Az Istenek Bölcsője 2. rész – A Fairtex tábor

A Pattaya-i Fairtex Gym

A Fairtex egy birodalom, amit Mr. Bunjong Busarakamwongs (Philippe Wong) építetett. Wong egy milliomos, aki a vagyonát a korai 60-as évekbeli amerikai textil iparnak köszönheti. A márkája először az Egyesült Államok szomszédos városrészeiben vált híressé, majd a világ minden táján, csak úgymint a híres Red Bull márka. A 70-es években a Fairtex volt a ruha márkák legjobbja Thaiföldön, majd 1975-ben, Mr. Wong - akit elbűvölt a Muay Thai - nyitott egy boksz tábort, a Fairtex Muay Thai Gym-et Bangkokban. Ez a tábor még mindig létezik a Bangplee negyedben Bangkoktól kb. 25 km-re. Mr. Wong volt az egyike azoknak, akik szívesen látták a külföldieket is a táborban, kiváltképpen a nőket. Ez nagy forradalomnak számított, mert abban az időben elképzelhetetlen volt Thaiföldön lányokat látni, ahogyan edzenek egy Muay Thai táborban. Aztán Mr. Wong belement ezekbe az esetekbe (mára már ott van a legnagyobb Lumpinee promóterek között) és ez még mindig az elsők egyike Thaiföldön, ahova jönnek meccsezni külföldiek.

A leges legelső külföldi sztár, aki meccsezett a Lumpinee-ben a híres Don Wilson „A sárkány” volt 1983-ban (11-szeres kick-boksz világbajnok). Később is rendezett meccseket nagy bajnokokkal, mint például Ramon Dekkers-el, és Ivan Hyppolyte-el. A 90-es években a Fairtex nemzetközi terjeszkedésbe is belefogott, nyitott hatalmas boksz komplexumokat az Egyesült Államokban is majd Japánban is.  Mára már két tábor is van Amerikában (San Francisco-ban és Mountain View-ban), Japánban pedig már 4 (Arakawa, Chiba, Taito, Warabi).

Végül 2005 Decemberében Mr. Wong beiktatta a legszebb komplexumot is, amely Pattaya-ban, az ország leghíresebb tengerparti üdülőhelyén van. Ez a napjaink legnagyobb Muay Thai tábora a világon, a legszebb részét a part hatalmas infrastruktúrája nyújtotta fitnesz rész képzi. Mr. Wong a fenomenális táboron kívül még a régi Pattaya-i Stadiont is felújította és a nagy közönség előtt Fairtex Thepprasit Stadion néven nyitotta meg újra, egy szép nagy, vadonatúj Stadiont Pattaya számára!

De valójában ez a 14 400 négyzetméteres felület leginkább a külföldi turisták kényelme érdekében készült. Beleértve a Fairtex 4 csillagos hoteljét, amely fényűző szobákat kínál, nagy étteremmel, olimpiai méretű medencével, központi fitneszteremmel, tenisz órákkal, kosárlabda pályával, squash teremmel, sőt még falmászási lehetőség is van! A Muay Thai részlege is magas színvonalú a négy boksz ringgel, a 19 zsákkal, a felszereléseket árusító üzlettel, és a 15 edzővel!

A légkör ellenére ez olyan, mint egy kis „gyár”, magas szintű edzések elismert edzőkkel, mint: Yak (legfőbb edző, 76 meccs, 54 győzelem), Wangjan (370 meccs, 315 győzelem), Teelek (150 meccs, 130 győzelem), Chok (122 meccs, 92 győzelem), Ram (114 meccs, 80 győzelem), Ched (148 meccs, 105 győzelem), Tank (302 meccs, 273 győzelem) vagy még Preecha (120 meccs, 80 győzelem). A tábor lakói vagy a kezdők is meg tudják erősíteni, hogy tényleg nagy választási lehetőség áll rendelkezésükre, annyira sok oktató van. Nagyon ritka, hogy valakinek rengeteget kellene várnia egy pao-s edzésre.

