Muay Thai stílusok – A Clinch és térd specialisták

A Clinch és a térdelés egy aspektusa a Muay Thai-nak, és éppoly fontos tudni, hogy hogyan kell csinálni, mint az, hogyan kell rúgni illetve ütni.

Bárki, aki Thaiföldön edzett - bármelyik klubban – az tudni fogja, hogy a Clinch gyakorlása ugyanúgy a napi edzés részét képzi, mint az ugráló kötelezés vagy a zsákolás.

Két Muay Thai harcoson keresztül - a múltból és a jelenből, akik többnyire a Clinchet használják bunyójuk során – bemutatom, hogyan is kell Clinchelni. Ez a két harcos: Dieselnoi és Yodwicha.

Ez a kis szösszenet bemutatja, hogy mit is jelent az, ha valaki Clinch/térd specialista, avagy  ahogy a Muay Thai-ban szokás mondani Muay Kao (térd harcos).

Mit jelent az, ha valaki Clinch harcos?

A Chlincelés és térdelés tipikusan kézről kézre terjed.

Azok az emberek, akik némi boksz háttérrel rendelkeznek, zavarodottan néznek, amikor a Muay Thai Chlincelést mutatják nekik. A bokszban a Clinchelést védekezési pozícióként használják, egyfajta energiatakarékoskodásként, sem mint az ellenkezőjeként. A Muay Thai-ban ez teljesen az ellenkezője. Itt a Clinch egy támadási mód, ahol mindkét fél harcol a domináns pozícióért, ahol a kezed belül helyezkedik el, az ellenfél nyaka körül.

Amikor részt veszel a Clinch-ben akkor észre fogod venni, hogy a legtöbbet végrehajtott támadás az a térdelés - köszönhetően annak, hogy az ellenfél karjai blokkolva vannak. A térd támadások is sokat érnek a Muay Thai szabályrendszerben.

A Clinch/térd specialisták agresszív töltetű harcosokként ismertek, ugyanis nekik nagyon közel kell menniük az ellenfeleikhez ahhoz, hogy alkalmazni tudják a Clinch-et és támadhassanak.

Bárki, aki már próbálta a Clinchet tudja, hogy borzasztóan sok energiát igényel.  A Clinchelők leginkább a 3. és a 4. menetben kapcsolnak támadó üzemmódba, ekkor semlegesítik az ellenfeleiket a Clinchben és dobálják a térdeket.

A thai harcosok esetében az a jellemző, hogy ezek a specialisták a magasabb harcosok, mivel nekik hosszabb lábuk van, amelynek köszönhetően nagyobb a térdtávjuk illetve nagyobb erőt tudnak kifejteni vele.

Dieselnoi Chor Thanasukarn

Az első Muay Thai térd specialista akiről szó lesz az a legendás Dieselnoi Chor Thanasukarn.

Sokan úgy vélik, hogy Ő minden idők legdominánsabb Muay Thai harcosa. Sőt azért hagyta abba a meccsezést Thaiföldön, mert már nem volt több kihívója. Ő volt a veretlen könnyűsúlyú Lumpinee bajnok 1981-től egészen 1985-ig.

Dieselnoi 1961-ben született Ayutthaya tartományában. 1980-as években meccsezett a Muay Thai aranykorában. 188 cm-ével elég magasnak számított a thai harcosok körében. Termete lehetővé tette számára, hogy használja a pusztító térdét, amelynek köszönhetően kapta a „sky-piercing knee” becenevet is.

Övé volt a leghíresebb harcok egyike is a Muay Thai történelmében - körülbelül akkora jelentősége volt, mint a bokszban az Ali vs. Frazier meccsnek – ahol megverte a nagyszerű Samart Payakaroon-t.  Végig dominált a térdeseivel, amely túl soknak bizonyult Samartnak, nem bírta kezelni.

Ahogy a legtöbb térd specialistának, Dieselnoinak is nagyon agresszív támadó stílusa volt… nagyon ritkán lehetett tőle azt látni, hogy ellenfele támadására várjon. Mindig agresszívan próbálta bezárni ellenfeleit a Clinchbe ott pedig megsemmisíteni őket a pusztító térdeseivel.

