Térdek (Tee Khao)

Khao Trong (egyenes térdrúgás)

Ennél a térdrúgásnál csak egyszerűen megragadod az ellenfél nyakát a két kezeddel és egyenesen felemeled a térdedet a célpontra. Azonban nem olyan egyszerű megfogni az ellenfél nyakát, ha az egy tapasztalt bokszoló. Azt is meg kell említeni, hogy nagyon vigyázni kell, amikor ezt használod az ellenfelednél, mert ő a támadhat a könyökével. Az egyenes térdnél általában a célpont a test, a gyomor és nem rúghatod meg az ellenfél ágyékát, mert az szabályellenes.

Khao Chiang (átlós térdrúgás)

Ez a technika nagyon hasonlít az egyenes térdrúgáshoz. Itt is megpróbálod megfogni az ellenfél nyakát a kezeiddel, de amikor emeled a térded a támadásnál, más irányban kell tenned, átlósan. Az átlós térdrúgás segítségével a combot, a bordát és a test oldalát célozzuk meg, amelyeket az egyenes térddel nem érünk el.

Khao Chiang (vízszintes térdrúgás)

Ez a térdrúgás némileg eltér a másik kettőtől. Itt csak az egyik kézzel fogjuk meg az ellenfél nyakát és a másik pedig marad fedezékben. Amikor lendíted vízszintesen a térded, a földdel párhuzamosan mozog a cél felé, mindezt úgy, hogy a csípődet ugyanabba az irányba forgatod, mint a térdedet, ezzel növeli a támadás erejét. A másik kezeddel mindig véd az álladat.

Khao Tob (clinch térd)

Ez az egyik fegyver, amelyet a leggyakrabban használnak muay thai versenyeken. Az az érzésem, hogy a térdpofon nem az egyik legerősebb és legveszélyesebb fegyver a kiütéshez, de nagyon jól lehet használni pontgyűjtéshez. Azonban az igazi harcban (önvédelmi helyzet), nem a legjobb ötlet ezt használni. A legfőbb célpontok ezzel a támadással a törzs és a bordák. Amikor ezt használod, akkor szorosan ragadd meg az ellenfél nyakát a két kezeddel, emeled a térded és a térded belső részét használd a célpont támadásához.

Khao Yieb (Fellépő térdrúgás)

Ez a technika elég nehéz, mivel több készséget igényel a többinél, valamint megfelelő időben kell csinálni. Ennél a fajta térdrúgásnál az első lábbal fel kell lépni a combra, ezzel együtt emeled a testedet, aztán a hátsó térdedet tolod a célpont felé, amely főleg az arc és az áll. Elég ritkán lehet látni a mérkőzéseken ezt a technikát. Amennyiben alkalmad van rá, hogy véghezvidd, akkor ez lehet a legerősebb térdrúgás az összes közül.

Comments

comments