De a Fairtexnek is fel kellett állítania a saját „bajnoki álomcsapatát”, amely világhírűvé tette a tábort. A Pattaya-i Fairtex csapatból a legismertebb harcosok közé tartoznak a következők: Keaw (WBC világbajnok, Lumpinee bajnok, Thaiföld bajnok), Narupol (Lumpinee bajnok, Thaiföld bajnok), Attachai (Lumpinee bajnok, Thaiföld bajnok), Khem (világbajnok, S1 bajnok, Radja bajnok, Thaiföld bajnok, Khem már a Sitsongpeenong csapat tagja), Ganchai (Lumpinee bajnok, Radja bajnok, Thaiföld bajnok), Mankong (Radja bajnok, világbajnok), és a csapat sztárja, Yodseanklai (világbajnok, Contendeur Asia nyertese 2008-ban, Thaiföld bajnok, Lumpinee bajnok, Toyota kupa bajnok), az ő fotóik díszítik a legfőbb falat a Gym-ben. Szóval még olyan magas szintű harcosokkal teljes az álom csapat, mint Dekpoungjon, Werasalek és Teerayut. A Fairtex csapat bokszolóinak elég magas szinten folynak az edzéseik, főleg a fizikai kondíció fejlesztése, karbantartása. Sok paozás, reggeli könnyed futás. A délutáni futás hosszabb, de a bokszolók elkerülik a pokoli hőséget, ami Pattaya felett uralkodik, mert megadatott nekik az a luxus, hogy futópadon futhassanak a légkondicionált gym fitnesz részében. A bajnokok néha klincselnek, de a többi tanulóval nagyon ritkán, mivel nagyon-nagyon jó szinttel kell rendelkezniük ahhoz, hogy szerencséjük lehessen valamelyik sztárral edzeniük. Néhány bajnok - mint Attachai - edzést is szokott tartani a tábor tanítványainak. A bajnokoknak általában nem ugyanaz az edzőjük, mint a külföldieknek, például Yak (a fő edző) nagyon sokáig csak Yodseanklai hivatalos edzője volt.

Napjainkban a Muay Thai-nak ez egy világhírű bázisa, mert rengeteg külföldi bajnok is jön ide edzeni. A K-1 sztár Jerome Le Banner is gyakran jár ide felkészülni, mielőtt meccsezik Japánban. Az angol bajnok Steven Wakeling (WMC, WKA, WBC világbajnok, S1 bajnok) is szintén sokat edzett itt, sőt sok meccset csinált a Fairtex számára is. És a híres transzvesztita „Nong Toom” is gyakran edzett a Fairtex Gym-ben, Nong Toom is adott pár órát a Pattaya-i Fairtex-nek. Más thai ring sztárok szintén jöttek már ide edzeni, mint például Kaoklai Kaennorasing.

A Faritex egy jól menedzselt cég, olyan tapasztalt emberekkel, mint az amerikai származású Ted Okuno, aki a Fairtex vezető menedzsere. Ted Okuno koordinálja a nemzetközi meccseket a tábor bajnokai számára. Lynn Maguire-nek is besegít, aki a Fairtex Gym tanítványainak a foglalásaiért felelős. A Fairtex Gym egy nagy cég, amely több mint 200 embert foglalkoztat: edzők, sportolók, a hotel és az étterem személyzete, és még katonai őrök, akik vigyáznak a fényűző komplexumra a nap 24 órájában!

A Gym létrehozása óta - 1975-ben - Bangkokban és most már Pattaya-ban is olyan lenyűgöző bajnoki listát állítottak össze, amely szebbé tette a Fairtex napjait. A fotóik gondosan vannak felügyelve és bemutatva a széles falon, általában a hely tulajdonosával pózolnak, Mr. Wong-gal.

Az egykori legismertebb bajnokok: Fahsritong Fairtex (Radja bajnok), Boonkerd Faritex (Lumpinee bajnok), Nuengsiam Fairtex (Lumpinee bajnok), Worawut fairtex (Toyota kupa győztes) és végül a Muay Thai legendája, Jongsanan Fairtex „A Faember”(kétszeres Lumpinee bajnok, ISKA világbajnok), aki most a San Franciscoi Fairtex egyik edzője.

Ha szeretnél egy fényűző Muay Thai hotelben edzeni, akkor ennek költsége megközelítőleg 2000-2500 baht naponta. Ez magába foglalja az edzést, a kaját és a szállást is. Ezt nem engedheti meg minden zseb, de közelebb kerülhetsz olyan nagyszerű bajnokokhoz, mint Yodseanklai, Narupol, Attachai, Ganchai, és Kaew egy „Muay Thai övezet” légkörében, ez egy egyedülálló élmény!

Körbevezető séta:

További képek:

Comments

comments