Az Istenek Arénái 2/1

Jól ismert, hogy a muaythai sportág Thaiföld kultúrájának egyik alap pillére. A fiatal harcosok évezredek óta mauythai arénákban küzdöttek hazájukban, de tény a mai stadionoktól kicsit eltérőek voltak elődeik.

A harcosok közül csak a legkiválóbbak kaphattak és kaphatnak mai is lehetőséget arra, hogy a legnagyobb stadionok ringjeibe léphessenek be, azon belül is legtöbbjük saját bajnoki sorozatába és ott, a legnívósabb címekért küzdhessenek. Így, ez a sportág elérte, hogy évről évre egyre nagyobb vonzerőt jelentsen a nyugati országokból (és a világ minden tájáról) érkező látogatóknak. A nyaralók nagy része egy mérkőzésre biztos kilátogat ott tartózkodásuk alatt. Nem is csoda ezek tudatában, hogy elérkezettnek látták az idejét a stadionok modernizálásának/ folyamatos fejlesztés és modernizálás jellemzi az ország fővárosának legnagyobb stadionjait. Lássuk akkor a Legjobb Négyet!

4. Omnoi Stadion

Más néven (bár így kevésbé van a köztudatban) Siam Boxing Stadionként ismert, 4. legnívósabb muaythai aréna Thaiföldön, amely 1984-ben nyílt meg Bangkok Samut Prakan tartományában. Elnöke Mr. Phachon Ulpathorn; menedzsere Mr. Thalern Yuumbamrung és a stadionvezető Mr. Theerayut Horpresertkit.. Az aréna megépítése üzletemberek nevéhez fűződik (Mr. Manop Horpresenrtkit, Mr. Damrong Phutan és Mr. Phaibuun Kaennakhum). Eredeti célja szerint, a televízión keresztül hét közben megtekinthető élő küzdelmek helyszíne. A sikeres közvetítéseknek köszönhetően egyre kisebbé vált a színtér. Így 1987-ben nagyobb stadionépítés mellett döntöttek Samut Shakon tartományban Bangkok-tól 30 km-re, ami képes versenyezni nagyobb társaival. (A Lumpineevel és Rajadamnernnel.) Ezt úgy tudták elérni, hogy a külvárosi területre vitték a nagyobb épület megvalósítását. (A két nagy, legelőször a városközpontban épült fel.) Így lett a Siam Boxing stadion. (Amit a köztudat őrzött meg elődjének nevén.) Érdekes jellemzője az Omnoi harcos párosításoknak, még a külföldi harcosokat is beleértve, hogy a nehezebb súlycsoportok gyakran kapnak itt lehetőségeket, ami megnöveli a K.O.-val végződő mérkőzések kimenetelét. Az évenként megrendezett Fuktien és az Isuzu Group tornáknak is ez a stadion ad otthont, ahol a legeslegjobb magasabb súlycsoportú harcosok is szembe nézhetnek egymással a ringben. Az utóbbi tornát a stadion legnagyobb eseményeként tartják számon, ami mára a sportágon belül is egyre nagyobb jelentőséggel bír. Így nem csoda, hogy az ország nagy bajnokai, karrierjük során legalább egyszer részt vesznek ezen az eseményen. A külföldi harcosok gyakrabban kapnak itt lehetőséget, mint a nagyobb stadionokban. Nem ritkán látható a 3-as csatornán, hogy két „farang” (=külföldi harcos) küzd egymás ellen.

Sajnos kicsit távolabb helyezkedik el a városközponttól (a fent olvasottak miatt), de az alacsony jegyárak, az elérhető ülőhelyek széles választéka és a magasabb K.O. lehetőség kompenzálja a kis utazásra szánt időt, így a végére igazán jó választássá válik. Néhány nagy név jelenleg is az Omnoi harcosok között említhető. Ilyenek például, mint Yodkhunpon Sitmonchai, Diesellek Udonmuang és Youssegf Boughanem. Utóbb említett, az első nem thai Omnoi bajnok. Természetesen néhány párosítás is említésre méltó a nem túl távoli múltból: Saenchai vs Khem, Anuwat Kaewsamrit vs Puja, Nong B Kiatyongyuth vs Attachai (Fairtex).

