Az Istenek Arénái 2/2

Az első részben megismerhettük a 4. és a 3. legnépszerűbb Muay Thai stadiont. Lássuk mely stadionok vannak a dobogó két legfelső fokán.

2. Rajadamnern stadion

1941-ben az akkori miniszterelnök (P. Pibulsongkram) megbízást adott Thaiföld első standard muaythai stadionjának megépítésére. Eredetileg a Misakaw Garden adott volna otthont az épületnek, de a területe kevésnek bizonyult. Így a Ratchadamnoen sugárúton, szemben a Chullachomklao Katonai Akadémiával, 1941. 03.01-jén tették le a stadion alapkövét. A kezdeti költség 258.000 baht volt. ( ma 1000 THB = 8.163,97 HUF) A II. vh miatt az építkezés azonban leállt 1945 augusztusáig, de az évvégére, pontosabban december 23-ra sikerült befejezni a félbe maradt munkálatokat. A kőstadion eredeti tulajdonosa a Crown Property cég volt, akitől 1944-ben a cég igazgatóhelyettese (Pramote Puengsoonthom) megvásárolta a stadiont. Később tovább fejlesztették az építményt. A tetejét ekkor építették be és még néhány ülőhellyel is megtoldották. Végleges, jól felszerelt állapotát 1951-ben nyerte el. Az eleinte veszteségesen működő „állami” aréna üzemeltetését egy külsős cég kezébe adták azzal az egy feltétellel, hogy kizárólag thai cég veheti át. A stadion akkori menedzsere, Mr. Chalerm 1953. május 24-én megalapította a Rajadamnern Co Ltd-t. Azóta ez a cég szervezi a mérkőzéseket és folyamatosan fejleszti a stadion infrastruktúráját. Világhírű bokszstadionná és országának meghatár

ozó épületévé nőtte ki magát. Jelenlegi menedzsere 2015 óta, Mr. Prai Panyalakshana.

Mint feljebb olvasható, 1945-ben épült, így a négy legnagyobb stadion legöregebb címét viselheti. Még tovább fokozva jelentőségét, évtizedek óta a top listás küzdelmek otthona is egyben. Ez utóbbit, az által érdemelte ki, hogy számtalan emlékezetes és hangulatos mérkőzést bonyolítottak itt le, ami megalapozta a legjobbak szereplésének indokoltságát. Ráadásul nekünk, magyaroknak is van kötődésünk ehhez a stadionhoz, mait a végszóban részletesen el is olvashattok!

Érdemes tudni, hogy néhány múltbeli klasszikus páros küzd

elmének a színhelyéül is szolgált, mint például Kaensak vs Lamnamoon és Singdam vs Silapathai. Manapság is fellelhet az ember ott szupersztárokat úgy, mint Saeksan, vagy Kwanmuang, Saengmanee Sor Tienpo, Thanonchai és Pet-U-Thong, vagy Kwanmuang, akik a Rajadamnern tömegei előtt képesek óriási harcokat vívni és így óriási, maradandó emlékké válni. Itt a súlycsoportok már kicsit eltérnek az előző stadionétól (Channel7), 47,6 kg-tól (105 lbs) 72,57 kg-ig (160 lbs) szerepelhetnek a harcosok.

A stadion városközponti elhelyezkedése, a természetes atmoszférája, a gazdag történelme és a magas szintű küzdelmek mind hozzájárultak, hogy egy izgalmas, egyedi élmény legyen az odalátogatók számára. Különös élmény azok számára is, akik nem a sportágból fakadóan térnek be, hiszen egy valódi kolosszeumot idéz meg a laikusok számára is. Bár ezekért cserébe magas árakat is kell fizetni, de ha a havonta 2-3 alkalommal megrendezett nagy eseményekre megy el az ember, nagyon is megéri kifizetni azokat az árakat. Annak ellenére, hogy Bangkok egyik legszebb területén található az épület, megközelítését taxival, vagy a helyi közlekedési eszközzel a Tuk Tuk-kal javasolják, mivel nincs a

közelében se busz, se vonat megálló.

 

Küzdelmek (szintek szerint):             4-5 csillagos küzdelmek – hétfőnként, szerdánként és csütörtökönként;

2-3 csillagos küzdelmek – vasárnaponként.

Küzdelmek ideje: 18:15 – 23:00 között.

Elhelyezkedés: Bangkok régi városközpontja

Jegy árak:        Külföldieknek: 1000 baht (3. sor); 1500 baht (2. sor); 2000 baht (1. sor)

Thaioknak: 350 baht, 500 baht, 1000 baht.

