Rúgások (Tae)

Tae Pub Nok (külső comb rúgás)

Ennél a rúgásnál a külső térd feletti részt kell rúgni. A rúgás megfelelő kivitelezése a meglepetésszerű támadásban rejlik. A mozdulatot ellenfelünktől testben kissé eltávolodva indítjuk, majd hirtelen mozdulattal, egyúttal testünkkel is közeledve visszük be.

Tae Pub Nai (belső comb rúgás)

Ezzel a rúgással, a belső combot rúgjuk, közel lépve az ellenfélhez, mindezt úgy, hogy lendítve lépnek be és rúgnak. Amikor a láb eltalálja a célpontot, az ellenfél lába kisodródik oldalra, így veszítve el az egyensúlyát. Ebben a pillanatban számos lehetőség adódik, hogy kárt tegyünk az ellenfélben.

Tae Tad (oldalsó vagy köríves rúgás)

A köríveseket gyakran használják a thai bokszban, mivel könnyű kontrollálni és megtartani az egyensúlyodat a rúgás után, hogy védd magad az ellentámadástól. A körívest úgy lehet véghezvinni, hogy lendíted a lábadat a támadási pont felé és ugyanabban a pillanatban a csípődet is fordítanod kell a lendítés irányába.

Tae Chiang (átlós rúgás)

A fő célpont az átlós rúgásnál az alsó borda és normális esetben a sípcsontot használjuk a támadásnál. A rúgást úgy lehet kivitelezni, hogy a lábat átlósan felfelé lendítve rúgjuk el támadáshoz, a célpont felé.

Tae Kod (horogrúgás)

A horogrúgásokat szintén gyakran használják az ereje miatt, mely erősebb, mint a köríves vagy az átlós rúgás. Azért erősebb, mert amikor rúgsz, a csípőt és a testet teljesen el kell fordítani a lendítés irányába, ami növeli az erejét. Ezt a rúgást akkor lehet használni, amikor az ellenfél lebukik az ütés elől, vagy alacsonyabb helyzetben van.  Azonban az a nagy hátránya ennek a rúgásnak, ha elvéted, akkor teljesen kieshetsz az egyensúlyodból, és ezzel adsz egy esélyt az ellenfélnek az ellentámadáshoz.

Theep Trong (egyenes toló rúgás)

Ez a technika meglehetősen egyszerű, csak be kell hajlítanod a térdedet és utána gyorsan eltolod a lábadat a támadási cél felé. A célpont lehet arc, mellkas, has, comb. A lábfejed különböző részeit használhatod, például lábujjakkal (Theep Jik) vagy sarokkal (Theep Yan), neked kell kitalálni, hogy számodra melyik módszer a legjobb.

Theep Khang (oldalsó toló rúgás)

Az oldalsó tolónak a használata hasonlít az egyenes tolóéhoz, de ezt akkor tudod használni, amikor a tested oldala van szemben az ellenféllel. Azonban, ha alkalmazod, vigyáznod kell az egyensúlyodra, amikor oldalra fordulsz. Ellentámadásként kirúghatják a lábadat.

Comments

comments