Magyarok az Őshazában No1 – Vidákovics Patrik

A Nak Muay Legendák nagy sikerű sorozat mintájára, most azon magyar harcosokat szeretnénk bemutatni akiket a "szakma" jól ismer, de talán a nagyközönség kevésbé. Ezért most Thaiföldet megjárt vagy éppen ott élő honfitársaink hétköznapjaiba engedünk bepillantást, akik meghatározó alakjai a magyar küzdősportnak, de leginkább a Muaythai-nak. A sorozatunkat egy nagyon jó barátunkkal kezdjük, Vidákovics Patrikkal, akinek eredményei és mérkőzéseinek igen magas száma országszerte elismert harcossá tette őt. Patrik mostanság már a muay thai-val kacérkodik, de minderről meséljen inkább ő.

thai-box.hu: Szia Patrik! Köszönjük, hogy elvállaltad az interjút, csapjunk is bele. Hány éves korod óta foglakozol a Muay thai-val?

Patrik: 17 éves korom óta foglalkozok küzdősportokkal, muaythai-al körülbelül 22 éves koromban ismerkedtem meg.

thai-box.hu: Hogy jutottál el ehhez a küzdősporthoz?

Patrik: Akkoriban a nevelőegyesületem nem foglalkozott muaythai-al, de mikor felkerültem Budapestre 2015-ben, ellátogattam a Rokko Gym-hez, és ott Ales Attila és Horváth „Fishbone” István jóvoltából kerültem közelebb a sportághoz.

thai-box.hu: Mióta vagy kint Thaiföldön?

Patrik: 2017 októbere óta, és azóta 2x látogattam haza.

thai-box.hu: Meddig tervezel kint maradni?

Patrik: Egyelőre ez még határozatlan, még körülbelül 2-3 évet szeretnék kint maradni.

thai-box.hu: Kivel / kikkel mentél ki?

Patrik: A kedvesemmel, Molnár Violával, ő egy étteremben helyezkedett el managerként.

thai-box.hu: Miért mentél ki? Mik voltak az okok illetve a motivációk?

Patrik: Elsősorban a fejlődést tartottam szem előtt, és mindig is szerettem volna egy világhírű klubba eljutni, ahol a szakma legjobbjaival edzhetek együtt.

thai-box.hu: Amíg itthon tartozódtál mennyire volt lehetőséged Muaythai szabályrendszerben (amatőr / profi) mérkőzni?

Patrik: Amatőr országos bajnokságot nyertem -75 kg-ban, illetve profi 4-es torna döntős voltam.

thai-box.hu: Mik az eredményeid (amatőr / profi)?

Patrik: 2x amatőr világbajnok; Többszörös amatőr európa bajnok; Többszörös amatőr magyar bajnok; 2x profi interkontinentális bajnok; Profi magyar bajnok; SuperGP Négyes torna győztes -85 kg; Kunlun Combat League győztes; WuLinFeng superfight győztes

thai-box.hu: Magyarországon csak nagyon ritkán lehet profi Muay thai szabályrendszerben mérkőzni, ezért a magyar nak muay kénytelen K1 szabályrendszerben megmérettetni magát, ha folyamatos versenyzési lehetőséget szeretne, mi erről a véleményed?

Patrik: Ázsiának ezen területéhez képest lényegesen kevesebb a lehetőség az otthoniaknak. Nem csak mennyiségileg, de minőségileg is elmaradottabbak az otthoni rendezvények. Nyilván ez nem a szervezőkön múlik, a népesség nem a küzdősportok fele hajlik.

Viszont én a K-1  létrejöttét nagyon jó ötletnek tartom, ugyanis a különböző küzdősportok (muay-thai, kick-box, box, karate, stb.) versenyzői összemérethetik tudásukat egy adott meghatározott szabályrendszerben. De még a K-1 rendezvényekre is kevés érdeklődés Magyarországon.

thai-box.hu: Mit vársz a kint léttől?

Patrik: Technikámat csiszolni folyamatosan, minél többet tanulni, hogy majd egyszer átadjam az otthoniaknak. Minél több szakmabelit megismerni. A különböző stílusokból kivenni, ami számomra előnyös. Szeretném a kapacitásomat kihasználni maximálisan.

thai-box.hu: Mi alapján választottál edzőtermet?

Patrik: Elsősorban a Phuket Top Team-hez kerültem el kapcsolatok által, majd másfél év után a Tiger Muay-Thai-hoz kerültem át szponzoráltként. A Tigers-t az edzőpartnerek, és a rengeteg különböző edzési lehetőség miatt választottam.

thai-box.hu: Az edzések mellett dolgozol/ iskolába jársz?

Patrik: Nagy örömömre tudom az edzéseket teljes munkaidőben végezni, úgymond ez a hivatásom.

thai-box.hu: A munkahelyeden / iskolában, mikor megtudták, hogy nak muay vagy, mit szóltak hozzá?

Patrik: A legtöbben nem hitték, hogy idáig sikerül eljutni, azt gondolták csak egy fellángolás, és majd az első pofon után abbahagyom. Csakhogy nekem a pofon ad erőt 🙂

thai-box.hu: Sok újat tanultál az edzéseken?

Patrik: A régebbi edzőm Kru Daeng rengeteget foglalkozott a technikám javításával, illetve bármilyen edzésre mentem el (box, kick-box), mindig tudtam a számomra hasznos dolgokat beépíteni a stílusomba.

thai-box.hu: Mennyire sikerült beilleszkedni a klub életébe, illetve mennyire „hagyták ezt”?

