Női Thai-Box, Thai-Box Nőknek (provokatív cikk)

Egyre többet hallani a médiában, a közösségi felületeken és a szóhasználatban, hogy női thai-box. De egy kicsit próbáljunk meg utána járni, hogy miért?!

Attól, hogy ki van véve az edzés programból a küzdelem része?! 

Akkor miért nincs női birkózás, vagy női cselgáncs, ahol nincs kontakt?!

Sajnos kezd az az érzésem lenni, mint ha egy új sportágról beszélnének lassan, pedig semmi új nincs benne!!! Ezt nem lenne rossz, ha mindenki a helyén kezelné!

Az tény, hogy a nők kevés százalékának (bár ma már egyre növekvő ez a szám szerencsére) vonzóak a küzdősportok, a kontakt rész miatt. De ez is miért van így?! Mert az emberek tudatában az a kép van meg, hogy ha lemegy egy edzésre (vagy többre), akkor csúnya sérülések árán tud majd csak távozni a teremből. A régi időkben ez sok helyen valóban így volt. De ma már (jó pár éve!) más világot élünk!

A nőknek egyre nagyobb szükségük van (sajnos) az önvédelemre, amit aligha sajátíthat el gyakorlás nélkül. Nem kívánom egy hölgy társamnak sem, hogy valaha használnia kelljen bármilyen kombinációt az utcán, de szerintem nem árt, ha tudjuk, milyen érzés megütni valakit, és milyen érzés, ha mi kapunk egyet….Így azért csak kevésbé érhet meglepetés, vagy a sokk hatása az adott szituációban. Ráadásul, kutatások bizonyítják, hogy a küzdősportot gyakorló hölgyeket kevésbé is érik kellemetlen utcai szituációk; vagy ha még is, nagyobb eséllyel tudnak megfelelően reagálni. És ők maguk is sokkal nagyobb önbizalomról számolnak be, ami köztudott, hogy a külvilág felé is érzékelhető.

Elég sok teremben volt már szerencsére lehetőségem megfordulni, de nem igazán emlékszem egy helyre sem, ahol a hölgyek fejéhez bármilyen kényszerítő eszközt tartottak volna, hogy nincs más választásuk, be kell állniuk sparringolni (gyakorló küzdelem). Tény, az edzőnek célja, hogy előbb-utóbb eljusson oda a tanítványa, hogy sikeresen gyakorolja a tanult kombinációkat másik emberen is, kontrollálva az erőt. De ennek meg van a módja és a személyre szabott ideje is. Valaki pár alkalom után érez magában motivációt erre, valaki akár két évig sem tudja elhinni magáról, hogy képes rá. Aztán egyszer csak áttörik az a bizonyos gát és ott terem a sparring esemény közepén. ? 

Azt mondják, ilyenkor az alakformálás elég nagy szerepet kap. Akkor nem alakformáló női edzés szimplán?! Attól mert beépít az ember néhány küzdő gyakorlatot az edzéseibe, nem lesz thai-box!

Vagy ha még is, akkor igazából a klubok java része futó- és ugrókötél edzéseket is tart. Lehet már is vonzóbb lesz többeknek is ez a sportág 😀 

A másik kérdésem: az erősítő elemek használata mióta számítanak a thai-box-ot megreformáló mozgásformáknak?! Akik jártak már nem női thai-boxra, vagy éppenséggel a thai-box szülőföldjén Thaiföldön, pontosan tisztában vannak a thai-box edzések felépítésével. Erősítés erősítés hátán az edzések végén! Amikor már túl vannak 1-1,5-2 óra edzésen! Na, ez az igazi alakformálás! 😉 

Egy szó, mint száz, ha nőként egy ilyen sportágat választok, akkor igenis tanuljak már meg kontaktban dolgozni! És itt a tanuláson van a hangsúly! Az edzők feladata, (vagyis a mienk) hogy a női tanítványokat felkészítse a küzdelem gyakorlására. És igenis erősíteni kell őket abban, hogy ők is tudnak küzdelmet gyakorolni! Gondoljunk csak bele! Legtöbbször miért nem akarunk valamit, mert félünk tőle, nem ismerjük azt a valamit. De ha a személynek megfelelő ismertetési módszert választjuk, akkor tapasztalatból mondom, hogy legtöbben meg is szeretik, mert amit ismerünk, arról tudjuk igazán eldönteni, hogy jó-e az nekünk vagy sem.

Bár, abba is furcsa belegondolni, hogy ha olyan személytől tanulok thai-box-ot, aki soha nem is thai-boxolt. Te tanulnál olyan személytől autót vezetni, aki még életében nem vezetett élesben?! De persze elméletben mindent tud, tud váltani, tud gyakorló pályán menni, de még soha forgalomban nem járt. Nem, nem versenyzésre gondolok, az egészen más. 

Aztán jön a másik probléma a hölgyek részéről. Nem akarnak férfiakkal együtt edzeni. Nem is értem!!! Egy férfias sport érdekli őket, de csak homogén környezetben, a saját nemük között. Akkor szólni kéne a táncos fiúknak is, hogy ne járjanak egy órára a hölgyekkel! 

Amúgy meg őszintén!? Menő azt mondani, hogy én thai-bokszolók, de közben azt sem tudom mi az clinch (álló birkózás) ja és még ahhoz sem vagyok elég bátor, hogy a férfiak közé menjek le?!

Kedves hölgyeim lehet, hogy rossz hír, de ott a kutyát nem érdekli hogy nézel ki! Ott nincs idő nézelődni, mint a kondi termekben! És ami szerintem a legjobb a világunkban, hogy a teremben a teljesítményed alapján becsülnek meg! Lehetsz alacsony, magas, vékony vagy dundi. Az ütő- és rúgóerőd számít, na meg a jó ritmus érzéked ? Igen ám, az is kell ehhez a sporthoz.

Ami mentőöv lehet, hogy ilyenkor lehet menni magán edzésre, ha valóban ezt a sportot akarod kipróbálni és ott a sportunk minden szépségét átadják neked a megfelelő alapokkal! ☺ 

Na de miért is bátorítom a nőket arra, hogy igenis a valódi sportágat gyakorolják? Mert egyszerűen csodálatos! A kombinációk lehetősége végtelen, azok alkalmazásának tudása meg lenyűgöző! Amellett, hogy az egyszerű thai-box edzéseken is gyönyörű izmos alak érhető el, az élet felfogásunk is megváltozik, ha az életünk részévé válik ez az ősi harcművészet! 

Comments

comments