 

1. Lumpinee/Lumpini/ Stadion

1956. december 8-án nyitotta meg kapuit a „régi” Lumpinee stadion. Elmondható, hogy nem csak a versenyek miatt híres, ha nem, a sport folyamatos nemzetközi népszerűsítő tevékenysége miatt is, hiszen elsődleges célja a stadion megnyitásának, az utóbbi mondható. Egyre több nyugati harcos is lehetőséget kap a bajnoki címek elnyerésére, ami szintén a sportág ismertté válását fokozza. Hazájukban is, ez elsőrangú feladatuk, így minél több hasonló céllal rendelkező intézménnyel igyekszik együttműködni. A stadion promóterei nap, mint nap igyekeznek minél jobb és színvonalasabb szórakozási lehetőséget nyújtani az érdeklődőknek és folyamatosan azon dolgoznak, hogy a legjobb harcosokat hozzák a Lumpinee teteje alá.

A stadion fenntartása a Thai Királyi Hadsereg feladata és a bevételek egy részéből a sereget támogatják. Ezzel is magyarázható az a tény, hogy az aréna felépítése egy tábornok nevéhez (Prapas Jarusatien) fűződik. Idő közben a stadiont át kellett költöztetni terület kihasználási célok miatt. Ekkor kapta meg végleges helyétBangkok északi részén a Ramintra úton, ahova egy teljesen megreformált komplexumot álmodtak meg. (A tervek és megvalósított épület fotói a cikk végén megtalálhatók.) 2012 augusztusában kezdték meg a munkálatokat és 2014 februárjára el is készültek vele. Elődjéhez hasonlóan az új épületet is a legtekintélyesebb muaythai arénaként tartják számon, Thaiföldön (és véleményem szerint az egész világon is.). Az új Lumpinee stadion lenyűgöző, modern dizájnt kapott, nem utolsó sorban a még jobb élmények érdekében. Légkondicionált az egész helység, hiszen elődje vas tetővel rendelkezett, ami rettentő hőséggel nehezítette a bent lévők komfort érzetét. Így akkoriban, a mérkőzések szüneteit arra használták a nézők, hogy a magukkal hozott „rongyokat” újra hideg vízzel hűtsék le és nyakuk köré takarva térjenek vissza a „szaunába”. Továbbá sokkal jobb/modernebb világítást kapott, ami a fotókészítés és a média megjelenés számára előnyös, de hátránya mégis akad. A világítást csak egységesen lehet kezelni, így a ring szélén lévők és környezetük ugyanolyan jól látszódnak a képeken, mint a főszerepben lévő harcosok. De hát, valamit valamiért, szokták mondani. Azonban külön, elszeparált, igényes és saját fürdőhelységgel felszerelt öltözők lettek kialakítva az érintettek számára, szemben a korábbi számunkra igénytelennek mondható körülményekkel. Nem voltak külön felszereltségekkel rendelkező külön helységek, a felkészülők számára, ráadásul csak közös fürdőhelyek voltak. A LED-es kijelzők felszereltetése szintén az élmény fokozás kedvéért történt, így még a távolabb ülőknek is jobb rálátása nyílt a mérkőzésekre. A stadion befogadó képessége több mint 5000 férőhely, valamint 300 parkolóhely az épület mellett. Az új épület kicsit hajaz a nyugati stadionok elveire, hiszen már ebben is megtalálhatók éttermek és boltok.  Ezek az újítások is igyekeznek egyben szimbolizálni a sportág világszintű növekedését és fejlődését.

Az épület belseje azonban tele van emlékekkel, hiszen rengeteg plakát, óriás fotó a harcosokról, a jelenetekről, a korábbi környezetről igyekszik megőrizni a régi stadion emlékét. Az első mérkőzés 1956. február 11-én zajlott, de a hivatalos megnyitót február végén, 28-án tartották. A stadion jelenlegi menedzsere Teera Kraipamonv vezérőrnagy. Ez az egyik olyan hely Thaiföldön a néhány közül, ahol engedélyezett a fogadás, sőt kifejezetten fontos szerepe is van a thaiok életében.

A legjobb harcosok szállhatnak ringbe egymás ellen, bár igaz, csak a hét bizonyos napjain. A hétvégi mérkőzéseken általában alacsonyabb színvonalú harcosok kapnak szerepet. Ebben a stadionban 12 súlycsoport mérkőzéseit szervezik, kezdve a 47,62 kg-tól (105 lbs) egészen a 69,85 kg-ig (154 lbs).