Dieselnoi gyakran használta a magas fedezéket a harcok közben, ahol a bal kezét kicsit kijjebb rakta, míg a jobb kezét pedig szorosan az állához, védve azt. A bal kezét használta arra, hogy távolságot tartson az ütések és a feje között, ezzel nehezítve azt, hogy az ellenfelei betaláljanak. Továbbá ezzel a kezével tudta ellenfelei nyakát is megragadni, hogy behúzza őket a Clinch-be. A jobb kezével pedig védte az állát az esetleges horgok, felütések ellen.

Ahogy említettem ez a Muay Thai stílusok művészetének egyike. Sokan úgy gondolták, hogy a legjobb módja egy térd specialista megverésének az, ha ütésekkel dominálnak felette, mivel a Clinch-hez közel kell jönni, illetve amikor kijönnek belőle, akkor is ütőtávban vannak egy ideig. Sok kezes harcos próbálta ezt tenni, de egyik sem járt sikerrel Dieselnoi-val szemben.

Yodwicha Por Boonsit

A következő harcos, akiről szó lesz az a jelenlegi könnyűsúlyú Lumpinee bajnok Yodwicha Por Boonsit.

1996-ban született, 19 éves és már egy igen látványos Muay Thai önéletrajzzal rendelkezik. Jelenleg a Kem Gym-ben Khao Yai-ban edz. (Kem egy másik ismert harcosa a kornak).

Yodwicha egy olyan Muay thai harcos, akinek a jelenlegi sztársága a kemény munkának köszönhető. Ahogy a legtöbb sportban, a legismertebb harcosok gyakran azok a harcosok, akik óriási háttérrel vagy támogatottsággal rendelkeznek. A nagy közönség által a legismertebb harcosok azok, akikről gyakran beszélnek az emberek, különösen a promóterek. Nem ez a helyzet Yodwicha-val, Ő sokáig nem volt egy jól promotált harcos.

Yodwicha felemelkedése a legjobbak közé egyszerűen történt, megvert mindenkit, aki az útjában állt.

Az elmúlt két évben Yodwicha összes meccsét szemügyre véve a legtöbb ugyanúgy végződött, Yodwicha belerángatta őket a Clinch-be és ott dominált. Nem arról híres, hogy a leglátványosabb képességekkel rendelkező harcos, de mindenképp a legenergikusabb és agresszívabb. Lenyűgöző, ahogy képes folyamatosan támadni és kizárni az ellenfeleit 2- vagy akár 3 meneten keresztül, megállás nélkül. Az állóképessége rendkívüli.

A technikát tekintve - ahogy az a Clinch/térd specialistákra jellemző – Yodwicha-nak is az a fő célja, hogy Clinch-be rögzítse az ellenfelét, majd onnan támadja a térdeseivel. Egy Clinchelő számára nagyon fontos, hogy valami támadással lépjen be a Clinchelésbe, máskülönben egyenesen belesétál az ellenfél ütéseibe, vagy könyököseibe.

Yodwicha két leggyakrabban használt technikája a Clinch megkezdéséhez a könyök felütés, melynek a tradicionális neve a „kut mala” és a beszúró egyenes ütés, amelyet arra használ, hogy ellenfelét kizökkentse az egyensúlyi helyzetéből, mielőtt felclinchelne.

Néha azt is lehet látni tőle, hogy egy lábon ugrálgat – míg másik lábát felemeli - az ellenfél felé. Ez úgy történik, hogy lopja a távolságot a Clinchez, miközben folyamatosan blokkolja az ellenfeleinek a rúgásait. Ezt a technikát használják a Chlinchelők a lábas harcosok ellen, de ezt óvatosan kell alkalmazni, nehogy az ellenfél kisöpörje a lábunkat. Ha már kellőképpen közel kerül a Clinch távolsághoz, akkor már kezdeményezi is a támadást.

Forrás: Muay Thai Guy

Comments

comments