Patrik: Úgy gondolom sikerült jó kapcsolatot kiépíteni az edzőkkel, illetve a sporttársakkal.

thai-box.hu: Miben más a kinti edzés/légkör az ittenitől?

Patrik: Az edzést nehezíti a 30 fok körüli hőmérséklet, a magas páratartalom, ha kint edzek, a tűző napsütés. Viszont ezekhez hozzá lehet szokni. Amit kiemelnék, az a sparring partnerek. Minden hétfőn és pénteken pro sparring van, vagyis csak profi versenyzők vehetnek részt. Egy teremben 40-50  bunyós, úgyhogy lehet válogatni mindenféle stílus közül.

thai-box.hu: Mennyit edzel egy nap? Milyen edzéseid vannak?

Patrik: 2-3 edzésem van egy nap, attól függ mennyire érzem magam fáradtnak. Minden reggel hétfőtől péntekig box edzés, kedd és csütörtök reggel erősítő edzés versenyzőknek. Amint írtam hétfő és péntek pro sparring.  Minden nap van kick-boksz és muay-thai, illetve crossfit. Szóval ezek közül szoktam válogatni.

thai-box.hu: Vannak-e kiegészítő tevékenységek a jól bevált futások és erősítéseken kívül? Akár edzés módszer, akár regeneráció tekintetében?

Patrik: Minden pro sparring után jeges fürdő a regeneráció felgyorsítása miatt. Edzések előtt, után nyújtás vállra, felsőtestre, csípőre. Héten egyszer szauna. Havonta egyszer masszázs.

thai-box.hu: Régen jellemző volt, hogy nagyon kívülállóként tekintettek a farangokra, ezt most is érezni?

Patrik: Teljes mértékben. Itt a „farangok” mindig „farangok” maradnak, és eléggé bizalmatlanul állnak hozzájuk a thai-ok, ami érthető.

thai-box.hu: Mennyire céljuk hogy meccseztessenek?

Patrik: Mivel a Tigers-be özönlenek az emberek, nem segítenek a meccsszervezésben, azt magamnak kell megoldani.

thai-box.hu: Mi a reális cél egy magyar harcosnak Thaiföldön, meddig juthat el?

Patrik: Szerintem mindenkinek más. Különböző szervezetekhez való eljutás, esetleg bajnoki övet nyerni ott. Nekem eddig a Glory volt a célom, de rengeteg Glory-t megjárt bunyóssal beszéltem, és csak rosszat mondtak róla, úgyhogy eléggé motiválatlan lettem efelől. Viszont a ONE FC kezdi egyre jobban kinőni magát, oda azért szeretnék eljutni.

thai-box.hu: Gyakran hallani, hogy nem mindig a legkeményebb ellenfeleket kapják, azok, akik szerencsét próbálnak kint, leginkább csak egy élményt „vesznek” a farangok. Te mennyire érzed így?

Patrik: Ezzel egyetértek. Nyilván mindig vannak kivételek, megfordulnak képzett bunyósok de…

…ezeken a turistaközpontú régiókban a legtöbb thai csak pénzszerzés miatt bunyózik, így felkészületlenül érkezik. Szokták mondani, hogy „tuk-tuk sofőrt” hoztak a farangnak. Persze a turista több hetes kemény felkészülésen van túl, komolyan veszi a meccset. A thai-nak eszébe sincs veretni magát a pénzért sokáig, így a meccs közepén sérülést játszva feladja. Ezzel senkit nem szeretnék megbántani, nyílván van, aki felkészült, komolyan veszi, de úgy láttam eddig hogy ez nagyrészt népbutításról szól. Én is nyertem már úgy bajnoki övet, hogy a ringből lefele jövet vissza kellett adni, dehát a show mindenek felett.

thai-box.hu: Mennyire fizetik meg a meccseket?

Patrik: Ez a gála színvonalától függ, nyilván a többszörösét kapja az aki a Thai Fight-on bunyózik, mint az, aki MX Fight-on.

thai-box.hu: Százalékosan mennyit kapsz Te és mennyit a klub?

Patrik: Mivel szponzorált bunyós vagyok, ingyen edzhetek, de ezért a meccseim 5%-t a klubnak kell adni, és a felkészítő edzőnek is adok, attól függően mennyit foglalkozott velem.

thai-box.hu: Mennyire felkészültek, tanultak az edzők? Kommunikálják veletek, hogy mit miért csinálsz?

Patrik: Úgy gondolom a Tigers jól összeválogatta az edzőket, tudásban is, és kommunikációs képességben is.

thai-box.hu: Tervezel itthon is mérkőzéseket vállalni, amennyiben felkérés érkezik rá?

Patrik: Február végén utazok haza, egy hónapra, és március 7.-én lesz meccsem Kecelen, a Vikker Dániel Emlékversenyen.

thai-box.hu: El tudnád képzelni, hogy már nem térsz haza és Thaiföldön „telepedsz” le?

Patrik: Amint írtam, én itt mindig farang maradok, de én is érzem hogy Ázsia nem az én otthonom, úgyhogy majd ha meguntuk az ittlétet, visszaköltözünk Európába.

thai-box.hu: Milyen a karácsony kint, hogyan ünneplik a thaiok?

Patrik: Mivel a thaiok buddhisták, vagy muszlimok, nem ünneplik a karácsonyt, ugyanolyan nap, mint a többi. Karácsonyt a párom is végig fogja dolgozni, úgyhogy valószínűleg én is az edzőteremben leszek megtalálható.

thai-box.huNagyon szépen köszönjük ezeket a szép kerek válaszokat. Örülünk, hogy még többet megtudhattunk rólad.

Vidákovics Patrik:

Comments

comments