával. Sook-nak megengedte, hogy kipróbálja magát edzőmeccsen, ekkor már 34 éves volt. A kora ellenére megverte KO-val (4. menetben) a fiatalabb ellenfelét. A karrierje ezzel a meccsel kezdődött el ténylegesen. Sajnos a bebörtönzésével rengeteg időt vesztett el, de jó magaviseletének köszönhetően a 20 évből csak 12 évet kellett leülnie. Természetesen a büntetés alatt nem hagyta el magát, edzett továbbra is, ahogy lehetősége volt rá. A börtön évei alatt, kiválasztották egy speciális boksz meccsre is, amit az Indokínai háborúban elesett katonák temetésére szerveztek.  Az ellenfele Prasert Sor Sor volt, abban az időben nagyon híres harcos volt. A meccs végül döntetlen lett. Sook tartott a félelmetes megjelenésétől. Egy nagy harcos szúrós szemekkel. Sook egy impozáns tetoválással a mellkasán harcolt vakmerően ellene. A könyök támadás volt az ő veszélyes fegyvere. Sook-nak nagyon erős testszerkezete volt, amely nélkül nem lett volna képes elkezdeni a boksz-ot az ő kései korában. És persze nagyon jól bunyózott. A kiemelkedő képességei nagy szerepet játszott a 2. világháború után újrainduló Muay Thai fellendülésében.

Nagy győzelmei: Srimuang elleni KO a 4. menetben, Prasit Chomseemek elleni KO-ja a 3. menetben, Tawee Jaimeeboon felett aratott KO-ja szintén a 3. menetben, Tawan Wongtevet ellen kétszer nyert pontozással, két döntetlen Prasert Sor Sor ellen, Saman Dilokwilas ellen aratott győzelme, Sompong ellenei technikai KO a 3. menetben, egy pontozásos és két KO győzelme Surachai Looksurin ellen, Sakchai Nagapayak-ot is megverte, Choochai kiütötte őt az 5. menetben. Sook-nak az utolsó meccse Lingkin Chaweewong ellen volt, aki a negyedik fordulóban ledöntötte őt. Mikor bejelentette visszavonulását, már 41 éves volt.

Mindezek ellenére az egykori fegyenc, Sook Prasarthinpimai a hátralevő idejében jó állampolgárként élte le az életét, oly annyira, hogy kijelölték a saját kerületének a vezetőjévé. A közösséget szolgálta egészen 60 éves koráig, amikor is nyugdíjba ment. 72 évesen, Sook még mindig nagyon aktív a Thai-Bokszban, a sok fiatal rokonával együtt, akik gondosan figyelemmel kísérik őt, és néhányuk a nyomdokaiba is lépett.

Az egyikük, Sorasak Sor LookBukalo, az egykori Junior váltósulyú Lumpinee bajnok, egy másik sikeres leszármazottja a nagyszerű harcos Sakad Petyindee, aki legalább olyan magasra ért, mint a világbajnok kihívója, aki kiütötte őt, Wilfredo Gomez. A Sook Prasarthinpimai név legendává vált.  34 évesen kezdte el és 41 évesen fejezte be. Mind a mai napig, még egyetlen harcos sem döntötte meg a rendkívüli rekordját.

Comments

comments