Íme, néhány említésre méltó klub, ahonnan állandó harcosok képezik a névsort: Jomhod Eminent Air, Wanchalong PK Saenchaimuaythai, Muangthai PK Saenchaimuaythai and Petchboonchu FA Group. A fent olvasott kitételekkel igyekeznek fenntartani az állandó látogatottságot, hiszen a város külső részén helyezkedik el, közel a Don Muang reptérhez és a jegyárak is mondhatni magasak. Így a „műsorok”, vagyis a fellépő harcosok névsora eléggé változékony lehet, ami által biztosítani tudják az izgalmas mérkőzéseket a hét legtöbb napján. Egy másik hátránya az új Lumpinee-nek azon kívül, hogy messzebb van elődjéhez képest, és ezt tetézi, hogy nincs megszállva azzal a történelmi és legendás bájjal, hangulattal, amivel a régi volt. (Ezért is őrzik a sok emléket a rég múltról.) Bizony, ez nagy hiányossága mindazon embereknek, akik már megismerték azt a korábbi légkört. Azonban a stadion dolgozói bizakodóak és folyamatos kemény munkával törekednek újra építeni a „Lumpinee hangulatot”. Megközelítését vonattal (BTS), metróval (MRT) vagy taxival javasolják.

 

Küzdelmek (szintek szerint): 4-5 csillagos harcok – keddenként és péntekenként;

2-3 csillagos harcok – szombatonként.

Küzdelmek ideje: 18:15 – 23:00 között.

Elhelyezkedés: Northern Bangkok suburb / Ram Inthra Road 2/1

Jegy árak:        Külföldieknek: 1000 baht (3. sor); 1500 baht (2. sor); 2000 baht (1. sor).

Thaioknak: 350 baht, 500 baht, 1000 baht.

 

Végszó

Elolvasva mind a négy stadion történetét, jól látható, hogy mindnek meg vannak a maga sajátosságai, a vonzó és kevésbé vonzó tulajdonságai. De egy biztos, mind lenyűgöző a muaythai tekintetében és egyedi légkörrel rendelkeznek!

Jobban megfigyelve a küzdelem időpontjait is, fantasztikusan látszik az arénák közti együttműködés, hiszen összekoordinált, ütközésmentes időpontokban zajlanak az események, ami elősegíti a mérkőzések még nagyobb látogatottságát és ez által a sportág további népszerűsítésének segítését. Thaiföldre utazva legyen az sportturizmussal, üzleti úttal kapcsolatos, vagy szimplán vakációs úti cél, mindenképp megéri a négy stadion egyikébe látogatást tenni!

Az írás méltó befejezéseként, az ígért magyar vonatkozás következik. Úgy gondolom sokkal megtisztelőbb, ha az érintett személy saját szavainak olvasásával élhetitek át képzeletben a történteket. Íme, az első és a mai napig egyetlen (?) magyar thaiboxoló, Rehák György tanítványa, a Re-Gym muaythai klub kiváló versenyzője, aki győzedelmeskedni tudott a Rajadamnern stadionban, Vörös Roland beszámolója:

„2004-et írunk. Igazából a feeling kb. vágóhíd feeling, mint a filmekben. Fogyasztanom kellett a meccs előtti napon még 3 kg-ot. A thai-ok a gymben fogyasztóruhában futattak és abban is kellett paozni. Gondolhatod, úgy, hogy előző nap érkeztünk Bangkokba. Na mindegy, volt egy magyar srác, aki kint élt Bangkokban, ő ajánlotta a termet, ahol aztán meccset is szerveztek. Előző évben voltunk ott világbajnokságon, az akkor még IAMTF volt, ma már IFMA, úgyhogy már ismertek ott minket. Végül hoztam is a súlyomat... másnap meccs. Eljött a meccs napja, reggel 6-kor mérlegelés, utána kaja, pihi. Délután mentünk a Rajadamnern box stadionba. Sok melegítés nem volt, olajjal átmasszíroztak, ütöttem kettőt a levegőbe ennyi. ( A thai-ok nem nagyon paoznak meccs előtt.) Aztán már csak vártam a soromra. Az ottani gym színeiben indultam. Az előttem lévő 3 meccs hordágyas K.O. lett. Gondoltam szép kilátások! De ez engem sosem zavart. Aztán a szokásos procedúra. Bevonulás a ringbe, de előtte megtalált egy amerikai fazon, hogy fogadott rám, ha nyerek ad pénzt.  Persze eltűnt a meccs után! Elég kemény meccs lett aztán, de sikerült befejeznem idő előtt, könyökkel szétvágtam thai ellenfelem fejét, az orvos beszüntette a meccset, ő viszont lilára rúgta a bal oldalam. Úgyhogy nekem nagyon komoly érzés volt a muay thai őshazájában mérkőzni! Csak ajánlani tudom a mai fiataloknak, jót tesz a léleknek! ”

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én valahányszor elolvasom, újra és újra a hideg ráz! Elég csak belegondolni, hogy ez egy valóban megtörtént esemény egy olyan emberrel, aki a thaibox világában örökre letette a névjegyét mestere mellett!   Ráadásul a legősibb top stadion ringjében!

Források:

Comments

comments