Ebben a kisebb, ellenben nem zsúfolt stadionban a belépő árával közvetlenül a ring mellett, VIP szektorban is helyet lehet foglalni, de akár más sorban is találhat jó rálátást az érdeklődő. Ezen oknál fogva, hogy nem jellemzi nagy tömeg, nem is éri meg korán érkezni, hiszen könnyű a 4000 férőhelyből jó pozíciót találni. Sporttörténelmi érdekesség, hogy ebben a stadionban kapott először lehetőséget nő (Ms. Damrong Phutan) a muaythai mérkőzések kommentálására. 1990-ig a helyi 9-es TV csatorna közvetítette élőben a mérkőzéseket, de ebben az évben a TV társaság a labdarúgás közvetítését helyezte középpontba szemben a muaythai meccsekkel. Ekkor véget ért egy időre az élő harcok elérhetősége a televízión keresztül. Majd 1993-ban a helyi 3-as TV csatornával egyezett meg a stadion vezetője és vált lehetővé újra az élő közvetítés. (Mai napig él a megegyezés.) Varázslatos légköre oly annyira megával ragadó, hogy képes felvenni a versenyt a nagyobbakéval is, legalábbis a sok helyi lakos és kilátogató szerint.

Küzdelmek (szintek szerint): 4-5 csillagos küzdelmek – vasárnaponként.

Küzdelmek ideje: 12:15 – 14:00 között.

Elhelyezkedés: Omnoi kerület – nyugat Bangkok külvárosi rész.

Jegy árak: 200 baht-tól 600 baht-ig

 

3. Channel 7 stadion

A 3. legtekintélyesebb muaythai helyszín szintén 1984-ben nyitotta meg kapuit a sportág hazájában. A top négy közül, ez az egyetlen stadion, ahol nem kérnek belépő díjat az állóhelyekért, így valamiben még is csak top 1. 🙂 Ellenben a VIP helyekért már fizetni kell, de ez érthető is.

A stadion tulajdonosa a thai királyi hadsereg. Története hasonlít az előző stadionéhoz. Belső színtere egy nagy TV stúdiónak felel meg ringgel a közepén, ami által az egész ország területén biztosítani tudják a mérkőzések közvetítését hét közben. A thai emberek körében „Sanam Muay Chong Jed” a stadion általános neve.

1972-ben, kezdetben a 7-es csatorna hetente egyszer közvetítette a muaythai eseményeket televízión keresztül. Ma már a stadionból élőben közvetítenek minden vasárnap (13 óra 45 perctől) és minden hónap harmadik szerdáján (12 órától). Nem csak a magasan képzett harcosok küzdelme miatt érdemes ide ellátogatni, hanem mert közlekedésileg is nagyon könnyen elérhető, hiszen két vasútállomás is van a közelében. ( Az Mo Chit BTS és a Chatuchak Park MRT állomások.) Ráadásul kőhajításnyira helyezkedik el a F.A. Group Gym terem is, ahol minőség tekintetében az egyik legjobb muaythai oktatás folyik.

A párosítások során nagyon figyelnek arra, hogy valóban az egyenlő súlyú harcosok kerüljenek össze. Ezt szem előtt tartva, a harcosok kétszer is mérlegelnek. Először a mérkőzés napján, reggel 6-kor, majd a mérkőzések kezdete előtt is ellenőrzik a súlyukat.  Itt a súlycsoportok nagyjából 46 kg-tól 69 kg-ig vannak. (102 lbs és 154 lbs között)

A helyszín egyetlen hátránya mégis az ingyenes belépési lehetőségből fakad, mert ha jó állóhelyet szeretne magának az ember, érdemes legalább 40-50 perccel kezdés előtt odamenni, különben esélye sem lesz rá. A stadion ugyanis legtöbbször csordultig tele van és befogadóképessége is elég korlátozott, 1000 fő. Ha valaki mégis lecsúszna az előnyös pozíciókról, lehetőség van egy magasító bérlésére a helyszínen, mindössze 10 baht-ért. Ez olyasmi, mint az ülés magasító gyerekeknek, csak ez az álló nézőknek szól és egy felfordított cserépre emlékeztet.

Küzdelmek (szintek szerint): 4-5 csillagos küzdelmek – vasárnaponként.

Küzdelmek ideje: 12:45 – 14:00 között.

Elhelyezkedés: A Mo Chit BTS megálló közelében.

Jegy árak:        állóhely: ingyenes

VIP hely: 300 baht

Források:

Comments

comments